Desetiměsíční dítě chce jen vybranou zeleninu. Co si o tom myslíte?

hanydve
21. únor 2024

Holky, s prvním si toto vůbec nepamatuji, ale dcera deset měsíců chce teď stále jen brambory, brokolicí, špenát samozřejmě vše s masem nebo vajíčko. Jen mě to znepokojuje, nemůže přeci pořád jen toto dokola 🤦🏼‍♀️ ale nedostanu do ji třeba ani omáčku na špagety a podobně. Jako myslím ty dětské samozřejmě.. to se hned dáví a dává jasně najevo, že takhle ne-e.

jaja01k
21. únor 2024

@hanydve Já bych byla v klidu, spousta dětí v tomhle věku nechce jíst vůbec. Dávala bych jí, co má ráda, a k tomu pomalu zkoušela nabízet něco nového. Doktorka ve výživové poradně mi říkala, že trvá průměrně 17 pokusů, než dítě vyzkouší novou potravinu.

lenerka1
21. únor 2024

Tělo ví, které látky zrovna potřebuje (dokud ho nezblbneme sladkostmi apod.) Všechny moje děti mívají období, kdy určité potraviny preferují. Měli jsme období těstovinové, jogurtové, vajíčkové, vývarové, luštěninové, přesnidavkové. Vždy trvá pár týdnů a přejde. U tak malých nabídnu a když nechce, tak další jídlo má to, co vím, že teď jí.

cilkat
22. únor 2024

I dospělý člověk jí jen vybrané druhy zeleniny.... zrovna rajčata jsou solidní alergen, mohou jí nějak vadit.
Zkusila bych spíš mrkev, dýni, cuketu... syrovou pak okurku a salát. Ale když neprojdou, neprojdou. Standardní prilohy pak rýži a testoviny... jogurt, možná už chleba s nějakým zerve ... Pokud jí tohle, je podle mě ten jídelníček docela široký... nedělala bych z toho kovbojku.

ai30
22. únor 2024

@hanydve Muze to jist dokola, deti jsou na to geneticky naprogramovane. Jejich instinkt je jist jen, jidlo, ktere dobre znaji, protoze prapradeti, ktere v jidle experimentovaly, casto neprezily.
Nabizej ji dal dalsi druhy zeleniny/jidla, nebo idealne ji nechej ochutnat, co jis ty sama.

hanydve
autor
22. únor 2024

@cilkat můžu ji dát už okurku na zuzlani? Já mám pořád hrůzu z toho, že ji něco zaskočí nebo tak.. 🙄 hrozně ráda by jedla třeba ten chlebík, úplně to na ni vidím, ale věčně ji musím něco páčit ven, protože se dáví. Má už ale osm zubů.. no proste tak.

cilkat
22. únor 2024

@hanydve Pod dozorem a vsedě, ale nepačte to z ní, pokud se vyloženě nedusí. Nechte dítě v klidu si se soustem poradit - tak ji parkrát nadáví, no... možná si i ublinkne... To je v pořádku, dítě se učí ovládat ústa. ... Ty začátky jsou těžký, ale nepanikařte, děti si to fakt musí zkusit. Klidně dejtě něco do ruky na žužlání. Aniž by to zkoušelo se dítě jíst kusové jídlo nenaučí. (A ta okurka lepší, než ten chleba - líp klouže.)