Mile maminky,jsem nestastna z naseho syna,ktery ve 2,5 letech nechce jist. Do cca 20 mesicu bylo vse v poradku,jedl naprosto vse. Pak se to zlomilo. Postupne zacal odmitat skoro vsechno. Nezabira na nej nic. Jsme dusledni,nikdy jsme nepristoupili na jeho "hru",kdy by jedl jen vanilkovy jogurt a susenky (jedine,co neodmita), ale nefujguje ani ho nechat vyhladovet,ani mu prubezne nabizet,ani podminovat nejakou aktivitu tim,ze pred tim musi neco snist. Proste rekne "ne" a konec. jogurt mu dam rano k snidani, to je vetsinou jedine,co za cely den pozre. Je to ale ciste presilova hra z jeho strany,v jeslickach ji normalne. Takze ji vlastne dobre 4 dny v tydnu,zatimco patek az nedeli v podstate nic,jen pije a jogurt k snidani. Vsichni (babicky,kamaradi) tvrdili,jak si s nim poradi,ale nikdo neuspel. Nenaji se,ani kdyz prijdou znami a jejich deti ji,ani nikde na navsteve,o restauraci nemluve. Ma nektera z vas podobnou zkusenost? Zlomilo se to vekem? Jeste chci dodat,ze si nejsem vedoma,ze bychom mu kdykoliv doma zpusobili nejake trauma, nikdy jsme ho nenutili nasilim,netrvali na tom,aby dojeď porci,nekriceli na nej,neuplaceli ho susenkami,aby aspon neco jedl apod. nikdy nesnedl doma nic,po cem by mu bylo spatne. Pravidelne mu jidlo nabizim. Jinak on je strasne tvrdohlavy celkove,vse je nutne si s nim vybojovat, ale jsme dusledni a u vseho ostatniho nakonec pochopil,ze to bude muset delat a dela (uklizeni hracek,cisteni zoubku,oblekani apod.), jen s tim jidlem proste nehneme.
@karlajasmine do jeslicek chodi od 9 mesicu,naopak tam je naprosto nadseny. Zadny sourozenec nepribyl,vnejsi vlivy zadne,zadne zmeny,stehovani apod. Jen jsem mu v tom veku prestala davat kazdy vecer kasi (na podnet pediatricky) a zacala jsem se snazit obmenovat veceri. Od te doby postupne vynechava,az uz jsme na tom po pul roce takhle mizerne. pediatricka mi uz v lete rekla,ze jestli pristoupim na jeho hru,skonci takhle,ale ja na nic nepristoupila (hlavne ne na to,ze kdyz neco nechce,dam mu neco jineho), opravdu si nevim rady. Jsem stastna za jesle,ze ji aspon tam. No a pokud je nekdy doma s au-pair,tak od ni sni daleko vic veci nez ode mne co manzela. I proto jsem si jista,ze je to psychologicka hra od nej,ktera nas ale vsechny uz strasne vysiluje.
Jasle, aupair, nezda sa ti, ze to nejedenie je volanie po vasej pritomnosti, pozornosti?
Já vás nechápu.. píšete, že jste mu přestala dávat na večeři kaši - problém, do té doby nebyl? Být váma, tak začnu fungovat jako mamina a začnu dávat dítěti to co mu jede a co ho zasytí a na radu cizí baby, byť dr se vykašlu! Hlavně, že se můžete vzájemně poplácávat po rameni, jak jste dobré a jak jste na dítko vyhrály!! Hrozně vyčůraný je ten váš harantík..
V jeslích se možná vaše dítko dojídá! A také je možné, že vaše au-pair je dívka, která je v pododě, na vaše dítě netlači, nenutí ho a proto je mrně v pohodě a klidně jí... necítí od ní ten dril - jsi dítě, tak budeš jíst jak já /matka/ ti nařídím!!
P.S. mám doma dva "nejedlíky"
@linduska78 Jste i sama na sebe takto důsledná,jíte to správné jídlo ve správné časy? Taky mám doma velice vybíravé dítě,vzhledem k tomu,že jsem taky taková,mám pro dceru pochopení,nebojuju s ní,nepotřebuju nad ní vyhrát.Snažím se aby jedla zdravě,ale pokud by chtěla k večeři kaši dostane ji,protože i jà si dám k večeři to na co mám chuť.
Vařit s ním? Třeba na co ma chuť (a nemyslím vanilkové jogurty, ovšem). Varianty druhé tedy nabídnu, když něco holky nechtějí, nedám místo jidla sladkosti. Ono tímto tedy dost vyhrává on, že je na 1 jogurtu denně 3dny a to se mi nezdá dobře. Snažila bych se o kompromis typu vyhra/vyhra.
Především přestaňte vašeho syna brát jako soupeře! To mě zarazilo jako první. Mám doma nejedlíka už 7 let a zjistili jsme, že nemá cenu s ním bojovat... Prostě pokud má hlad, nají se a jindy vařím pro 3.... Už mě to netrápí, akorát jsem nám oběma ubližovala postojem pečlivá máma a neposlušné dítě... On to takhle nechápal, prostě neměl hlad... A přitom má rád takové věci jako brynzové halušky.... I dnes mi že školy jednou přinese celou svačinu domů a z toho má prázdný svačiňák a ještě si přidal u oběda. Už jsem přestala pátrat po příčině, prostě je to on a nejezení je jeho součástí stejně jako modré oči....
P.s.: nepomohla ani návštěva psychologa!!! zbytečně vyhozené peníze a úplně pitome strávený čas.... Měli jsme jít radši do muzea nebo do zoo
@linduska78 Ano, znám... Dcera přes tři roky, odmítá jíst už zhruba od roku a půl. Nakrmit ji zabere čas a někdy je to i nemožné, když dítě jíst nechce, tak nebude (plive, neotevře pusu). Přitom má energie na rozdávání a nemocná taky nebývá (klepu). Prostě některé děti to tak asi mají. Spíš bych vyloučila zdravotní důvody (u dcery byly zjištěny možné intolerance, zatím se ale neprojevující - tak možná to cítí, že by ji něco nemuselo udělat dobře...) a pokud nemá žádné zdrav. problémy a jídlo mu evidentně nechybí, tak nemá smysl ho nějak násilně nutit, stejně nevyhrajete a spíš bude ještě víc s vámi bojovat 🙂 jednou ho to přejde... (možná by mu mohlo někdy pomoct dát mu na výběr - jestli chce jíst to anebo to, někdy pomůže, když vycítí, že můžou o tom trochu si i sami rozhodnout)
@zarecna To se mi nezda,jelikoz do jeslicek chodil uz rok pred tim,nez to zacalo a miluje to tam. Navic tam papa vyborne.
@drakenn
kasi samozrejme dostava dal,ta zmena byla v tom,ze jsem chtela,aby jedl take neco jineho. Papa hodne jogurtu a nemuzu mu davat kilo mleka denne. S nikym se nepoplacavam,ani se nepovazuji za super matku. S tou kasi jsem to psala proto,ze v tu dobu,kdy jsem se pokusila o nejakou zmenu (ze zacatku ji par dni akceptoval a jedl i zeleninu,polevky atd) tak se to zmenilo. Treba to byla jen shoda nahod.
@drakenn
@drakenn jeste jsem zapomnela,mije au pair je s nim jeden den v tydnu,je to zkusena pani,jejihoz dospivajiciho synka dobre znam,proto jsem ji oslovila. Od zacatku se mnou konzultovala,mnohokrat mi dobre radila a naopak me naucila duslednosti. Sama nechape,ze u me nefunguje to,co u ni. Jinak maly se nikde nedojida,protoze kdyz byl napr. V lete dva mesice doma a nemel se kde dojidat,tak zlobil s jidlem stejne. Jeslemi to urcite neni.
Přesně vidím našeho chlapečka kolem dvou let. My zase meli jen půl rohlíku a půl banánu za celý den po dobu snad několika měsíců. .. a nedostali jsme do něj nic víc. .
Pokud by výrazně nehubl a nebo by nestonal, nerešila bych.. přejde to.....
Jestli to bude podobného jako u nás, tak pak nastane opačný problém. ... V šesti letech mu ani s prosikem šestý knedlík nedám. ..... 😉
@lv
@lv varim s nim,bavi ho to,prohlizi si zeleninu,brambory,dova se do hrncu,jak krajim,proste klasika. Dokonce i v obchode si vybira,co budeme doma jist. Vse super do okamziku,nez ma otevrit pusu.jogurtu je schopen snist treba pet,ale nic jineho. Presne jak rikate,kdyz nechce nic jineho,tak uz mu dalsi jogurt nedam. Sladkosti neji vubec,bavi ho jen kinder vajicka,ale jen rozbalovat,cokoladu pak neji. Nenutim ho rozhodne do sladkosti,ale zkousela jsem,jestli by aspon po sladkem nesahl a trochu si jidelnicek zpestril,ale nezajem. Nastesti posledni tyden zacal jist doma papriku a chleba,dokonce i par lzic polevky a bramborove kase, jsme nove trochu rozsirili domaci jidelnicek 🙂
U nás toto trva asi rok. Dcera odmítá sníst prakticky vse co nachystám. Jídlo uvařené doma odmítá. Má k dispozici ovoce i zeleninu aby si mohla sama vzít když bude chtít. U babiček ji jen když tam nejsme.
U nas je spíš problém že sladké by cpala nonstop což nejde. Taky už nevím jak to aspoň trošku změnit. Nenutim ji když nechce ale jsem z toho spíš nešťastná. Jestli ji něco nechybí, ale podle dr je zdravá a naprosto váhové v normálu.
@adeden
@adeden moc Vam dekuji za tento email,hodne maminek reaguje dost tvrde,a pritom je to spis tim,ze si neumi predstavit,co nektere dite muze predvadet. Synek je nejzdravjesi dite,co znam,vyviji se normalne,ma zcela prumernou vysku i vahu,ma dobrou naladu,ale je ve vsem strasne urputny. Jsem rada,ze mohu sdilet zkusenosti s nekdym kdo to ma podobne a slysim uklidnujici slova.
ha, tak můj syn již dva roky jí jen špagety s kečupem :/ když nejsou, tak nejí..asi žije ze vzduchu...a druhorozený se po něm začíná opičit...končím s vařením, pošlu je do světa!!!
@chloe86
@chloe86 ja s nim nesouperim. Chapu,ze deti maji nekdy hlad a jindy ne,ale neverim tomu,ze muzou mit hlad od pondelka do patku a o vikendu ne. Ledaze by v jeslich varili tak svele,ze jim od maminky nic nechutna🙂 netlacim na nej (co mi taky zbyva,rvat do nej jidlo nasilim nemuzu), ale pokud dva dny neji,tak chci videt mamu,ktere by to bylo jedno a byla by vyrelaxovana. k psychologovi ho tahat nechci a uz ani k pediatricce,prave proto hledam tipy u maminek,ktere maji podobnou zkusenost jako ja.
@pavlise
@pavlise dekuji Vam za rady a postrehy. Co se tyka vyberu jidla,vzdycky mu davam varianty. Zdravy je a vyvije se dobre. Mohu se,prosim,zeptat vice na tu potravinovou intoleranci,jak ji zjistili?mela Vase dcerka problemy uz jako miminko? Nas maly totiz do cca 20 mesicu jedl naprosto vsechno a nikdy mu nic nebylo,snad jednou se trochu osypal po jahodach. Jinak jedl vsechnu zeleninu,ovoce,maso,ryby,dokonce i kozi jogurt,ktery nesnasim (ale davaji ho v jeslich). Jen jednou snad jako pulrocni zvracel,ale to byla spis strevni chripka. Jinak nikdy nic. Muze se potravinova intolerance objevit i az po case? Dekuji predem za Vas nazor
@terry1512 drzim Vam pesti. Aspon vime,ze v tom nejsme samy. Kez by tem malym nekdo videl do hlavicky. Treba clovek jednou udelal nejakou chybu,a ti mali si to pamatuji. Kdo vi. Hlavne,at jste zdravi.
@mischel26 kdyz do sveta,tak rozhodne do Italie🙂 drzim Vam pesti a preji,at se Vam casem podari do tech spaget neco primichat 🙂
ahoj lindusko78,
jsem taky maminka chronického "nejedlíka"....Kdo nezažil, neuvěří a nedokáže pochopit. Starší 7letý syn je s jídlem ok, u mladšího problém. předem píšu, že jsme spíše "žravá" rodina, která miluje jídlo (ryby, maso, luštěniny, ovoce, zeleninu...) a jsme všežravci. někdy hřešíme, ale jinak si myslím, že se stravujeme zdravě.
Broučkovi jsou 2 roky a problém s jídlem byl snad vždycky... už od kojení.... Některé dny mi odmítne všechno vč. snídaně, oběda i večeře. Jiné dny má světlé chvilky - něco aspoň ochutná....Nejí nic ohřívaného, myslím jídlo z minulého dne např. polévku nebo omáčku. Krom (čerstvě udělaného) kuřecího řízku nemá žádné oblíbené jídlo. jak ráda bych mu vařila co má rád :D Maso sní tak 1x za týden, těstoviny nepozře vůbec... hned jsou venku. Miluje brokolicovou polévku, brambory, zeleninu, ovoce a bílé jogurty. Sní jen suchý rohlík (pidi kousek)... s máslem nikdy, marmeládu nebo sýry vůůůbec. Ani přesnídávku, luštěniny nebo knedlíky. Když jsem si hledala množství jídla, které má za den sníst, chtělo se mi brečet.
Kdyby to byl cvalík, nic neřeším,ale fakt není, má 11 kg a k tomu droboučký 82 cm. Všechno co uvařím se snažím nějak obohatit: ovesné vločky do polévek či koktejlů s ovocem, máslíčko či červenou čočku na zahuštění do polévek, vajíčko. Abych do něj dostala co nejvíc živin občas ještě mixuju maso nebo zeleninu do jídla.....
Dost často trpí na rýmu či kašel a to pak nejí nic až na UM a vitamíny. Snažím se být klidná, ale důsledná. Co se osvědčilo nám: nabízet vše co jíme, ale nenutit, nedělat kolem jídla žádný cirkus a divadlo (žádný letadýlko, za maminku atd.), nechávám ho jíst samotného tzn. nedokrmuji lžičkou, ikdyž to je těžké a fakt se někdy nemůžu udržet.Co miluje je velká společnost při jídle. Moji rodiče prostě nevěří, že nepapá, neboť když přijedou a je nás víc např 5, jí nááádherně : D aspoň pár soust. Neznám, že by něco dojedl a měl prázdný talíř.
Z pečiva se mi dál osvědčila topinka z toustového chleba. Svačinky u nás moc nefrčí, pak by ani neochutnal nic k hl. jídlu. Občas mi vypije smoothie s banánem, ovesnýma vločkama, mlékem a jahodou. A taky rád jí u pohádky....
Dost na palici, celá rodina se mu v jídle musí přizpůsobit neb neustále vymýšlím jídelníček, aby hlavně aspoň ochutnal a zároveň to bylo i pro ostatní pestré. Dost často jsem zoufalá a brečím kvůli tomu ... i manžel během dne volá z práce jak se máme a zda malý něco jedl .... dle naší dr. je veselý a energický, tak nemám nic řešit . Stále doufám, že z toho vyroste.
v létě to bylo lepší, celé dny běhal na zahradě venku a na sluníčku měl docela chuť k jídlu. Super byla na jídlo i dovolená na horách, asi tím vzduchem, tak se chystáme i příští rok... uvidíme, snažím se být optimistická... držím pěsti i vám....
Omlouvám se za delší příspěvek....😀
@linduska78 A kdy zacal chodit do tech jesli? Neni to s tim nejak spojene, ze by nebyl pripraveny chodit do jesli/skolky a takhle vam to daval najevo? Nebo zarlivost spojena s mladsim sourozencem?