Ahoj, můj chlapeček má skoro 4 měsíce a je to děs, mám pocit, že mám málo mléka, protože pije po 1,5 hodině i v noci. Doufám teda, že se to je jen období a mlíčka bude snad dost, ale pro jistotu se ptám, co byste volili, kdyby měl fakt mlíka málo? Začít třeba jednou denně přikrmovat (od ukončeného 4. měs. samozřejmě nebo trochu pozděj) nebo dávat UM? Vím, že je lepší, co nejdýl kojit. Ale zas si říkám, není lepší domácí zelenina než UM?
taky bych volila laktační poradkyni .,. a kdyby bylo něco kromě MM fakt potřeba, tak nemléčné příkrmy (ne kaše)
Ahoj, tento problém jsem řešila před měsícem. Malý se velmi často budil v noci (byl už zvyklý spávat 8 hodin v kuse), protože měl hlad, byl nervózní přes den. Už předtím jsem využila konzultace laktační poradkyně, odsávala mléko odsávačkou, často přikládala přes den atd, ale mléka bylo málo. Shodou okolností jsme zrovna byli u doktorky, kde se zjistilo, že malý "zhubl" 100 g za 3 týdny. Tak mi poradila mléčný příkrm na noc. Samozřejmě, že jsem to pak asi 3. den nevydržela a dala mu UM i přes den. Nakonec to dopadlo tak, že si na UM zvykl a kojený je v noci (a dostává ještě trochu MM odstříkaného přes den). Už dva dny zkouším přidávat nemléčný příkrm. Sice mu chutná, ale začínáme opravdu opatrně (2-3 lžičky mrkve), takže nějaký velký energetický a nutriční význam teď určitě nemá. Ať si myslí kdo co chce, já jsem nakonec ráda, že to takto dopadlo. Přibral skoro kilo (měl co dohánět), je moc spokojený a přijde mi, že udělal i hodně pokroků v PM vývoji a já už nemám úplně rozbolavělé bradavky. Plně kojený byl tedy 4 měsíce... Není to ode mě rada, spíš jen moje zkušenost. Kdybych se měla rozhodnout znovu, asi bych to udělala stejně...
UM kojeni neni vse ja jsem nekojena muj muz taky a nase dcerka...svete div se taky 😀
Je zcela normální,že dítě chce pít po 1,5 hod. Ale je vhodné zavolat laktační poradkyni,ale ne z porodnice,tam většinou nebývají dobré. Pokud by opravdu nestačilo mléko od tebe,tak můžeš začít dávat zeleninu (na začátek doporučuji brambor,batát,dýni,cuketu-mrkev ne,ta staví. UM bych dala až v případě,že absolutně NIC neteče.Což není tvůj případ.Jinak zkus zvýšit tok mléka a jeho produkci,návody najdeš ve článcích an wiki koník
Já bych volila laktační poradkyni. 🙂
A až teprve potom bych se ohlížela, jestli je UM nebo přikrmování takového miminka opravdu nutné. Například moje děti se v noci taky kojily po 1,5 hodině a mléka jsem málo rozhodně neměla. Prostě měly takovou potřebu - oba. Bylo to náročné období, ale přežila jsem.
Ono když dáte zeleninu, tak ji ještě nemusí přijmout a stejně pravděpodobně potrvá, než se dostanete na takovou dávku, která by miminko skutečně zasytila. Málokterý miminko od začátku sní misku zeleniny, sní třebas dvě lžičky jenom. 🙂 A to stejné kaše. Většina maminek doufá, že po zavedení kaše bude dítě spát a ono to stejně obvykle nefunguje. 🙂