Bojkot kojení - začít dávat UM, příkrm nebo obojí?

nlena
30. srp 2016

Zdravim a prosim vas o nazor, pripadne vlastni zkusenost 🙂.
Dcera se narodila v 34tt, nyni ji bude 5 mesicu bio, 3,5 kor. Vaha skoro 8 kilo. Uz skoro dva mesice bojujeme s kojenim. Stale bojkotuje a pricina neznama. Uz jsem zkousela cevku, odsavala, telo na telo, byliny, homeo.. Vzdy jsem dceru nejak nakojila - v polospanu, zmena polohy. Obcas se situace zlepsila, pak zase hodne zhorsila. Obrecela jsem to uz hodnekrat..tolik jsem chtela a stale chci kojit. Na druhe strane me moc mrzi, ze nemuzeme na delsi vychazky atd.
Nyni se situace opet trochu zhorsila a me uz dochazi sily ☹. A proto se vas ptam. Jelikoz ji za par dni bude pet mesicu (bio). Je vhodne ji zacit davat prikrmy, pripadne jake tekutiny? Nebo mam davat obcas UM, ktere jak vim je lepsi postupne odbourat podanim prikrmu. Kojit bych obcas snad mohla a nejake odstr.mleko mam i zamrazene.

rebejsova
30. srp 2016

@nlena Řešila jsem přesně to samé - od narození malého problémy s kojením, opakující se bojkoty; vyzkoušela jsem kde co. Synovi bude za týden 5 měsíců a už 5 dní mu na radu pediatričky a laktační poradkyně dávám příkrmy (malý ale není nedonošený, takže u vás to asi bude trochu jiné). Chci kojit, dokud to jen trochu půjde, pokud ale znovu přijde bojkot, jsem rozhodnutá přejít na UM. Kojení je krásná věc, ale když jsou s ním problémy, člověka to strašně vyčerpává a někde prostě musí být hranice. Na tvém místě bych se poradila s doktorkou, jestli řekne, že příkrmy už jsou v tomhle věku OK, šla bych nejdřív do nich a UM volila až jako druhou možnost. Držím palce! 🙂

milius
30. srp 2016

Já taky bojovala s kojením, taky jsem se zuby nehty snažila ho udržet a taky jsem obrečela, když jsem pak po 5 měsících skončila 🙂 . Pomohla mi lahev Medela, není to flaška jak od Aventu, že sama stříká, dítě musí nasávat. S ní jsem kojila ještě dva měsíce. UM jsem dávala na spaní večer, jinak kojení. A malá lépe usínala s UM, asi jsem měla málo mléka, jak jsem z kojení byla ve stresu. Jinak myslím, že je důležitější mamina v pohodě než za každou cenu kojit a být ve stresu. Jsou důležitější věci, co prckovi můžeš dát, než mateřské mléko.. ;)

chanelle1
30. srp 2016

I my měli problem s kojením - mléko se netvořilo v dostatečném množství ač jsem se snažila jak jsem mohla. Velmi mě to mrzelo, psychicky jsem byla vydeptaná. Po 6-ti nedělí jsme nasadili UM. Holčička nám roste a prospívá. Jak mi řekl pediatr - dítě potřebuje v první řadě matku která se bude cítit dobře. Pokud kojit nemůžete nebo je to spojeno s problémy nasaďte UM a přestaňte se trápit. Dobré je že náhrada je, horší by bylo, kdyby nebyla. Tak jsme nasadili UM, já se přestala trápit, od 4-tého měsíce jsme zaváděli příkrmy a je dobře.

alboo
30. srp 2016

@nlena o tom, kdy s prikrmem u nedonosenyho ditete bych se poradila s pediatrem. Chapu, ze o kojeni hodně stojite, ale pokud jste uz vyrizena, dala bych um, pockala 14dni a pomalu prikrmy

nlena
autor
30. srp 2016

@rebejsova K dr. jdeme v pondeli, tak uvidime, co nam rekne. A prikrmy ji maly v jakem mnozstvi? A stale tedy kojis? Maly uz nebojkotuje po zavedeni prikrmu? A davas i nejake piti krome MM? Jabych take rada kojila aspon castecne. Hlavne mala nezna dudlik, uspava se u prsa.

nlena
autor
30. srp 2016

@alboo uvidime,co nam rekne v pondeli dr., doufam, ze rekne, ze muzeme zacit s prikrmy. Jinak, jak pisete, v nouzi dam UM. Uz jsem ji o problemu rikala minuly mesic, ale bohuzel problem v kojeni nevidi. Vidi, ze mala prospiva, stejne tak to vidi i ostatni.."ma pomalu osm kilo, tak jak muze mit problem s kojenim". Dr. nazor byl ten, ze to jsou prdiky a pry ma treba zizen nebo se chce nosit..takze dobrou radu od ni moc necekam. Radim se spise s LP.

rebejsova
31. srp 2016

@nlena Příkrmy nebyly "lék na bojkot", bohužel. Probíhalo to tak, že jsem se nejdřív snažila malého vrátit k prsu všemi způsoby - kojila jsem ho cca týden jenom v polospánku, případně po nošení v manduce, pak se to trochu srovnalo (myslím ale, že je to stejně jen dočasné...). S příkrmy jsem to spíš brala tak, že mi stejně nejspíš kojení nevydrží ideálně dlouho a že bude fajn, když se malý naučí brzo i na jinou stravu. Navíc mi laktační poradila, že může být problém v mojí psychice - v té plné zodpovědnosti za výživu malého - a že tedy by příkrmy mohly pomoct. Zatím to docela funguje, syn jí zatím malinko (cca 1 polévkovou lžíci k obědu), ale jídlo neodmítá, nevzteká se, nic. Před jídlem ho kojím jako normálně, prso si vezme, technika se mu nezkazila (toho jsem se docela bála). Žádné tekutiny kromě MM mu nedávám, stále kojím po 2 až 3 hodinách a příkrmy dělám hodně řídké a někdy do nich i přidávám odstříkané MM (je to ale jen trocha). Plánuju ale začít s tekutinami, až ten příkrm nahradí celé jedno kojení (jestli se to stane).

rebejsova
31. srp 2016

@nlena A vy jste na tom teď tak, že malá vůbec nepije?

nlena
autor
31. srp 2016

@rebejsova mala pije, nejlepe take v polospanku. Ted za posledni dva dny se to take dost zhorsilo. Kolikrat ji polozim na polstar (kojim v sede) a gned zacne brecet. Tak kojime ruzne po byte. Snazim se ji nejak zabavit a nejak se to vzdy povede. Zsjima je, ze kdyz jsme byli na navsteve, tak se zase nechala. Venku kojit nemuzu, nemame tu zadny park, lavicky, pouze samy panelak. Manduku mam, ale v tomna to kojeni proste nejde. Take si myslim, ze to je u me trochu o psychice. Cca 14 zpet jsme byli s malou v nemocnici na tri dny a tam proste problem nebyl. Prijedem domu a par dni na to zase problem. Ted odmita prso obcas i v polospanku, vecer. To je pak problem ji i uspat. Take jsem v kntaktu s LP, hodne radi, pomaha a diky ni jsem to vlastne vydrzela tak dlouho.

rebejsova
31. srp 2016

@nlena V tom případě bych s těmi příkrmy, pokud je doktorka schválí, klidně začala. Možná prostě nějak zamíchají kartami a něco se změní. Já se taky rozhodovala mezi příkrmem a UM a řekla jsem si, že nejdřív zkusím příkrm, abych měla pocit, že jsem udělala fakt všechno. Jinak s tím uspáváním jsme to měli taky, malý si sál ruku, deku, mlel sebou, ale prso by si nevzal za žádnou cenu.

nlena
autor
5. zář 2016

@rebejsova tak prikrmy doktorka schvalila, takze se pokusim kojit dale i s prikrmy a uvidime.

rebejsova
5. zář 2016

@nlena Tak držím palce, ať to funguje 🙂