Ahoj, chtěla bych se s vámi poradit. Moje 11m dcerka už asi dva měsíce hrozně málo jí. Od všeho tak nějak ochutnává. Zkoušim jí dávat ze lžičky, dávat jí tuhé kousky do pusinky, tuhé kousky do ruky, aby je jedla sama. Vdycky mává ručičkama a těší se, ale pak si buďto neveme nebo jen trošku a pak si začne mnout očička, že už nechce. Zato když jí dám chleba, tak jí moc ráda a sní skoro celý krajíček. Tak na něj aspoň dávám lučinu se šunkou nebo sýrem. Zkoušela jsem jí dělat i masozeleninové pomazánky, ale ty nechtěla. Docela dost jí kojím a kašičky a přesnídávky a masozeleninové skleničky dřív jedla poměrně bez problémů. Zlomilo se to v těch vedrech, pak byla nemocná a teď jí asi lezou zuby. Takže asi dva měsíce moc nejí. Jo a občas má ráda banán (kouše ho, namačkanej nechce). Máte s tim někdo zkušenosti, nemůžu jí tím chlebem ublížit? Třeba kvůli soli...Díky moc
Moje dcera byla živá do roku a půl jen na kojení, kukuřičných křupkách a ovocných přesnídávkách. Teď jí převážně jen pečivo a to je aktivní sportovec. Kojila jsem jí 2,5 roku a žádný jedlík není, ale nic jí nechybí.
Může být jen mlsná a nebo jí něco opravdu chybí. A co výživová poradkyně, nezkoušelas?
výživovou poradkyni jsem nezkoušela, vůbec mě to nenapadlo...
Zdá se mi to lepší, než se nechat stresovat u pediatra.
@m_m_m tipuji taky zuby. Radim počkat a zkoušet, nenutit, jen nabízet. Vyzivovy poradce je za me blbost 😅 myslím, že takové věci neřeší. A asi ani nemají kvalifikaci na výživu kojenců a batolat.
Jinak v tomto věku chleba ještě moc ne. Moc soli. Půl krajicku denně a už je na doporučené DD. Dávky se můžeš dočíst třeba zde http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=219318&s...
A rada pediatra zní jak z minulého století
začínám mít právě pocit, že si zvykla na tu výraznou chuť chleba :(, asi jí ho přestanu dávat, snad si zvykne zpátky
@m_m_m konecne nekdo s podobnym problemem. prave jsem se vratila s dovolene (s bezdetnyma lidma) a pripadam si jako matka nemozna. Ale asi nejlepe v klidu a nenutit (ja sama jsem klasicky pripad jak to dopadne, kdyz se deti nuti, doted nerada jim).
@annaluciapetrzel a jak přibírá?
@m_m_m Dělám jen takový obyč a menší z poloviční dávky. 0,5kg mouky, 250ml vody, lžička kmínu a soli, a půl kostky kvasnic a lžička cukru a trochu mlíka do kvásku (normální recept je z dvojité dávky, ale je z toho mega bochník a to nestíháme sníst 🙂 ) A postup je jednoduchý nechám vyběhnout kvásek (utřu spolu cukr a kvasnice a zaleju vlažným - ne horkým mlékem) nechám ho vyběhnout. Smíchám mouku sůl a kmín a přileju vodu a vyběhnutý kvásek a zadělám...mám robot (ten to krásně vyhněte, ale lze to i v ruce) pak nechám hodinku kynout a pak přesunu do mísy na pečení s pokličkou (mám takovou skleněnou kulatou - vůbec není určena na chleba, ale jde to v ní) v míse nechám ještě tak 15 min vykynout a pak peču tak na 190 (elektrická trouba...nevím, jak peče vaše) půl hodiny s pokličkou a 15min bez pokličky 🙂 no a pak ho vyklopím na mřížku aby nezvlhnul 🙂
@apple11 Mám takovou sklenenou misku kulatou s pokličkou....nevím jestli můžu dát odkaz na obrázek, ale snad jo 🙂 http://www.i-domacipotreby.cz/files/products_im...
Určitě se prodávají i nějaké spešl na chleba...já dávám do toho, co mam doma 😀
@m_m_m no tedka uvidime. jdem k mudr. ale ona je celkove mala a drobna. jako obcas je to lepsi, obcas horsi - na dovolene to bylo tedka traga
ještě mě napadlo ten chleba na pár dní uplně vysadit, třeba může bejt alergická na lepek? Je mi totiž divný, že jí špatně fakt od tý doby, co jí ten chleba, jak si zpětně vybavuju...a navíc bejvá dost nafouklá (čerstvej chleba jí nedávám)
Chleba dobrej, ale jsem odhodlaná, že zítra udělám pravej kváskovej, do něj to má přeci jen daleko.. 🙂.
tipuji to taky na zoubky, dcerka se vrátila několikrát téměř jen k mléku..chlebík jí neublíží.