Zdravím všechny maminky a prosím o rady...mám 8. a půl měsíčního syna a najednou mi přestal jíst obědy, je to tak 10 dní. Dřív krásně hamal, snědl všechno, co jsem uvařila a když jsem mu občas dala sleničkové jídlo, tak ho taky zbaštil, to už musel být buď přejedený nebo mu to nechutnalo, že to nechtěl. Teď ale hned po první lžičce začne jídlo prskat z pusy, jídlo není horké, není ani hořké, ani kyselé, ani příliš sladké, prostě normální chuť jídla, já tedy nijak nedochucuju, prostě zeleninu s masem hodím do kojenecké vody a pak buď rozmixuju nebo namačkám. Ani kousky mu dříve nevadily, takže si myslím, že ani jimi to nebude. Máte někdo nějakou radu co s tím nebo čím by to mohlo být? U doktorky jsem byla a ta mi řekla, střídejte lahvičkové jídlo s vaším. Svačiny normálně jí bez problému, jogurty, pudingy, ovoce, prostě co mu dám, zbaští, kaši taky miluje...Jsem už fakt zoufalá a už, abych pravdu řekla, chytám trošku nerva :D.
Ještě jednu takovou malou otázečku: holky, co kojenecká voda? pořád převařuju, ale kamarádky z okolí, dávají normální vodu z Brity, nepřevařenou anebo kojenku, ale taky už nepřevařujou, je to myslíte spávně?
Díky za rady
Lucka
Dcerce je teď 14 m a od roku nechtěla pořádně jíst - z ničeho nic, trvalo to asi měsíc. Nakonec jsme zmenšily svačinky - teď jsou převážně ovoce a od té doby baští pěkně obědy i večeře.
Některé děti jídlo nechtějí, třeba měl ochutnávací období a preferuje MM.
Nebo mu začly růst zuby.
Nebo mu začlo být horko.
Některé děti jí dobře jen, když se můžou krmit samy, můžou si to osahat a ožužlat.
Některé děti výrazně preferují jednodruhová jídla - takže bych třeba dala na talíř, co máte, ale zvlášt, ne zamíchané, aby se mohl nakrmit jen tím, co chce.
Nerva nechytej, zdravé dítě se nenechá umřít hlady a nakrmí se. Ony ty chutě, jak píšeš, tak mě taky v tomto věku dítě baštilo novou věc mixovanou u babičky, ale 2x, pak ji nechtělo. Ale samo se krmilo bez problémů a fakt ta možnost si vybrat z talíře byla důležitá.
Pokud kojíš, byť málo, tak to nemusíš řešit, má, co potřebuje.
Podle toho, co píšeš, toho jí na svůj věk docela dost, a dle seznamu tipuju zuby nebo horko, nebo mu prostě některý věci nechutnají, nebo nemá dost hlad - taky možný v tom teple.
Vodu můžeš dát normální z vodovodu, pokud ji máte v pořádku. Je na tom často líp než balená skladovaná kdovíjak, na světle, v teple.
@natany jedna vec je taky taková, že uvařene jídlo rozmixované ve vode je podle mě hnus - tím nezpochybnuji tvuj kuchařský um, ale od kde koho by mi to nechutnalo....zkoušela jsi to někdy jíst ty sama?? Bez soli, bez chuti, proste jen uvařené ve vode a rozmixovane ve vode???
podle me díě přišlo na to, že jine chute jsou vyraznejší - ovoce, pudinky atd....a další vec, já bych nenutila, když přibývá, nebo spíš neubývá, tak co..... 😉 časem se to zlepší....
já teda svým holkám přiznám se dochucovala...málo, ale prostě dochucovala.....a baští báječně obě....mladší má období, že jí méně a pak zase jí hodně....my máme doma teorii nenutit, nevnucovat, pokud neubývají na váze..... 😉
@natany souhlas se @zo_ja, můžou to být zuby, horko, ty chutě se u dětí mění. Co jednou jí, podruhé nechce. chce to zkoušet, nabízet. Však je to příkrm, přidává se ke kojení či UM, není potřeba, aby se toho najedl.
@shine2015 hnus je to proto, že jsme naučení všechno ochucovat. Já po holkách normálně dojídala a chutnalo mi to. Jak se jeden známý hezky vyjádřil: "Když začala žena vařit pro děti bez soli, tak jsem konečně zjistil, jak to jídlo vlastně chutná." 🙂
@betelgeuzz tobe fakt chutná rozvařený rozmixovaný jídlo s vodou?? 😀 já nemyslím deckám solit a kořenit jak jsme zvyklí my...ale v čr kvalita potravin dost padá.....a já když uvařila ve vodě kuře a rýži a to byla basmati, bez soli, kuře nemelo chut žádnou....naproti tomu když to samé udeláš s kuřetem ktere koupíš v UK, tak to je jiná.....ale stejne si neumím představit ředit to vodou.....
já jsem holkám nesolila moc....nebo nekořenila, stačily i bylinky....ale vodou bych jim to neředila......a třeba jsem špatná kuchařka....to je taky možnost 😀
@shine2015 no vyloženě s vodou ne, prostě jsem rozmixovala ty potraviny a trochu toho vývaru, ať to má konzistenci akorát.
@natany ahojky, vodu jsem převařovala (i kojeneckou) do 1 roku, pak už ne. Zkus na pár dní ty obědy vynechat anebo mu dopoledne dej míň jídla, aby pak měl hlad a oběd ti snědl. Můj syn měl vždy s jídlem od mala problémy, moje vařené a mixované doma vůbec skoro nechtěl, kupované skleničky jedl, ale strašně pomalu je žmoulal a to jen některé. A když se mu dostalo do pusy větší množství jídla než půl malé čajové lžičky, už blinkal. No užila jsem si s ním své. Vždy ohodil celou dětskou židli, sebe, mě i zem. Teď už je to jedlík 🙂. Dcera zas nikdy žádné příkrmy nechtěla, ukazovala, že chce to co má syn, a tak dostala vařené pomačkané brambůrky a vařené maso pokrájené na úplné pidikousky a byla maximálně spokojená 🙂. Tak držím palce, ať se zase vrátíte do "normálu" 🙂