22měsíční syn zcela bojkotuje domácí obědy

englerova14
14. dub 2016

Dobrý den,
syn, nyní 22m, nikdy nebyl velký jedlík. Jídlo jsem do něho dostávali silou dobré vůle a veškeré trpělivosti, co máme. Jaki miminu jsme mu příkrm dávali mixnutý do flašky s mlíkem, jinak by prostě neobjedval, problém nastal s většími kousky. Když je, hurá, trošku jedl, snědl pár lžiček a hotovo. Asi před 3 měsíci jsem mu začala vařit pokrmy podobné těm dospělím, tj.např.plátek masa, dušená zeleninka, omáčky, přílohy. A to je peklo. Kolikrát si ani nezobne, nebo zibne a vyplivne. Spustí hysterický vzteklý řev, stoupá si ve stoličce a chce pryč. Zkoušeli jsme jíst s ním, aby měl vzor, dát mu příbor, stavím mu z jídla obrázky, odvádíme pozornost pohádkou...nechce. Dnes mi hodil talířem a já už prostě nemůžu. Už mě ani nebaví mu vařit, když vím, co bude...
Když jídlo odnesu, přijde a hlásá 'míko', chce mlíko. To ho sice zaplácne,ale nedá mu živiny. Bojím se, že mu budou chybět, že se nenaučí jíst obědy (co budeme dělat ve školce netuším).
Snídani, sváči i véči většinou sní bez problému.
Měka to některá z vás stejně? Co na vaše děti zabralo? Nebo se mám smířit, že prostě obědvat nebude?

lenda77
14. dub 2016

Máme to podobné, ale mě teda ještě v zimě baštil normálně. Takže vařím dokola to o čem vím že si aspoň ďobne.A když už sem zoufalá tak to zachrání polévka,tam je úspěch zaručen, vydrží u ní sedět třeba hodinu, jí sám tak je celej zlitej ale aspoň půlku zbaští.Jinak teda nesedí u jídla, jí za pochodu. Takže mě to sice taky sice trochu trápí, ale nenutím ho. Je mu dvacet měsíců, tak to snad do těch tří,než půjdou do školky zvládnou.

lenda77
14. dub 2016

Ještě teda dodám,že mléko dostává jenom večer, možná je to tím. Někdy bojkotuje večeři, protože ví že dostane nášup,tak ho zkus po obědě vysadit.

semisovamys
14. dub 2016

Máme to doma v podstatě stejné. Synovi je stejně,také 22 měsícu. Ráno snída cca kolem 8-9-10, jak kdy,ale vždy si zobne jen něco malého. Teď se mi osvědčil vanilkový termix v kapsicce ten mu chutná. Chleba nebo rohlík čímkoliv namazany odmítá, zeleninu také nechchce. Z ovoce jen boruvky a jahody. Pak má před poledním spánkem rozmixovany banán s mlékem. Oběd jako takový mívá až kolem třetí -čtvrté. Teď mu hrozně zachutnala rajská omáčka s malými kolinky, bez masa. Maso mi ze vseho vyndava, každý oběd je problém. Sekaná s bramborovou kaši dnes také neprošla. Když jde večer spát dostane mlíčko, kaše ho víc nezasytily a akorát mi je poslední dobou odmítal. Přes den někdy dostane mléčný řez,nebo pár kukuřičných krupek.Polivky taky nechce. Taky mne to trápí a nevím co s tím..☹ ale doufám že časem se to srovná...

englerova14
autor
14. dub 2016

Děkuji za příspěvky. Polévky nepozře, ani krémové, ani vývary😕 jakmile tam něco plave/zavání to zeleninou, tak je to pro neho nejedlé. Mléko bych mu vzala, jenomže to pak v poledne nesní už vůbec nic, což jde ruku v ruce s tím, že odpoledne, hladový, neusne. Když jsem mu ho jednou zkusila nedat, nechtěl se napít ani vody,ani čaje, odpol.nespal, v noci se vzbudil hlady s hysteráčkem...😵
Křupky a pečivo občas sní, ale když mu dám toto, je to obvykle na úkor ovoce, takže se tomu vyhýbám. Mám pocit,že mu snad ten hlad nevadí?😞 já mám strach o jeho zdraví a kalorie a on je spokojený,když ho z té židličky sundám a může si jít hrát. Jsem zvědavá, co bude ve školce. Včera měl rybičku s bramb.kaší a hráškem. Rybu ďobnul, pak si hrál s hráškem, kaši,kterou jsem mu lstí propašovala do pusinky úspěšně vybagroval ven a rozmatlal do ubrusu.

anelamates
14. dub 2016

Tak ho nech o hladu, ještě žádné dítě u nás hlady neumřelo. Bude se ti v noci budit - tak mu dej napít a víc nic. A on to brzy pochopí. Ve školce pak tyhle děti normálka jedí. Doma zkouší, protože ví, že máma vyměkne.
Jinak náš mladej miluje kapsičky.

helen_h
14. dub 2016

Jen bacha, je třeba normální jídlo nabízet a nezaplácávat stále jen mlékem. Můj nejedlík kolem 2. roku (vážil 9,75 kg) taky normálnímu jídlu moc nedal a byl schopen fungovat na 6 tvaroháčkách denně plus nějaký zakopusnutý kousek rohlíku či kukuřič.křupky plus do toho trocha kojení.
Rozjedl se až s radikálním snížením těch tvaroháčků, prostě max 2 denně (ráno a večer) a mezitím je nedostaneš. Byl nucen vyzkoušet svačinky - ovoce, zeleninu a postupně, tak nějak sám od sebe se rozjedl.
Ten tvaroháček/pribiňák či mléka či mléčné kaše jsou pitomé v tom, že to není skoro o žádných živinách, ale jsou to hlavně tuky a cukry, co na chvíli zaplácnou, ale vlastně tělo pořádně nezasytí.
A ještě jeden odtrašující případ, když jsem nadávala, že by syn místo oběda a všeho jedl jen ty tvaroháče - kamarádka říkala, už mu to prostě nedávej a nabízej něco jiného... cokoli... až dostane hlad, vezme si. No a taky říkala, že zná mámu, která má 6letého syna, který stále jede na mléčných kaších a Sunarech... ona vyřízená, ale pod psych.tlakem, že jí vlastně nic jiného nesní, mu to stále dává... No, toho jsem se upřímně docela dost polekala!
Takže opravdu aspoň část té mléčné výživy přes den určitě doporučuji vynechat.

englerova14
autor
14. dub 2016

@anelamates no tak to 'máma vyměkne' je trefné. Na tátu to tolik nezkouší. Táta by ho totož loupnul spát hladového. Jen há jsem z toho vždy v úzkých a hledám proč zase nejedl, jestli vařím já špatně, nebo jestli mu v tom vadila mrkev, rýže...byl unavený. Že hlady neumře vím,ale hlidá mě to, že on od miminka nejí, takže asi jíst nebude,nedojde mu to,když ho nechám hlady. A jelikož teď je v období,kdy hodně rychle roste, vstřebává a učí se, někde ten základ vzít musí. A z křupek, jablek/banánu, rohlíku a mlíka to asi nenažene.😟

englerova14
autor
14. dub 2016

@helen_h tedy to je kruté! On mě tedy občas taky už dovede vydírat, když chce pi obědě mlíko, já řeknu ne, je schopný si kleknout a bouchat hlavou o zem...což je tedy o nervy.

englerova14
autor
14. dub 2016

@katyxq děkuji za dobrý článek☺

anelamates
14. dub 2016

@englerova14 I neboj se, děti jsou chytré jako opičky. On to brzy pochopí, když mu dáš najevo stejně jako táta, že to na tebe zkoušet nesmí. A když půjde spát jednou dvakrát o hladu, že to tebe nechá chladnou. Věř mi. Dělali to tak s námi, dělala jsem to se svými dětmi a ted to moje děti dělají s jejich dětmi. A zatím jsme nikdo opravdu neumřeli. Základní chyba je dát najevo, že ti záleží na tom, aby tohle opravdu snědl, že ti vlastně dělá nějakou milost. Nikdy, nikdy to nedovol. Prostě - tu máš a jez. nechceš? nech být, já hlad mít nebudu. Přes den jsme to všichni řešili stylem - máš hlad? dostaneš až svačinu. A ke svačině se objevilo to, co nechtěl k obědu. A najednou to šlo. Jo, hlad je nejlepší kuchař, tak se ho příště zeptej, jak dítěti vařit. A on opravdu hladem neumře, fakt mi věř.

11markytka
29. kvě 2016

Tak vidím, že to takhle není jen u nás.... Fakt se snažím jí nabízet různou stravu, zeleninu, ovoce v různých konzistencích apod a výsledkem je, že nechce skoro nic, a nejradši má rohlík. Prostě malé nic nechutná, dokáže být o hladu klidně skoro celý den, když není v nabídce "nic zajímavého". Byla jsem důsledná, ale časem jsem zkusila povolit (s tím, že se jí ty rohlíky apod přejí...). Nejradši má "suché" věci do ruky, typu "oplatek". Ani nemusí být sladký. Prostě jí to tak vyhovuje. Nechci jí to zprotivit, ale taky chci, jedla jedla kvalitně. Což se stejně neděje, takže od zítřka zkusím být ještě větší drsňák 🙂 Díky za články a držte nám všem matkám s nejedlíkama pěsti 🙂)) !

11markytka
29. kvě 2016

Jo a zapomněla jsem se zmínit, že úplně nejradši má MM. To by mohla pořád. Žádné jiné nechce, zkusili jsem snad všechny značky. Ale asi se jí na tom nejvíc líbí ten "obal", neb jsem jí zkusila dát MM do flašky a nechtěla to.

anelamates
30. kvě 2016

@11markytka Dám ti radu - vezmi si papír a to nic, co malá přes den sní, si zapisuj. Každou křupku, každý kousek rohlíku - a uvidíš, jaký objem to nic má. Předpokládám, že podvyživená není, to už by jistě řešil lékař. A když se doktora zeptáš, poví ti to co já - žádné dítě u nás hlady neumřelo - tedy za posledních 50 let nejmín.

11markytka
30. kvě 2016

@anelamates Jj, ode dneška má stop stav všeho kromě "normálního" jídla 🙂)) Zatím od rána nic moc změna, oběd jedla tak normálně- jen to, co jí chutná (takže např. vařenou mrkvičku z vývaru dala bokem "pro maminku", potvora...). Vytrvám a uvidím. Podvyživená není, váží tak normál - 12kg/ 22měsíců.

anelamates
30. kvě 2016

Hodně štěstí, a fakt - hlady neumře a děti jsou pěkné potvůrky, ty nás mají přečtené.