pomoc.už si nevím rady... jak na něj.. odmítá jíst... u oběda sedi i dvě hodiny a rýpe se v jídle.. . . prostě prý nemá hlad... vyhrožuji doktorama injekcemi....ale nic.. dvě hodiny v kuse mu musím nakázat každé sousto!jen vedle něj sedím a musím vždy říct jez!po každém soustu.... nevím co s ním.je mu to vše jedno.okomentuje to že nemá hlad a nebo že mu to nechutná...
nevim co s ním...
a snídaně a večeře jí? Nebo by nejdraději nejedl celý den nic?
@keny123 já jsem se naučila jídlo prostě neřešit...chceš, nechceš, nejez.....ve škole chodí na obědy, tam docela jí, doma jí ty svoje věci a nezabejvám se tím dál...nemocnej není, krevnák má naprosto v pořádku atd, prostě je to nežravé dítě ....ale u nás to bylo fakt odjakživa a kdybych to měla neustále řešit, tak se z toho poseru..... k psycholožce chodíme (kvůli něčemu jinému) a ta říkala, že prostě některé děti jsou takhle nejedlé a stačí jim drobek, a jsou syté 😉
ale určitě bych vyloučila nejdřív fyzickou příčinu - alergie atd, u nás je vše v pořádku....
@keny123 Pokud je zdravý neřešila bych to. Žádné dítě dobrovolně hlady neumře. Pokud by šel s váhou dolů zašla bych pro jistotu k lékaři. Třeba doporučí něco na chuť k jídlu.
A jinak vyhrožovat doktorama a injekcema pozvažuji za velikou výchovnou chybu. ☹
U nás doktoři pomáhají a injekce uzdravují a není se čeho bát. Počkej až bude muset opravdu k doktorovi a bude mít z toho trauma. 😔
jak píšu, záleží, zda je to najednou, nebo bojujete s jídlem odjakživa....pokud odjakživa, tak žádnou radu nemám, existují i lidi, kteří si musí třeba nařizovat budíka, aby se najedli, protože ten pocit hladu nemají.... většinou dospělý člověk si to ohlídá.... syn taky nemá pocit hladu většinou, pokud jsme v nějakým jiným prostředí, než je zvyklý, tak o to jí mín...ale u něj je to spojený i s úzkostnou povahou, je ve stresu a tím pádem chut do jídla o to menší.....
pokud ti to vypije, můžeš zkusit Nutridrinky ..u nás nehrozí, bo nic mléčného tekutého nedá od 4m do pusy 😝
@keny123 pak ještě na podporu chuti do jídla je B vitamín 😉 jako nic jinýho nevim, u nás prostě nezabralo fakt nic a čím víc jsem se tím zabývala, tím mín jedl 😝 takže moje ideály o tom, jak se bude zdravě a vyváženě stravovat vzaly rychle za svý...momentálně jsem ráda, když sní třeba cheese z Mekáče, protože aspon něco sní....jinak má docela rád ovoce a zeleninu (některý druhy teda), tak to sní vždycky...a pak to jistí suchej chleba a polívky no 😝
@sisstin u nás vede pizza a kuřízek :D ale jako ty svačiny.... musí mit jen paštiku majku nebo šunkovou pěnu....má rád i ryby...ale stejně to nosí domů,v jidelne to pry taky jen rozrýpe... ale ted koukam ze ma 25kg dlouho jsem ho nevažila mel porad 22 :D takze asi dobrýý no... hlady neumře... ale je štíhlunkej.... neji jinak skoro nic... kdybys viděla jakobedvá..těstoviny třeba s omáčkou všecno z toho utře maso se mu hnusí.(kromě toho řízku) nebo máme omáčku on ji z knedliku utírá nejradši by ho snědl suchej... sýry neji od narozeni vůbec žádný,to by se pozvracel. moc jidel není co on jí... :( a pochybuju že se to zpravý.... on ani třeba nechce nikdy nic ochutnat říkám zkus to bude ti to chutnat...ale ani to nezkusí...nechce... :(
@keny123 jo, u nás je to stejný 😉 trošku lepší to bylo ve školce a ve škole, tam jako se v tom tak nerýpe, ale doma jí prostě svých pár jídel a tím to hasne 😉 to jsou ale ty citlivý děcka, u nás byla dlouho i hypersenzualita v puse, takže jemu to prostě vadí no....různý struktury atd. 😉
za sebe- určitě bych s ním neseděla dvě hodiny u oběda, prostě máš hlad , najez se, nemáš nech to být - s tím, že mu to ohřeješ později , nebo mu pak na svačinku nabídni ovoce nebo tak (když teda sám jíst klidně celý den nechce), a dostává kokina? myslím si , že hladem určitě neumře, já si pamatuji tohle vysedávání u obědů u mého dědy , jen proto , aby nám pak dal čokoládku (jenže tu čokoládku si nepamatuji, jen to nucení do toho jídla , tak proto bych to fakt nedělala)
Zkus si vygooglit nějaké bylinky na to nechutenství, uvařit z nich čaj....
@keny123 u nás to stejné. Je to skoro dva roky co se stal z našeho jedlíka nejedlík. Někdy by klidně celý den nic nejedl a jindy jí k večeři až čumím. On mi tedy šel před časem s váhou o kilo dolů, takže jsem nad ním vyloženě stála dokud něco nesnědl a každý den se chodil vážit. Ani nemá potřebu se nějak cpát sladkým. Něco malého si vezme, ale nepřecpává se tím. Ze syna se pomalu stává asi vegetarián. Prvně přestal jíst vepřové a hovězí maso (ryby nejedl nikdy) a teď už nechce ani drůbeží. Sem tam si trochu kuřecího vezme,ale je to scénama. Smiřuju se s tím, že z něj bude brzo vegetarián
Jinak teda dostane před sebe jídlo a nějaké minimum (dvě žlice) sníst prostě musí. Odchází od stolu společně s námi. Nemá smysl ho tam držet, stejně by to nesnědl
@sisstin tak neříkám, že to je u každého tak lehké, že jako napráskáš dítě kokinama a pak se divíš, že neobědvá, fakt dokážu i připustit,že jsou děti , která prostě od přírody nejí tolik jako ti mojí rarášci /to mám spíš občas problém, že beru ze školky po obědě a on má ještě hlad - což se u vás asi nestane). A jako chápu i, že pokud je to dítě co fakt skoro nic nejí, tak jsi pak ráda i za to , že sní i to kokino a neřešíš, jestli dítě obědvalo nebo ne. Ale zas ti jí alespoň ty polívky,ovoce a zeleninu, to si myslím,že je ještě dobrá varianta. A u srdce tě může hřát, že ty kokina nejí (s tím zas boju já, u nás kokina frčí)
@keny123 no ale jak to tak čtu, tak to není tak, že by nejedl nic. A navíc ti přibírá. moje děti taky nejraději rohlík s máslem, nebo s pomazánkovým, občas šunku, výjmečně sýr. Paštiky nejedí. Z oběda mi taky kolikrát sní jen přílohu /hlavně ten mladší/. Když víš ,že maso nechce, tak mu ty těstoviny dej rovnou suchý nebo se ho zeptej, nebo mu dej třeba jenom trochu omáčky a masa na kraj talíře, ať může ochutnat, ale nepolívej mu to celý, ať to může sníst tak jak mu to zatím chutná. Nicméně nevěřila bych tomu ,že se to nespraví, já si myslím,že hlad v pubertě mu odkryje i jiné úžasné chutě 😉
@olgas no jako když to srovnám s tím, jak nejedl do 4 fakt vůbec nic (ale jako že fakt nic, třeba za celý den jedno kousnutí do housky atd.), tak ted dejme tomu....ale ted zhubnul kilo, což mě docela vyděsilo....on sám si tu váhu hlídá docela, jednou týdně se zváží, zda nezhubnul....no ted je u našich, tak doufám, že třeba zas to kg nabere, ale nevim no....on je i hodně malej, prostě drobnej od přírody....ale mám strach, aby nějak zásadně nehubnul (to se teda zatím nestalo, občas to kilo, který pak zas nabral rychle), aby ho nezavřeli někam na psychiatrii, že má PPP 😖
Syn je podobný nejedlík. Váží 20 kg, měří okolo 123 cm, teď mu bude 7 let. U nás to bohužel řeší dost pediatrička a jdeme tam za pár dní na sedmiletou KO, tak už je mi jasný, že bude mít zase řeči o jeho váze ☹ Ale neudělám s tím nic. Některý jídla jí dobře, některý hůř a hooodně toho nejí vůbec. Taky nerad zkouší nové věci. Sladkosti má teda rád… čokolády, bonbony, oplatky, nutelu a asi 3 druhy sladkýho pečiva. Mléčný výrobky téměř nejí, jen kostíky občas, sýry vůbec. Miluje ryby, ale nesmí v nich být kosti, to se pak bojí jíst. Já už to moc neřeším, prostě je to hubeňour, my jsme taky jako děti byly hubeňouři a ani teď nemáme problémy s nadváhou, takže podle mě se to dalo předpokládat. Ale ta doktorka mě děsí, už na pětiletce vyhrožovala s nějakým ozdravným pobytem.
@katchula syn má 6 a půl let, měří 125 cm a váží 19 kg a doktorka mi říkala, že důležité je sledovat růst, pokud roste jak má, tak se to řešit nemusí, Vojta taky nejí moc, jen pár jídel, mini porce, někdy za den třeba půl rohlíku, nijak ho do jídla nepřemluvím,nedonutím, sladkosti by teda jedl, ale dostává jen občas. Naštěstí doktorka je fakt rozumná a i když je podle grafů pod hranicí, tak když roste, tak ho mám nechat být, každé dítě není prostě jedlík
@keny123 Jsou děti, které odmala nesnesou nějaké chutě, struktury. Pokud si otírá knedlík, nedávala bych mu na něj omáčku. To samé u těstovin. Prostě to chce třeba suché. Nešlo by třeba, abys dala všechno jídlo, co navaříš na stůl, ať si každý nabere. Dala mu třeba jen suché těstoviny a když by chtěl, tak ostatní by si nandal sám?
Jinak řeknu příklad dospělého - můj přítel vůbec nemá pocit hladu, dokonce měl jednu dobu nastavený budík na jídlo. Když se zabere do práce, je schopný celý den nejíst. Má rád asi jen 5-10 jídel, zbytek jí ale ne nějak nadšeně, málo co ho nadchne, přitom já jsem vyhlášená kuchařka. Takže prostě někteří se takto narodí a nejde s tím nic dělat.
U nás to samé. Holku dopuju nutridrinkama aby měla živiny a to aktivní sportovkyně. Od narození jí jako ptáček. Já už to neřeším. Nechceš jíst tak nejez.
@keny123 Taky mám doma nejedlici. Ve 3 měsících pila 30 ml mlíka a tvářila se, že jí to stačí. Dost jsem to řešila, chodili jsme k Mgr. Kejíkové. Ta byla super, naučila me techniky krmení se lžičky a jak jí naučit kousat kousky, ale jak říkala, apetit nezařídí. Moje pediatrička to neřeší, postupně pomaličku se to zlepšuje, ale stejně vypadá jak somálec, jakoby si vzala jen to pro růst. Asi to má po manželovi. Tchýně říkala, že do 2 let nejedl nic. V pubertě snědl 12 knedlíků, ale vypadal pořád hubeně. Poslední 2 roky přibral jen díky bouchání v posilovně a pití těch šílených proteinových mixů pro sportovce.
@sisstin nutridrinky, pro dite?
@luciamala1979 tak vim, ze to holky hubenourum davaj, nam to nabizela i dr, ale on by to nevypil...
zakladatelko, nevyhrozuj-te, nechte na stole, to same jidlo co bylo k obeduu i k veceri. K tomu max ovoce zeleninu na talir, piti bez cukru. Nerozkazovat, nepřipomínat, ono nik neumre hlady, ale rohliky odlozit Proste jenom popsane. Proste neumre hlady, nakonec to sni
@sisstin tak mozna konkretizovat, nevvim presne o co - vhodne pro deti jde.. tedy
@luciamala1979 no bohuzel na diskuzi mame i deti, co skoncily na PEGu atd., ono ne vzdy plati, ze dite dobrovolne hlady neumre 😉
@keny123 u nás to samé, ale u nás to je tak od narození, takže pro mě žádná novinka...váží 19,5kg 😉 pokud to je z ničeho nic, tak bych asi pátrala po příčině...