Co všechno už může jíst miminko v 6 měsících děkuji za odpověď 😇
Záleží kdy zacinas. Já v 6 měsících měla zavedenou zeleninu, ovoce, lepek (kaše, testoviny), maso, ryzi, od dalšího měsíce sem dávala jogurty, krupky, pečivo. Ale někdo v 6 měsících teprv začíná, já zacla ve 4 měsících, jestli teprv zacinas, tak nejdřív jednodruhovou zeleninu.
@moonulka všechno určitě ne, takhle malé dítě má jídelníček ještě dost omezeny. Fakt bys dala pulrocnimu ořechové máslo? To jsou silné alergeny, stejně jako ten med, nebo nemají mít vajíčka, hlavně bilky, tvaroh apod kvůli zatěžování ledvin. A spoustu dalšího.
@krisstina93 k alergenům jsem přistupovala obezřetně a pomalu, ale dcera mi opravdu jedla kaše z vloček s ořechovým máslem a nebo i celé vejce v 7 měsících 🙂 A to začínala v 6 měsících. Ale jela jsem BLW, takže v začátku snědla maličko.
@mdch91 Vidíš, naše zase naopak nabádá k opatrnosti. Já ti nevím... jsou alergeny a alergeny. A zrovna ořechy patří k těm největším. O tom, že často obsahují plísně ani nemluvím.
Jako jo, fajn, dítě se neotrávilo, tak se nic neděje, žádná kovbojka. Ale s čistým svědomím bych to neradila někomu, kdo v tom očividně tápe a tak se ptá co a jak.
@krisstina93 Ty vajíčka jsou česká specialita, že se bílek může dávat po roce. 🙂 V jiných zemích to tak není. 🙂 My tu máme pro děti "carnet santé" a tam jsou mj i tabulky na zavádění potravin a hned vajíčko komplet. 🙂 Jen teda ne samozřejmě celé vejce v půl roce, ale 1/4. Nicméně bilek i žloutek. 🙂
Med a ořechy děti o ochutnali jedno těsně po roce a druhý v necelých 11m - vánoční cukroví no. 😀
@journals co se kde obecně doporučuje je dost závislé od konkrétní země, jak píše třeba @me_druhe_ja. Já jsem si to dost studovala, i zahraniční zdroje, které vychází i třeba z doporučení WHO.
@mdch91 ano, to jsem mohla zmínit, že dcera byla plně kojená, bez ekzému a na nic přes MM nereagovala. Otázka nahoře byla ale obecná, tak jsem dala obecnou odpověď. 🤷♀️
.alergeny by se měly podávat už od 6. Měsíců 🙂 doporucuju aplikaci Solid Starts…tam je kdy co můžete dávat ☺️
@majaa123 Obecně se dnes doporučuje zavádět alergeny co nejdříve, protože oddalování naopak může vést ke vzniku alergií. Takže postupně, ale zaváděla jsem vše brzy. Jen bílek je český přežitek, vajíčko by se mělo dávat jak žloutek tak bílek. Ořechy také zavést, ve formě másla ideální.
Já dávala zeleninu - ovoce - maso - vejce - mléčné - ryby - luštěniny - lepek - ořechy. Zaváděla jsem kategorii většinou po týdnu. V rámci kategorie (např. druhy zeleniny) jsem dávala po dni, někdy i více nových v jeden den. Ale nikdy se u malé neprojevila žádná alergie. Pokud bych viděla náznak alergie, postupovala bych pomaleji.
Ano, aplikace Solid Starts je dle mého taky super. BLW nám vyhovovalo, ale chápu, že není pro každého.
Ze základních potravin všechno. 😄 Krom třeba medu, celých ořechů apod. Ale ty může mít miminko ve formě másla.