Dobrý den můj syn má 21 měsíců a už se to s ním táhne od 12 měsíců. Odmítá v podstatě cokoliv jíst. Jediné co sní je ranní dávka mléka, dopoledne před spaním kousek suchého rohlíku, oběd nejí, svačina 1-2 termixy a na večeři trochu kaše. Takže vlastně funguje jen na mléčných produktech. Tím jak mu chybí v podstatě velmi důležité živiny tak začal olizoval cokoliv kovového . Začínám mýt strach aby si tím že vše odmítá neublížil . Nemáte někdo radu jak na něj vyzrát. Jinak už jsem zkoušela nedat mu najíst aby vyhladověl nepomohlo také jsem zkusila nekrmit at si to dělá všechno sám taky nepomohlo aranžování jídla taky nepomohlo ani maskování do misek z kterých jí bez problémů a taky i to že jime sním a nebo mu nabídnem jídlo z našeho talíře když se na něj podívá a nic stejně ho nechce . Už jsem opravdu zoufala a doktorka místo aby mi poradila tak mi jen řekne at mu nedávám sladké, které on ale stejně nejí.... Opravdu moc prosím o dobrou radu.
Jo a nejvetsi hit je a byl babylove suskartofeln 😉 a hipp
a co parek? Parek chutna vsem;)
@dorje a kdyz mu zachutna,tak bude jist jenom parky? ( nejsem nejak ultra prehnana,co se tyce zdrave vyzivy,ale parek...? Ochutnat mohna,ale riskovat,ze to bude u nejedlika jedina soucast jidelnicku?
párek nechce a jídlo ve skle taky ne ani zeleninu, ovoce, maso, rýži, těstoviny atd...prostě nic nechce
@klarusenka1 mame prakticky totez - funguje na mlecnych vyrobcich a suchych bramborach. A nevim si rady. Desi me, ze nema vitaminy. Jedine, co pozre, je vymackana stava z pomerance. Jinak ovoce v zadnem pripade nepozre ☹. Rada si prectu dalsi rady.
tak syn je skoro to stejne - od roka hahaha 🙂))) dokonce jsem jednu dobu mela strach, ze nema spravne ziviny-mudra odebrala krev a zjistilo se, ze ma vse potrebne a tak jsem to prestala resit -jidelnicek je dodnes (a to uz chodi do skolky) mepozmenen -takze ji: tvarohacek, jogurt, pije dost mleka, z ovoce jen banan a presnidavku do ruky, suche pecivo (nemazeme, nema tam ani salam ani syr nic), zeleninu jen rozmixovanou v polevce (naucila jsem se mixovat vse- napr. do rajske krom protlaku davam mrkev, cuketu a cervenou cocku -vse umixuji, dam tam testoviny a napul jahly), do porkove treba taky jeste pridam brambor, mrkev, cuketu, cocku, rozmixuju, pridam brambory na kosticky a sni to 🙂))) takze to treba zkuste pres polevky? treba vyvary??? sveho casu jsem do polevky jeste pridavala vodni rasu 🙂)) jinak druhe neji -jen prilohy, maso taky neji, omacky neji, maximalne jen stavu z peceneho masa 🙂))) nejak jsem si zvykla 🙂)) ale je me lito, ze nemuzu vzit na hriste treba krabicku s ovocem (sezonim-jahody, meloun, hr. vino apod.)-dcera je lepsi v jidle-ji vice druhu ovoce (avsak sezonni ne-i kdyz nabizim).......
@drzticka81 polevky jsem nezminila - kdyz je v dobre nalade, da si vyvar. Tedy mrkev, celer, petrzel na mini kosticky. Hrasek plive. A jinou zeleninu uz nechce.
Odvést pozornost od jídla jste nejspíš zkoušeli, že?
Syn už týdny nejí kvůli zubům (snad jen proto) a pomůže jen, když mu pustíme oblíbené písničky na youtube (zbožňuje zpěvačku). V tu chvíli se přestane bránit a nechá si chvíli strkat jídlo do pusy. A vše dokonale na kaši, ničím nevyrušit, stačí dát napít a už se nemusí znovu chytit.
Možná bych se taky obrátila na odborníka, jestli nemá něco vzadu na jazyku nebo v krku, třeba nejí z mechanických důvodů.
@petralauf ano, zkouseli. Krmime i hracky, nebo jime pri jezdeni na odrazedle....no je toho hodne. Podle dr je fit. Kluk je cily, akcni. Jen je drobnejsi postavy. Nema problem jidlo pozrit. Ale proste - ovoce a zeleninu nechce!
@klarusenka1 znama tohle resi tak, ze dela polevky ze vseho mozneho, poradne rozemele do flasky a krmi ve spanku... zkouselas? ze jedine takhle do sve dcery neco dostane..
Moje babička by prohlásila, že to je rozmazlování, nasekala by dítěti na zadek a nechala by ho klidně jen na pečivu (a pak vidíme ty stravovací návyky v dospělosti). Ale co máte dělat, když jsou živiny důležité! Prostě skáčete okolo jako idiot, i když je to silně nevýchovné.
Držím všem palce, ať se to spraví a ať nemá okolí hloupé řeči, kterými se bezpochyby vše vyřeší!
tak zkuste ty ruzne mixpvane polevky-synovi tam musi neco plavat-brambory, testoviny, na sucho opeceny rohlik, chleba a pak ty polivky sni - ja jsem rada za vodu, zeleninu v teto podobe co uz 🙂)))
@klarusenka1 Syn začal odmítat jíst, jak se mu začaly prořezávat stoličky. Má s nimi velké problémy, horečky, průjmy, bolesti. U nás zabraly husté polévky, tak jednou za týden až dva míchaná vajíčka, miluje karbanátky (schovám do nich maso, sýr, zeleninu) a poslední dobou smoothie, kde má mléko, ovoce... Držím pěsti.
i do bramborove kase jsem davala varit, mrkev, porek cuketu-rozmixovala na kasi a JEDL
@ivatko0406
Ještě mě napadá trochu brutální pokus - nechat ho vyhladovět a dát někomu hlídat. Někomu, kdo ho ještě nekrmil. Třeba si od cizího aspoň ochutná, k rodičům si děti víc dovolí...
Je moc důležité vždy do pusy něco dostat, aby se jazyk setkal s různými chutěmi. Prý co člověk do dvou tří let neochutná, těžko bude jíst někdy později - ve Francii proto běžně mají ve školkách různé ochutnávkové dny, aby si děti tříbily chuť. Když se nad tím zamyslím a vidím odpor svého otce k zelenině, kterou babička ani dnes nevaří, něco na tom bude...
jo a co zkusit do toho termixu dat napr ten banan, boruvky, maliny, jahody...nebo zkusit udelat dom. nanuky z ovoce-treba by si dal a ta chut by mu zachutnala??,
tak treba ja jsem v detstvi byla taky velka frfna-nejedla jsem syry, nektera jidla bych nevzala do ust-ale v dospelosti jsem dozrala k mnoha pokrmum, co jsem nejedla.......nektere napr. koprovka ci zemlovka jsou mi doposud tabu - ty bych nepozrela (ve skolce nas nutili 🙂))
@petralauf u jedne babicky neji vubec, u druheho asi jako doma. Nejlepe jedl u kamaradky, ale to se neda praktikovat denne prece. Nehlede na to, ze to bylo 70 km od domova ☹
No tak polévky nejí vůbec a když ho zkusím přechytračit tím že mu do jídla které jí něco přidám tak už ho pak nechce . A jak si s tím poradit už nevím. Hladovění jsem zkoušela nezabralo krmit od někoho jiného taky ne.
@panickatlamicka mas k tomu spatny pristup🙂
@dorje k cemu? Proc?
@dorje jo aha,ze necpu svy deti parkama? No tak to fakt radsi budu mit "spatny" pristup. 😀
u nás je to stejé...cca do 14 měsíců papala krásně sama lžičkou, vidličkou....maso, zeleninu, polévky....ve 13 měsících se sama odstavila od prsa (asi vlivem dalšího těhotenství), umělé mlíko nechce a pak začala bojkotovat všechno jídlo....snad kromě polévek, ty docela jí, ale jak který den...pak si dá ráda třeba vařené maso, ale přílohy? Pečivo? Mléčné výrobky? To do ní skoro nedostanu. dostali jsme se až k tomu, že ji krmím u televize u pohádky, kdy mi aspoň pár lžiček sní. Jinak ji baví vařit, míchat....ale když dáme jídlo v jídelně, tak nechce, odstrkuje lžičku, plive to, dáví se tím. Kupované věci nechce. Takže občas udělám pribináčka domácího, domácí termix, pomazánku....třeba kupovanou lučinu nesní ani omylem. Kvalitní šunku sní jen samotnou, ale pečivo ne. Ani omylem. Taky jsem z toho špatná. Vypije klidně 1,9 l tekutiny....doktorka to neřeší, že prostě je nejedlík a hlavně, že pije čaje, vodu a ředěné sirupy. Ale já už nevím....dnes téměř nic nejí, lžičku si sama nechce vzít, chci aby se s ní hezky naučila zacházet, ale pro ten bojkot, nemá zájem :(. Ještě chci zkusit pediakid. Kapky na podporu chuti k jídlu. Teď je s prarodiči na dovolené na hotelu a prý hrůůůza...odmítá jídlo, scény v jídelně...oni ji nutí, ona nechce....to se nedá tak dlouhodobě dělat....ve 21 měsících má kolem 10 kg....je vysoká a hubená...a já už ztrácím nervy...
Zkousela jsi klasicke sklenickove prikrmy? Vin,nic moc,ale pokud mas nejedlika...u nas zabraly. A dnes? Moje zabka sama chtela nandat brambory na talir a vsechny je hezky snedla.