Prosim, mate nekdo podobnou zkusenost? Dcerka ma 8 mesicu, plne kojena, prikrmy od 5,5 mesice. Vsechno hezky papa, ale ovoce ke svacince zadne. Olizle lzicku a vic nechce. Vsechnu zeleninku, masicko i kasicky papa hezky, ale to ovoce je pro mne zahada. Cekala jsem pravy opak, jak je sladky, myslela jsem, ze ji bude chutnat vic
Chuťové preference se jí budou ještě mockrát měnit...
Já do dcery dostanu ovoce jen tak že ji dělám doma rýžovou kaši a ovesnou a tam trošku přidám. Nebo ji dám trošku jablíčka s dýní nebo mrkví. Sní jedině banán u všeho ostatního sní dvě lžičky a víc ne.
Ahoj, taky jsem u dcery zkoušela kde co... začala ho jíst až z kapsičky, to jo bavilo cucat a jak si zvykla na chuť, tak jedla i v jiných formách 🙂 Taky pomohlo nechat jí v dosahu třeba misku s malými kousky ovoce, aby si prostě zobla když má chuť, ale to až když jsem si byla jistá, že se tím neudusí.
@nika110818 to se časem může měnit
syn má 6,5 a ovoce odmítá, sní ovocené kapsičky, přesnídávky, čerstvé jen pomixované s banánem jako přesnídávku nebo smothie, samotný pozře snad jen banán, do jablka už jsem ho taky donutila kousnout, ale jahody, maliny, meruňky, mandarinka,... to nedá do pusy a když už ho donutím, tak se z toho málem poblije. Ve školce začal jíst alespoň některou zeleninu (rajče třeba ale nejí)
To se hodně mění... Dcera třeba jí jen jablka, hrušky, banán, avokádo, hroznové víno... A to je všechno, broskve, borůvky, vůbec nic nechce, neřeším to... Když byla malinká, tak třeba jedla jen přesnídávky, normálně ovoce ne, to až po roce, jako ani doma rozmackane vůbec, jen koupenou přesnídávku... Banán nesnášela a teď ho miluje 😉 to přijde časem
@nika110818 Měli jsme to samé 🙈 Ovocnou přesnídávku vzal na milost až někdy kolem 9.-10.m 🤷♀️ Teď má rok, čerstvé ovoce sní jen schované v něčem (kaše, jogurt,...). Ze zeleniny jí všechno, i když preferuje tepelně upravenou, syrovou zobne, ale nenají se tím, sní opravdu malinko.
@nika110818 ovocie má proti mm hrozne silnú chuť. Nechala by som ju nech si zvyká. U nás bol vždy top banán a jablko, príde miernu chuť, až postupom času začal jesť hrozno, jahody a podobne. Do roka aj tak deti len ochutnávajú 😊
@nika110818 A zkousela jsi ji ho dat do rucicky? Mne takhle vzal syn na milost zeleninove obedy. Basti si sam a je spokojeny. Jenom to chce zacit pomalu s hodne uvarenym a nasekanym na male kousky, az si zvykne kousat, tak vetsi hranolky do rucicky.
U nás frčí lyfolizované ovoce 🙂 (ale jí teda i normální) Je to trochu krupave, ale v puse to při žmoulání změkne.
@nika110818 Naše ovocné přesnídávky papala, pak se sekla a nechtěla ani za nic, a pak po x měsících zase začala papat. Dej jí čas...
Neteri jsou čtyři a ovoce do pusy nevezme... Ale dokud dítě jí zeleninu, není z výživového hlediska důvod ovoce cpat.
@klokanka31 u nás stejně, presnidavka byla dlouho tabu
@nika110818 tak jí nenuťte. Pokud jí zeleninu, tím lépe, že nepreferuje sladké chutě. Dcera taky ovoce dlouho nechtěla, později mu ale na chuť přišla...
@jjasmina A u nás to bylo tabu zrovna den potom,co jsme jí nakoupili asi 40 přesnídávek do zásoby, já naštvaná že se budou vyhazovat...😄
@nika110818 Pises, ze olizne lzicku. Takze klasicky varene mixovane? To ze zacatku mala vubec. Pak vzala na milost ovocne kapsicky. Zato spokojene cucala maliny z krmiciho dudliku uz v necelych sesti mesicich. A jak ji narostly spodni zuby, tak mi v 7 m ukradla cele jablko z ruky a na zemi na brisku ho hlodala dokolecka. Vypadala u toho jak mala mys. Nikdy se tim nezakuckala. Mackany banan nejedla a neji dodnes, odjakziva kouse v celku.
Moc vam vsem dekuji.,😊
To je v poho, syn zacal jíst ovoce, zelenina až po čtvrtém roce...
Je ještě malá, může se to časem změnit, ale ani není nutné, aby ho jedla. Zelenina má mnohem více vitamínů.
@nika110818 Jak píšou holky dej tomu čas, malý teda ovoce jedl a pak na x měsíců přestal než zase sám začal. Každý den jsem mu nabízela jestli si nedá a když ne, tak jsem to snědla sama a jednou z ničeho nic že by si dal 😃 stejně tak s druhy ovoce, jednu dobu se mohl utlouct po mandarinkach nebo banánech a pak jako když utne😃
@nika110818 u nás jedla ovoxe taky až po roce, jinak nic moc, ale zkoušet no, budou ji 2r a stejně ji jen citrusy, banány, kiwi, maliny, jahody a hrozny. Jablka, hrusky, merunky apod vůbec