4měsíční dítě - příkrm. Musí se ovoce vždy vařit?

jasmin0121
19. únor 2021

Ahoj mám dotaz, dcera 4 měsíce a pry můžem začít s příkrmem. K obědu zeleninu zvládá a tak chceme zkusit ovocný. Chci zkusit doma něco ukuchtit a nevím, zda se ovoce vždy musí vařit nebo může bT sirové?

michaelarousova
19. únor 2021

@jasmin0121 ja ovoce nikdy nevarila☺️

meronym
19. únor 2021

@jasmin0121 Rozhodne uvarit (krome bananu). Hlavne u takhle maleho miminka. Uvarene ovoce se lepe travi.

meronym
19. únor 2021

@michaelarousova Snad byste nedala 4mesicnimu miminu syrove jabko nebo neco podobneho, proboha.

meronym
19. únor 2021

@jasmin0121 Jeste doplnim z prirucky: Kdy na syrové?

Správný okamžik nelze bezpečně poznat, zkuste osvědčenou metodu pokus–omyl. Některé děti jedí s velkou chutí a dožadují se rozmanité stravy. Zajímá je, co máte na talíři vy, a všechno touží ochutnat a sníst. U takových strávníků klidně můžete s žužláním měkkých banánů, nektarinek nebo švestek začít kolem 8. měsíce. Jiné děti jídlo moc nezajímá a každé krmení je náročný proces. Nedivte se v tom případě, že dítě o čerstvé ovoce velký zájem nejeví.

Z pohledu výživy se však nemusíte bát podat syrové ovoce už kolem 8. měsíce věku, samozřejmě v případě, že jste si jisti kvalitou, čerstvostí a čistotou ovoce.

madbetka
19. únor 2021

Nikdy jsem ovoce nevařila. Ale s příkrmy jsme začínali až v půl roce, ovoce tím pádem kolem 7m. U 4m miminka bych byla určitě opatrnější.

leniczka23
19. únor 2021

Taky jsem ovoce nikdy nevarila, s příkrmy jsme začli v 5 měsících, ale 2 měsíce jsme jeli zeleninu. Takže ovoce dostal až na 7m a to bylo převážně nastrouháme jablko v bílém jogurtu.
Ve 4m je na ovoce brzo.

jako_mala_holka
19. únor 2021

My začínali zeleninou ve 4,5m, po necelém měsíci jsme začali pomalu přidávat maso, pak zas po necelém mesici teprve ovoce... Poprvé ho tedy měla kolem 6m, doteď má vždycky buď presnidavku, případně v páře povarene např jablko, syrové jen avokádo a banán... Má 8 měsíců
Ve 4 měsících je podle mě na ovoce brzo

keksik002
19. únor 2021

@jasmin0121 nevarila jsem ovoce, mel moc rad banan naskrabany lzickou, nebo pomackane jablicko, hrusku 🙂

jjasmina
19. únor 2021

Já jsem kojila, tak jsem začala před 6. Měsícem, zelenina, maso , ovoce.Mě teda krom banánu v začátku nic nejedla a ted v roce ty jablka ani hrušky prostě nechceee

zrzeckas
20. únor 2021

S neuvarenym muze byt i problem takovy, ze se osype (min, ci vic). Maly mohl presnidavku jablecbou, ale syrove jablko az v 8m...jak ho papal, tak olezla cela pusinka. Shodou okolnosti vysla zrovna kontrola, tak dr rekla, ze se to stava.