BLW metoda stravování dítěte. Zkušenosti?

europa00
17. led 2023

Prosím o přímé zkušenosti s touto metodou. Syn bude mít 6 měsíců po ukončení 6 měsíce, je plné kojený a zatím mi nepřijde ze by pokukoval po mem jídle, bych ráda začala nabízet příkrmy tato metoda se mi v něčem líbí ze se řeší samotná připravenost dítěte na druhou stanu se děsím dušení 🙏 prosím o zkušenosti nebo kompromisy jak jste začínaly děkuji

mia_von_prag
17. led 2023

Nerob si stres, mozes kľudne kombinovať mixovane a kúsky do rúk.
Ja som si na prvé prikrmy pripravila aj mix aj kúsky. Mixovane som davala lyžičkou a zároveň boli na stole kúsky, ked dieťa chcelo vzalo si. Väčšinou pohryzlo, niečo zjedlo, niečo vyplulo.
Celkovo by som povedala ze blw sa najviac osvedčilo od nejakého 8 - 9 mesiaca, ked už mali deti nejake zuby a vedeli sedieť.
Deti sa mi nejak nedusili. Davala som im mäkké ovocie a zeleninu alebo male /tenké kusky.
Oni to vypluli, keď nevedeli pohryzt. To uvidiš ako na to dieťa reaguje.

marketanovakova14
17. led 2023

@europa00 Začínali jsme v 6 měsících, neměla ještě zoubky, v 7. měsíci narostl první. Dcera neseděla - tak jedla na bříšku nebo jsem ji měla v klubíčku na klíně.
Dávala jsem věci dělané na páře na větší kusy. Začínala jsem batátem a cuketou. Nedodržovala jsem že jednu věc tři dny a pak další. Hned první dny jsem přidala dušené ovoce (jablko, hrušku). Poté vaječnou omeletu na širší plátky (vajíčko se již doporučuje celé, ne jen žloutek jak to bylo dříve). Banánové lívance (banán, vejce, ovesné vločky, skořice). Poté různé placky (cuketové, bramborové) také na širší proužky.
Dávení jsem se příliš nebála. Pokud kucká, je to dobré znamení. Naopak při dávení je dítě vytřeštěné a nekašle. To se nám naštěstí nikdy nestalo. Při kašlání zachovat klid, počítat do tří a popř. sáhnout do pusinky a vymdat větší kus. Paradoxně se mi dcera nejvíce zadávila při kojení mlékem.
To zavádění jsem brala podle sebe - nechtěla bych jíst měsíc mixovanou zeleninu, pak přidat ovoce, třetí měsíc maso. Jídlo má být chutné a má lákat. Mixovaná zelenina furt dokola by mě nelákala.
Maso mi přišlo, že se jí špatně kouše, tak to jsem dávala buď do placek nasekané nebo večer do příkrmu. Večer ji dával manžel mixované, ale moc to nechtěla. Teď v 9 měsících chce téměř jen kousky a je velmi šikovná na prstíky, pěkně se nají.
Velmi doporučuji aplikaci Solid starts (stačí neplacená verze) - je tam u každé potraviny ukázáno, jak ji servírovat. Ze začátku je vše na větší kusy, od 9. měsíce na drobné na pinzetový úchop. A také doporučuji kuchařku Lahodný Benedikt - je tam pěkně ukázáno zapojení koření (jednodruhové kromě soli) a chutí a nápadité recepty.

marketanovakova14
17. led 2023

@marketanovakova14 Oprava - při dušení je dítě vytřeštěné a nekašle.

europa00
autor
17. led 2023

@marketanovakova14 děkuji holky jste zlaté zs vyčerpávající odpovědi

la_amanita
17. led 2023

Já teď takto krmím už druhé dítě. Je jí necelých deset měsíců a zájem o jídlo projevuje až poslední měsíc. Předtím si občas něčeho požužlala, ale nezajímalo ji to. Zatím teda nemá zuby, takže občas se s něčím musí trochu víc poprat, ale ona úplně odmítá krmení lžičkou, tak je to holt na ní takhle. A aspoň jí můžu dávat na talíř najednou maso, zeleninu i ovoce. A jak bylo výše napsané, vděčné jsou různé placky a mně se osvědčily i muffiny - vejce, rýže, zelenina, maso, ryba, trochu nějaké mouky... Obecně naše upřednostňuje věci pečené, třeba pečenou zeleninu miluje, před úpravou vařením na páře. časem sama zjistiíš, co a jak připravené bude cvrčkovi líp chutnat. A hlavně nečekej, že hned bude jíst nějaké porce, jka ukazuje má zkušenost, může to trvat i měsíce, ale pořád nabízej, leč nenuť.

lenerka1
17. led 2023

BLW byla pro mě záchrana a děti to bavilo, občas něco zaskočilo, ale dusit se nedusil ani jeden.

pampeklec
17. led 2023

První syn dostával příkrmy klasicky mixované (plus občas kousky) a druhá dcera jen kousky. Hodně se mi osvědčilo nemíchat přístupy (prostě všechna jídla pro všechny stejná a kousky, jinak je to matoucí) a netlačit na pilu (kojení je ještě dlouho zdroj všeho důležitého, jídlo je objevování, stačí trochu). Píšeš, že se ti líbí důraz na připravenost dítěte, tak prostě počkej až bude připravené. Dej mu důvěru i s tím dušením - většinou se dítě nedusí, ale jen dáví, což je naopak dobré (učí se nakládat s tím tuhým jídlem v puse). Dávení vypadá děsivě, ale dušení poznáš (neznám nikoho komu se to reálně stalo, mimochodem, pokud bylo dítě zvyklé na BLW a netlačilo se na něj). Doporučuju pro uklidnění přečíst nějakou základní literaturu, ideálně v originále Baby Led Weaning od Rapley a Murkett. Dělala jsem i speciální recepty (různé placičky a tak), ale minimálně na začátek prostě stačí vařit jednoduše, hodně zeleniny jako příloha a tak. Ušetříš si spoustu nervů a práce.

jjasmina
17. led 2023

@europa00 nenašla jsem v této metodě zalíbení. Mixovala prvně, pak menší kousky, nakonec jedla vše s námi. Krmila jsem lžičkou, vidličku zvládla před 1r.jako já nejsem ani zastancem, aby se dítě rypalo v talíři rukama.

mdch91
17. led 2023

@jjasmina myslim, ze je potreba rozlisovat, jestli se dite "rype v taliri rukama" = pro mě dvoulety dite, ktery umi pouzit pribor a ji rukama nebo dite "poznava svet". Praseni jidla rukama neni podstata blw, podstata blw je v te duvere ve volbu ditete. A od zacatku deti mohou dostavat do ruky pribor a osvojovat si jeho pouzivani. Jen jaksi jsou zpocatku jejich schopnosti omezene. 🙂

@europa00 Jinak ja osobne si myslim, ze je blw super mimo jine pro nacvik jemne motoriky, pro nacvik prace jazyka, zvykacich svalu atd. Atd., Tedy super logopedicka pruprava.
K obavam z duseni - jak se diteti dostane kousek jidla na jazyku moc daleko, zpousti mu automaticky davici reflex, ale ani jeden ze synu se nikdy nedusil, velmi dobre vedi, jak s tim jidlem pracovat. Kazdopadne vic zacali jist az kolem 9m, kdyz si davalo do pusy uz male kousky, uprava na hranolky je moc neoslovila, ale mozna je v tu dobu spis jen jeste neoslovovalo jidlo.

marketanovakova14
18. led 2023

@la_amanita Souhlasím, muffiny a různé “chlebíky” (banánový, vaječný, cuketový) pečené v kozím hřbetu dceři chutnají. A jsou i super jako “nouzové” jídlo - zamražuji je v malých krabičkách a sáčcích a pak je beru třeba na návštěvy nebo výlety.