ahojky, potřebovala bych poradit jak naučit třiletáka jist kousky masa.Maso odmítá od malička, jen párkrát v životě si kousl do řízku a spokl, ale to je všechno.Ani ve školce se to nezlomilo, maso prostě plive.Jedina varianta jak ho pozře je, že ho rozmixuji a zamaskuji do polévky nebo nějaké omáčky.Ale za prve je ho tam minimum a za další se mi to nechce pořád takhle upravovat takovému velkému klukovi.Máte někdo tip co s tím, mám strach, že nebude mít dostatek potřebných látek, které jsou tam obsažene.Děkuji
Naše dcera maso kolikrát též nejí třeba měsíc,ale pak by měsíc nejedla nic jiného než maso.Doporučuji návštěvu dietologa,aby vám sestavil bezmasý jídelníček,tak aby bylo pokryto co má být pokryto.
Muj 5-ti lety ma asi rok takove obdobi. Ji teda treba mensi rizek nebo maso v omacce, ale musi byt pokrajene fakt na male kousky. A treba hovezi nesni vubec, to v puse uzmoula kulicku a vyplivne. Radu asi nemam. Ja ho proste nenutim, masa mu davam malo. Verim, ze je to jen obdobim, protoze ted miluje sladka ovocna jidla - knedliky s ovocem, palacinky a tak 🙂
a proč ho tak nutíte? ať se sám rozhodne... třeba to nepotřebuje, třeba je začne jíst později třeba vůbec... zkuste vařit více plnohodnotných jídel bez masa a uvidíte
@lady742 Maso není pro život nezbytné i v tomto věku, ale je potřeba doplňovat bílkoviny v jiné podobě - dostatečně. Ať jí každý den luštěniny, pokud holdujete mléku, tak mléčné výrobky, vejce. Je potřeba sledovat vit B12, který se podle "staré školy" vyskytuje pouze v mase. Najdete ho ještě v tempehu, v což mnozí nevěří, ale je to tak. Moje dcera jí bílé maso tak 1x za 3 týdny, jinak ryby - tak 3x týdně, dále luštěniny, tempeh, občas tofu. V krevním rozboru vše v normě.
@lady742 Vůbec se tím netrapte. Například moje Mudr. tvrdí, že maso stačí dítěti jednou za čtrnáct dní a to jen kousek. Já to řeším tak, že dceři dávám kuřecí vývar tak dvakrát týdně. Kousek masa ona nepozře, klidně ho žmoulá v puse hodinu. A jí mi lososa v bramborovém pyré, tak jednou za dva týdny. Dávejte pestrou stravu, vejce, sýry, tvaroh, luštěniny, pokud zvládne tak ořechy a jiná jádra..
@lady742 Jednak se tím netřeba trápit, jak bylo napsáno výše, jednak občas třeba zkuste sekanou, plněnou papriku, či něco jiného z mletého masa. Nemusí se tolik žvýkat 🙂 Moje děti maso jedí, ale dost často praktikují dělenou stravu - kolik dní maso nejedí vůbec a pak ho zase jedí samotné, bez příloh.
Já bych se zaměřila na pestrou stravu a pozjistila bych, aby malému nic nechybělo. Ale když se zamyslím nad masem.... jaká je kvalita masa, čím jsou ta zvířata krmena, tedy pokud nemáte vlastní chovy, tak mě ani nevadí, když moje děti maso odmítnou. Dělám omáčky, vývary z masa, ale jíst přímo maso je nenutím.
Já jsem jako dítě maso odmítala jíst, máma mě nutila sedět u stolu, dokud to maso nesním, stejně se mnou nepohla. A taky jsem vyrostla, jsem zdravá, snad i normální. 🙂 Dneska jím maso prakticky denně, protože z bezmasých jídel se nenajím, ty preferuju k večeři.
Ale dítě bych nenutila, nechť si vybere....
Osobně to neřeším! Kluk ( v únoru mu budou 3) také nejí maso, dělám hovězí vývar, do polévky mu dávám řasu. Uzeninu ještě nikdy do pusy nevzal, řízky nejí a víte co, já jsem za to ráda! Děti mají mít na výběr a sami si vybrat. Ten můj nejí ani sýry, nesní ani vařené vajíčko (jen ho rád loupe), ale na mlíčku je závislý 🙂) Miluje polévku červené čočky, dýňovou polévku, rád si dá i falafel, takže si myslím, že nestrádá. Věřím, že jeho tělíčko je natolik chytré, že když má na výběr, dá si to, co je pro něj dobré.
všem vám moc děkuju za reakce, trošku jste mě teda uklidnili, protože pořád jen slychávám jak je maso pro tak malé dítě nezbytně nutné 😉 , jídelníček myslím má jinak docela pestry, ikdyž obědy ve školce už ted moc neovlivním ☹
také bych to neřešila, mám 4,5 letého syna, který také nejí maso, o to víc s ní sýra, vypije mléka nebo s ní zeleninu a ovoce. Je na tom tak dalece, že nejí ani omáčky a hlavně nesmí mít jídlo na talíři nijak smíchané. I ve školce se naučili mu připravovat jídlo tak, aby ho snědl. Když mají brambory s masem, tak maso automaticky vynechají, brambory posypou třeba sýrem přidají zeleninu. O to víc ale má zase rád polévky.
Tělo si samo řekne co potřebuje a vidím i na synovi jak přidává i potraviny, které dřív nejedl.
Tím bych se netrápila, horší by bylo kdyby odmítal zeleninu nebo ovoce. Hlavně že má apetit jinde 😉
@lady742 maso bych mu nenutila, ja tohle resila a resim se skoro petiletym synem uz tak dva roky maso proste moc nechce a kdyz jsem se ho ptala proc tak mi nedavno konecne rekl ze jemu proste vadi kdyz ho kouse ze mu ty kousky prubezne zustavaji mezi zoubky - jak maji deti velke mezery - to my dospelaci asi nemuzeme pochopit kdyz mame zuby normalne u sebe. takze kazde ditko k tomu nejaky ten svuj duvod mit muze. jestli jinak ji normalne pestrou stravu vyznam masa bych jinak neprecenovala.
já to mám takhle s dcerou, skoro už 9 letou. Odmala, jak jsme začli přikrmovat maso normálně jedla až do svých 6 let, od té doby maso odmítá. Nenutím ji, říká že jí to nechutná. I když jsem maso zkoušela upravovat na různé způsoby, nebo mleté, vůbec je nechce. Ale zase jsem ráda, že jinak má pestrou stravu, jí téměř vše, tak to nijak nehrotím.
@konidana moje teprve 1,5 roční holčička maso skoro nejí, ale pokud je sekaná, tak to do ní jde, jako by to byla buchta 🙂 takže potvrzuji Vaši poznámku o sekané, která se mi osvědčila, že jde asi hodně o "formu", co a jak se těm malým dobře a snadno kouše a jde pak lehce spolknout... 🙂
No ja som ako dieťa tiež mäso nejedla.Jediné mäso čo som zjedla bolo kuracie v polievke a aj to len raz za týždeň. Neviem ako sa to potom zlomilo,ale keď som mala 7 rokov začala som jesť mäso všetkých druhov. Môj najmladší syn má celkovo zlý vzťah k jedlu,no má veľmi rád hovädzie mäsko,ostatné mäso musím krájať na úplne malinkaté kúsky,aby ho jedol. Napríklad ryby mi nchce jesť vôbec a tak z nich robím karbanátky a vtedy ich zje. Takže ide fakt asi len o úpravu toho mäsa. Moje deti nemajú radi, keď skúšam nové recepty,ale keď už niečo skúsim tak im to na tanieri vždy nejako zaujímavo naaranžujem,aby to zjedli.A urobíme z toho nejakú srandičku,napríklad poskladám z mäsa a prílohy smajlíka,z kečupu namaľujeme pusu,tatarkou vlasy a potom sa smejú,ako mu ujedajú uši a tak...A väčšinou teda do deti dostanem takýmto spôsobom každé jedlo...
Maso není zas tak zdravé jak si každý mysli, ale to jsi asi slyšet nechtěla a ani tady nechci rozpoutavat nejakou šílenou debatu. Proč to píšu...proste se tím moc netrap, že to nechce jist, zas o tolik nepřichází. 🙂