Odmítání příměstského tábora u 11leté dcery

zazana81
19. črc 2021

Moje dcera (11 let) miluje koně a zvířata. Proto jsem jí na léto objednala příměstský tábor na farmě s ježděním na koních. Na té farmě už jsem s ní jednou byla, takže to tam zná. Zajezdila si tam tenkrát na koni a byla spokojená. Mají tam i spoustu jiných zvířat, řekla bych pro ní ráj na zemi. No jenže na tábor odmítá chodit. Domluvily jsme se, že to přeci jen zkusí. Teď má za sebou první den a já byla v očekávání, v jakém stavu jí vyzvednu. Doufala jsem, že si to nakonec přeci jen užije, až bude mezi dětmi a zvířaty. Ale je naštvaná, nechce se mnou vůbec mluvit, všechno byla nuda, jídlo také špatné, další den už tam zase nechce. Mám pocit, že se prostě rozhodla, že to tak bude.
Hned ráno tam potkala nějakou jinou holku, která jí zná z nějakého kroužku, takže kdyby chtěla, má se tam ke komu připojit a tak. Ale asi prostě nechce. Vysvětlovala jsem jí, že jí musíme nějak pokrýt prázdniny, protože pracujeme. Nemám už žádný nápad, jak jí i sobě pomoct a připadá mi, že naše cesty se s jejím začátkem dospívání začínají rozcházet.
Jinak na pobytový tábor jezdí a zatím s tím není problém.

sister05
19. črc 2021

Ahoj, já mám opačný problém. Tedy s tipem tábora. Moje 10,5letá příšerka odmítá pobytový tábor. Byla na něm před čtyřmi lety a od té doby ani výprava, ani výlet a nedej Bůh tábor. Příměstské tábory problém nejsou. No, vzhledem k tomu, že jsem letos potřebovala jít do práce, dostala befelem dvoutýdenní tábor. Mladší chodí do jeslí. No... nadšená nebyla, ale nešprajcla se. Mám za to, že si to i užila. Ale to samozřejmě nepřizná.
Čili můj názor - je to věkem. A bude asi hůř. Jenže co s tím, když tam nechce a je to zaplacené.. to už se nedá vrátit. Asi tedy nezbývá než uplatnit rodičovskou autoritu a donutit jí. Moje dcera by byla totiž doma schopná vysedávat celý den u PC. A to já odmítám. A že by se pro příště domluvila s nějakou svou kamarádkou a absolvovala ten tábor s ní? Držím pěsti. Vím jaké to je.

zuzkasim
19. črc 2021

Tý jo, to je prekérní situace. Věřím, že vedoucí se snažili program udělat fajn, v podstatě jsem v životě neslyšela žádné dítě si na jakýkoliv příměstský tábor stěžovat (většinou měli výhrady spíš rodiče, že měli trošku jinou představu). Dětem obvykle stačí ke štěstí fakt málo. A jestli je to tak, že vy musíte chodit do práce, tak 11-letou bych celé dny doma samotnou nenechala. Asi bych jí vysvětlila situaci, že teď prostě budeš v práci třeba i trošku něco naddělávat, abys pak mohla být víc s ní, ale ten týden je potřeba na táboře přes den vždy vydržet. Mám jednoho syna, takového samonasírače, navíc puberta (je starší jak tvá dcera), občas už mu prostě naprosto upřímně řeknu, že je jeho volba, jestli si nějakou akci chce užít nebo být nafouklý (naštvaný, zpruzený, říkej tomu, jak chceš), že všichni se mu neustále přizpůsobovat nebudeme a hotovo. Jednou za čas si tohle dovolit můžu, jinak se samozřejmě snažím respektovat jeho potřeby a pocity, ale když už je to moc, tak jsem na něj trošku tvrdší (samozřejmě slovně), jako by to jednou za čas potřeboval a trochu se srovná. Prostě ukázat nějaké hranice, že celý svět se nebude furt točit kolem jednoho děcka. Počkej, co budeš dělat, až jí bude 15🙂 (Náš druhý exemplář má 16, někdy opravdu chuťovka a jsem za toho mladšího ráda, protože s ním je to ještě "pohodička"). Kdyby se mnou nemluvila, nemluvila bych s ní též, myslím, že v 11 letech by dítě s rodiči ještě nemělo takhle mávat, fakt bude hůř.

zazana81
autor
19. črc 2021

@zuzkasim Děkuju za názor. No ona je tak tvrdohlavá, že to nechci hrotit. Zlý policajt je u nás spíš manžel. Já jí teď vysvětlovala v podstatě to samé - že když se rozhodla si to neužít, nikdo s tím nic neudělá a že záleží z poloviny i na ní , jaké to tam bude. Prostě když se nezapojí, tak oni jí na kolenou prosit nebudou. Já právě také nenechám takové dítě o prázdninách samo doma - myslím, že samoty už bylo dost na distanční výuce. Chci, aby něco zažila, něco se naučila, vyzkoušela, prostě se trochu rozvíjela. Příští týden se pak bude 3 dny rekreovat u babičky, to na ní nejsou kladeny žádné nároky. No a ten jeden příměsťák by prostě mohla dát. Každopádně jí tam zítra odvezeme, ale jsme holt tyrani.

zazana81
autor
19. črc 2021

@sister05 Když ony ty kamarádky mají každá jiné zájmy. Taky ten tábor je dražší, takže ne každý rodič je ochotný to zaplatit a do třetice je problém trefit se s někým do stejného termínu. Ona na tu farmu původně chtěla chodit na kroužek ke koním, ale na tom není místo. Takže já naivka jsem jí hned, jak jsem uviděla ,že mají volný ten tábor, přihlásila. To jsem netušila, jak se to otočí proti mě. .. Dát befelem dvoutýdenní tábor, to si ani nedovedu představit. Naštěstí na pobytový tábor začala jezdit asi od 8 let a zalíbilo se jí tam. Teď s tím začínat, to by asi u ní už nešlo.

hojda
19. črc 2021

Skoro to tipuju na začínají pubertu. Taky máme v rodině dvanáctiletou, která už bojkotuje většinu programu (nechce k babičce, nechce na tábor, nechce na dovolenou), chce být doma s kamarádkami....

te_reza
19. črc 2021

A to v 11 letech nemůže být doma sama? Já tyhle hromadný akce taky vždycky úplně nesnášela 😂

zazana81
autor
19. črc 2021

@te_reza Nechci, aby byla sama doma. Byla sama dost o distanční výuce a myslím, že to stačilo.

malenka3
19. črc 2021

A není možné, že tam je jiný problém? Někdo, koho nechce vidět, šikana, dospělý, co se jí líbí? Zkusila bych s ní ještě hodit řeč. Zda tam není něco, co ji opravdu trápí a bojí se ti svěřit. Dát jí tu šanci. Pokud bude dál tvrdit puberťácké kecy typu jak je to trapný a nuda, tak bych řekla, že v tom případě to bude muset vytrpět, to, co psala @zuzkasim , se mi líbí

zazana81
autor
19. črc 2021

@malenka3 Ne to určitě ne.

martulka88
19. črc 2021

@zazana81 Upřímně? Je určitě už v pubertě. A to je těžký. Ale na druhou stranu ji nutit, mi nepřijde moc ok. Naši rodiče nám dávali na výběr a né, tak a teď budeš dělat to. Jak jsi psala, zkusili jste to, ale nechce to, tak proč jí nutit? Myslím si, že je už dost velká, aby se mohla rozhodnout.

korin
19. črc 2021

Asi jsem krutá, ale pokud nenaznáš, že jí tam někdo ubližuje, tak bych ji tam nechala. Nicméně naše děti příměšťáky nebojkotují, tak možná nemám ten správný náhled na situaci.

zazana81
autor
19. črc 2021

@martulka88 No vyšla jsem vstric jejímu prani byt u koní. Asi jsem zvolila spatnou formu. Ale jde o blbych 5 dni. Ted už o 4. Je to proste nějaký pubertální šprajc.

martulka88
19. črc 2021

@zazana81 Jen stále nechápu, proč jí nutit? Vždyť se více šprajcne a nemyslím si, že je to nejlepší nápad. Já bych se jí zeptala, tak když nechce na ten tábor, co chce dělat? Vždyť to není už tak malé dítě. Ano, v jejích letech jsme byli jiní, ale dnešní děti rychleji dospívají. To co bavilo nás v jejich letech, je nyní obrovské tabu. Možná by to chtělo vyslyšet i to dítě, co si přeje. To je můj názor. Ale jinak nezastávám "moderní" výchovu, ať si dítě dělá co chce a s rodiči mává. Musí znát mantinely. Ale toto mi přijde škoda ji nutit.

aneta15
19. črc 2021

@zazana81 mám podobně starou dceru, taky se mi sprajcuje. Dělá mi naschvály typu, že když já řeknu, že je to černá ona mi bude tvrdit, že je bílá a neustoupí ani o mm. Dneska zrovna přijela z primestskeho tábora, všechno bylo taky blbý, tak jsem ji klidným hlasem řekla.... Dobře jak chceš, stojí to docela dost peněz tak zítra už nepůjdeš ale nemysly se, že půjde wifina., napíšu Ti seznam, co uděláš a muzes si zopakovat matematiku.... Začala koktat něco ve smyslu, že to teda přežije 😁😁😁😁😁😁 ale u ní vím, že jde o pozu a o pokus mě vyprovokovat a vytočit 😁

zelenaesmolda
19. črc 2021

@zazana81
Podle me je hlavni chyba v tom,ze ses ji mela nejdriv zeptat nez jsi tabor domluvila.
A proc ji nutit kdyz nechce?4 dny to snad sama doma zvladne,je uz velka.Nakonec se vytresta sama protoze ji dojde o co prisla.

j.a.n.i
19. črc 2021

@martulka88 A az prijde, ze je nuda ve skole, tak taky misto toho bude doma?

martulka88
20. črc 2021

@j.a.n.i Je rozdíl školní docházka a tábor 😉

zazana81
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
zazana81
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
zazana81
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
bbn
20. črc 2021

@zazana81 v tomhle věku je to těžké 🤷🏻‍♀️ Mám stejně starou dceru, 11 let, a minulý rok měla taky jet na tábor, pobytový, na 13 dní. Celý rok nadšená, že je to tam super, těšila se. Den před odjezdem začala bulet, že tam nechce, že tam letos nikoho znát nebude, že tam bude sama (její brácha tam jezdit nechce, kamarádka jela bohužel v jiném termínu). Tábor stál skoro 6 tis 🙄 ….. a já si vzpomněla, jak mě rodiče strkali každý rok na tábor na 14 dní, na který jsem nechtěla a který jsem každý rok přetrpěla… nakonec jsme se domluvili, že nepojede, zůstala doma. Ale u nás je to trochu jiné, já jsem doma s nejmladší, tak do práce nemusím, není doma sama. Navíc, ač přes už probíhající pubertu je to pořád super holka, spíš si víc rozumíme než dřív, je hodně parťačka, dělá mi radost. Takže před rokem jsme přání vyslyšeli, letos už jsem ji nikam nehlásila. Ale je pravda, že být to příměšťák s jejím zaměřením, tak se ji taky snažím přesvědčit a přesně bych jí řekla to samé co výše - že doma celý den na Wi-Fi nebude a je to jen její volba, jestli si to chce/nechce užít.

martulka88
20. črc 2021

@zazana81 Pokud měla na výběr a souhlasila, tak ano, měla by ho dochodit. Ale pokud to bylo jen, že si clověk myslel, že jí tím udělá radost, tak už v jejím věku bych se zeptala dopředu.

zelenaesmolda
20. črc 2021

@bbn
no tvl,tak to bych asi nedala spchlanout do hajzlu 6 tisic.
Poslala bych ji tam,prijet pro ni muzete prece vzdycky kdyz bude nejhur.
Jezdila jsem na tabory,nikoho jsem tam neznala a vubec mi to nevadilo.Nechapu proc musi mit decka porad nekoho znameho za prdeli.

aneta15
20. črc 2021

@zazana81 já myslím, že kdybys ji řekla že nemusí bylo by ji to ve finále líto. Ale hrdost by ji nedovolila říct, že to chce

sister05
20. črc 2021

@zelenaesmolda dneska je holt jiná doba, Zelenoočko 🙂 Už to není co to bývalo. Když jsme kdysi byly malé, rodiče se s námi nesířili jako to děláme teď my s těma našema ratolestma. Já také vycházím z toho jak jsem to měla nastavené před dvacetipěti lety. Tyyy wogo, to už jsem tak strará???? No, holt jiná doba, jiná výchova, jiné očekávání ... na děti působí dnešní svět jinak ner¨ž jsme byly zvyklé my. Je to celé jiné. A tudíž se i postup výchovy a komunikace mění. Někdy hodně, někdy málo. Nicméně pokud je již něco zaplacené, pravděpodobně se to vrátit nedá a tudíž já dávám pobyt befelem a nazdar. A příště si to můžeme nějak promyslet jinak. Problém je ten, že holky přicházející do puberty to mají jednou tak a za dva dny zase jinak. Občas se to mění i po hodinách 🙂

bbn
21. črc 2021

@zelenaesmolda jako jo, chápu 😉 zas prostě pro nás to bylo jedno, jestli tam je nebo ne, protože ty peníze se stejně zaplatily a jakoby nic “materiálního” za ně nebylo zpět. A asi by nám tedy bylo více těžko, když by si těch “6 tis” neužila a půl tábora probrečela, jakou by to mělo “přidanou hodnotu”? Pro nás je spíš důležitější vztah s dětmi a ne vztah k penězům (musíš jet, protože to stálo hodně). A ano, je pravda, že bychom to viděli jinak, když by těch 6 tis pro nás bylo zásadních, holt si to můžeme dovolit 🙈🤷🏻‍♀️

zelenaesmolda
23. črc 2021

@bbn
Jenze treba by si ten tabor uzila pres pocatecni sprajc.Byt to moje dite tak ji tam poslu a pri nejhorsim pro ni zajedu.Jenze pro me je treba 6 tisic dost penez a nehodlam je jenom tak vyhodit oknem ven 🙂