ahoj maminky, chtěla bych se zeptat, do kdy by mělo dítě jíst k večeři kašičku. Kdy se to mění za něco jiného?
malý má teď 9 měsíců, k snídani má mléko, k svačině jogurt, k obědu zeleninu a maso, k svačině ovoce a k večeři VŽDY kaši a trochu mlíčka.
Jídlo přes den má různé, střídám chutě, ale kašičku má vždycky. Do kdy jste vy dávali dítěti k večeři kaši?
První synek jedl kaši až do 2,5 roku, byl sám o sobě hodně na mléku a i nyní v 7 letech tvoří mléko notnou část jídelníčku. Mladší synek kaše nejí cca.od 18 měsíců. Jen stále ráno i večer před spaním má kojenecké mléko (2 roky).
@hanivasi Syn jí kaše doteď, má 4,5 roku a bez kaše večer nedá ani ránu 😀 , dcera nikdy kaše nechtěla a nejí je vůbec, má 2 roky. Synovi to povoluji každý druhý den a když není kašičkový večer, je nešťastný 😀 . Zkoušela sem třeba dávat lučinu, ale až tak od jednoho roku. Jinak myslím, že v 9 měsících nevadí, když má denně kaše. Buď ráda, že ti jí přes den různé chutě, my jsme hlavně se synem hooodně bojovali 🙂
malá jedla kaši zhruba do 15m pak už ji nechtěla
Starší dcera jedla kaši večer do 2 let a mladší dávám kaši ráno a večer masozeleninu.
Tak mé děti (syn skoro 8 let, dcera 5 let) mají vždycky období, kdy krupicovou kaši vaříme k večeři klidně denně 😉 já myslím, že tohle snad není ovlivnitelné věkem, ne? 😉
Tak krupicová kaše jede v rodině běžně, nejméně jednou týdně si jí dám i já s dětma...Miluju jí. Tazatelka spíš myslela, když jí jí dítko denně k večeři...Tu by mohl starší 7l jíst klidně i ted. Ale jinak ten mladší už kaši pravidelně nechce dlouho, má po ní hlad, takže večer se musí zaplácnout třeba obloženým chlebem a před spaním ještě dopít mlíčkem 🙂. Hodně nám k odbourání kaše přispěly lázně, jelikož se vařilo krom dvou dnů teplé večeře a kaši mi pak už doma pravidělně nechtěl (do té doby ji k večeři míval)... Ted jí jí jen občas tak jednou týdně.
a co se týče takových těch kupovaných mléčných kaší, jak je tam věk 6měsíců, 8+, atd. Koukala jsem a normální nejvyšší jsem viděla 8+, pak jen 12+ a to bylo jen čokoládové. Tuto kaši jste dávali jako tu celou dobu? 2 roky např.
Nebo to jste udělali kojenecké mléko a uvařili normální kaši, co bych jedla i já. ?
Tak my kasi davame k snidani, l vece uz jen spis nejaka pole ka nebo neco od obeda nebo zeleninka do packy 😊 .. Myslim, ze je to jen a jen na Tobe, kdy mu tu kasi das a kdy ne, pokid na ni neni nejak zvykly, myslim, ze pbcas ty chute prohodit neni na skodu 😊 .. Jinak za me kase rano a poradne s t arohem nebo medem a davkou ovoce nebo nejakeho sirupu 😊 ..
Tak u nás oba synové mají k večeři kaši (2 a 4 roky). Sem tam se mi podaří dát jim něco jiného, ale většinou ji oba vyžadují. Ale dělám vařenou (ne instantní) a přidávám tam třeba trochu celozrnné krupice nebo jáhlových vloček.
@hanivasi já dělám krupicovou a ovesnou kaši z normálního kravského mléka. Ovesnou někdy jen z vody a pak přidám trochu jogurtu do uvařené kaše (to když mléko nemám). Do ovesné dávám rozinky, skořici a jablka. Jinak na pití má malá ještě sunar. Tak záleží jen na Tobě, ale myslím, že v 15 měsících můžeš zkusit kravské mléko. No ale myslím, že klidně můžeš dávat i ty kaše pro mimina, pokud malému ještě chutnají.
@hanivasi záleží jen na Tobě,víceméně jak dáš na snídani nebo svačinku už něco pevnějšího tak můžeš dát i k večeři-hlavně pokud to zvládne zbaštit bez problémů a nemá pak hlad,naše děti měly období kdy si takto s večeří jen pohráli a tu kaši jsem jim ještě musela dát-prostě třeba chleba se nenajedli-ale je to jen o zvyku než se naučili,že i k večeři se dá jíst něco jiného
@hanivasi pokud mu bude stačit, tak to určitě nevadí. Akorát to asi vyjde docela draho, protože té kaše už sní určitě víc než kojenec. 🙂 A je fakt, že některé jsou i dobré, já občas dávala malé instantní krupicovou kaši Babylove od 6 měsíců a ta byla opravdu chuťově dobrá. Od Hami mi třeba krupicová nechutnala. A nechutnala ani mojí malé.
maminky, dcerce jsou 2 a kousek a moc ráda papká k večeři kašičky, miluje Sunarka krupicové na dobrou noc, mají více příchutí, takže je střídáme,. Spápne jí docela hodně, zasytí ji a v noci pěkně spí. Proč ne? Myslím, že dítko může baštit kašičky i ve školkovém věci. Pak může přejít na nějaké jiné. Zkoušely sme třeba i špaldovou kašičku taky Sunarku, ale zase sme se vrátily z těm krupicovým, ty jí jedou nejvíce a nevidím v tom nic divného, že i kdyby v pěti letech baštila kaši. Já sama si občas dám taky, jak píše @killi řýžovou s chutí a s chutí dojídám i po dcerce 😀
Já také dávala malé pro změnu jídelníčku, kašičky sunarky k večeři, ty jí moc jí chutnali,tak jsem to neřešila a dávala jí je....Ted ji jsou dva roky a sama si o ně řekne,ne každý večer,ale řekne.... 🙂 Pravidelně jsem je dávala tak do roka a půl 🙂 Jiné jsem nezkoušela.... 🙂
@hanivasi Měla jsem úplně stejný dotaz - do kdy dávat malé kaši - a ono se to vyřešilo za mne, protože jednoho dne, když ji byl rok a půl kaši odmítla. A to jí měla k večeři od mala každý den a teď to ještě někdy zkusím, ale už mi ji vůbec nechce jíst. Takže my jsme přestaly dávat v roce a půl 🙂
Ideální je k večeři nedávat kaši nikdy, lepší je nějaký masozeleninový příkrm, nebo to co zbyde z oběda - kaše je nejlepší k snídani a to domácí obilná se spoustou dobrot ( podle věku přidávat to co je zrovna vhodné - oříšky, sušené ovoce, kokosový tuk atp. ) Kubíčkovi jsou tři roky a snídá tyto kaše ještě dnes. Je to trošku pracnější než zalít instantní kaši, ale pro dítě daleko hodnotnější než třeba samotná krupice, ta mu nic v podstatě nedá, po té se jen přibírá.
U nás se to vyřešilo taky samo. Nejstarší přestal kaše jíst kolem roku, prostřední (jsou mu skoro 3 roky) jí vyžaduje dodnes (a dávám mu jí), nejmladší (teď rok) je nezačal jíst nikdy, chce radši mléko. Takže co dítě, to originál... 🙂
@hanivasi já pravidelně kaši nedávala. Občas jí malá měla a občas měla třeba jogurt. Teď jí je rok a půl a někdy jí k večeři udělám krupicovou nebo ovesnou kaši, ale pravidelně je nejí. Takže záleží jen na Tobě, určitě neexistuje žádné doporučení do kdy (a zda vůbec) musí mít dítě kaši.