Ahoj,
před pár měsíci jsem si někde přečetla informace o bezkašové metodě pro příkrmy, která mě zaujala. Odložila jsem ale bližšší nastudování až to bude u nás aktuální. Teď pomalu začíná a mě se podařilo zapomenout český i anglický název. Vzhledem k tomu, že to není moc rozšířené, nedaří se mi nikde najít bližšší informace. Stačí mi ten název, pokud mi některá napíšete, případně - máte s tím některá zkušenost?
Jde o to, že se mimču nedávají kaše, ale rovnou kousky jídla, ze kterého si vybere co chce a nechce jíst, případně kdy... Prostě si s tím jídlem nějakou dobu hraje, než pochopí, že je to jídlo a že se dá jíst a jak... Četla jsem o tom zatím jen krátký článek a chci si toho ještě načíst mnohem víc (např. jaké jídlo, aby nezaskočilo, od jakého věku apod.). Třeba je to ouplná ptákovina, ale na první pohled se mi to zalíbilo, tak se toho nechci vzdávat bez dalších informací.
S tím se pojí i věk pro první příkrmy... Anče je plně kojená, dobře prospívá, nemá žádné problémy. Někde se dočítám, že nejméně do ukončeného 6. měsíce kojit, jinde, že by se měla (alespoň ve stopovém množství) seznamovat s lepkem, jinde, že už od 4. měsíce se mají dávat normální zeleninové příkrmy i plně kojeným dětem (údajně podle Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii)... Prostě jsem z toho tak trochu jelen a mimo jiné ta metoda, že si Anče začne jíst až bude sama chtít mi přijde zatím asi nejlepší... :o))) Začíná projevovat zájem o jídlo, které máme, tak jí dávám občas na špičku lžičky ochutnat, ve výsledku je to jen "oblíznutí", brzo asi ale bude chtít víc :o)
@jaja01k ááá, to bude ono, jdu hledat. Díky moc! 🙂
@hildegarda_terez myšlenka je to dobrá, děti nám samy naznačí, k čemu už dospěly, ale přece jenom bych přihlédla k poznatkům vědců a pediatrů, asi nejdůležitější je dodat dítěti železo a toho těžko dosáhneš jinak, než podáváním masa a fakt nevím, jak jinak, než mixovaného, když dítě ještě nemá zuby. S vařenou mrkví nebo bramborou si určitě poradí. Taky jsem toto téma dlouho řešila, nakonec jsem počkala na ukončený šestý měsíc (imunologické okno se prý nepotvrdilo) a začala klasicky zeleninu, pak maso, zavést lepek, následně ovoce...jedu vpodstatě podle hesla tady na wiki,doporučuju a konzultuju to s doktorkou.
@hildegarda_terez To by mohla být metoda Baby led weaning? Zkušenost nemám, ale před časem tu na toto téma vznikla diskuse 🙂