Ahoj maminky, našemu bude v létě devět a ještě nikdy nejel na tábor. Letos ho čeká první škola v přírodě na necelý týden. Tam se tedy těší. Ale je to tím, že tam bude se spolužáky. Minulé léto jsem už toho měla dost, kluk byl hodně znuděný, potřeboval kamarády. Já mu zaplatila akorát jeden příměstský tábor s tím, že pracuji na směny a vždy o volno jsme si brali děti, aby měl kluk zábavu a neseděl u pc. Letos ho chci poslat poprvé i s jeho kamarádem na deset dní. Minulé prázdniny jsem už hodně padala na ústa, jak jsem pořád něco podnikala, nebo někoho hlídala. Kluk na tábor nechce, přestože tam nikdy nebyl. Jemu se nechce ale nikdy nikam, pak ve finále se mu líbí, kde je hodně dětí. Já z toho mám dost obavy, protože to bude i premiéra, co se týká takhle dlouhého spaní. Není to moc akční kluk, co se do všeho vrhá po hlavě. Ale rád se zkamarádí. Já jako malá nikdy na táboře nebyla, tak bohužel nemám zkušenost, kterou bych mu předala. Manžel byl, ale jako hodně malej a nerad na to vzpomíná. Tak mě zajímají vaše zkušenosti s tábory pro děti, které nechtěly jet, jsou to takový domácí povaleči a nakonec se jim například líbilo. Na mě ty dva měsíce zkrátka byly dlouhé a dost jsem ten program podcenila.
Děti mám zatím malé, starší absolvovala zatím jen příměstský tábor a v dalším termínu už nechtěla, ač se jí tam líbilo a příští rok chce zase. Prase aby se v těch děckách vyznalo 😁 Ty už máš velkého chlapa, nejde se s ním domluvit? Něco jako když nikam nepojedeš, nepočítej ale s tím, že se ti budu věnovat, musím pracovat a ne jezdit po výletech. Co zlanařit kamaráda, vybrat jen týdenní tábor jako kompromis? Nebo prostě už teď vybírat více příměstských táborů, jestli mu vyhovuje vracet se domů? A ještě mě napadlo, byla jsem takhle na táboře snad během jarních prázdnin, byla to kratší doba, tak třeba jako lakmusový papírek zkusit něco takoveho. Z letních táborů můžu jen vlastní zkušenost - tábory jsem neměla moc ráda, jednou jsem si myslím i vyškemrala dřívější odjezd dom, někde jsem měla kvazizdravotni problém, nejspíš z nervů. A přitom mi naší vybírali hezké tábory, jen jsem nebyla ten typ 🤷
Podle mě už je trochu pozdě, jak nejsou v tomhle věku zvyklí jezdit, už se jim nechce. Moje děti jezdí od 6 let a mají to rády - ony ani neměly na výběr 😀 Ale vždy teda s kamarády a spolu. Těžko radit no, v tomhle věku už by člověk měl respektovat jeho názor, ale zase se tím o hodně připravuje. Já jsem na tábory jezdila strašně ráda a moje děti taky. A ty chvíle, kdy odjíždí autobus a ty si můžeš dělat co chceš..... K nezaplacení 🙂
A nechat ho vybrat nějaký tématický tábor? Jsou přece různé druhy, sportovní, konsky, viděla sem i tábor v duchu Harryho pottera :D třeba by ho nalakalo tohle. Jinak se mu nedivím, je pohodlnější sedět doma u televize, než nocovat někde v chatce v lese, mě to taky nikdy nelákalo :D
Ja deti poslala na tabor hned jak to slo, malymu bylo 5 let, holce 7. Zvladli to celych 24 dni dobre, ale kluk na tabor pak x let nejel. Dalsi rok mel ruky v sadre, takze jsen ho odhlasila, a dalsi rok uz nechtel. On nema moc rad organizovanou cinnost, radsi si dela neco podle sebe tak jak chce. Tak holt nejel a holka jezdila sama. Nakonec az kolem 10 let prisel s tim ze chce jet na sportovni parkurivy tabor. On je sportovec, tak to bylo neco pro nej. Bohuzel byl jednou, a pak v dalsich letech jeho tabory zase nekolikrat nedopadly kvuli jeho zranenim a jednou i kvuli kovidu.
Jinak je fajn, ze ma jet s kamaradem, namotivovat , a to by melo klapnout🙂
Za mě tábor není nic,.co by dítě muselo mít. Já byla a že bych na to šílené vzpomínala, to teda ne. Za mě je to zbytečne. A sice vím, že každé dítě je jiné, ale má teď už 11leta dcera, se v 9 letech umělá perfektně zabavit i sama, i si domluvit venek s kamarádkami a podobně.
Poté, co jsem se v pubertě dostala na tábory, kde vedoucí pili s náctiletými, děti tam mezi sebou souložily a manželka hlavního vedoucího přišla z lesa o pár nejmenších dětí lehčí, aniž by ji to trápilo, své děti určitě na pobytový tábor posílat nebudu. Snad jen kdyby ho pořádal někdo, koho znám a komu věřím. Děti tak chodí jen na příměstské tábory a mezi nimi tráví čas buď u kamarádů či s kamarády u nás. Nijak mě to neobtěžuje...
@krisstina93 dale jsou ruzne akcni airsoftove a jine strileci tabory, kde se kluci fakt vyradi, ale na druhou stranu i treba kreativni s malovanim nebo jazykove... nabidka je dnes takova, ze si vybere fakt kazdy.
Jinak oprava decka byly na tabore 14 dni ne 24 jak pisu vyse...to je preklep
Já zastávám názor, že s tábory začít co nejdřív to jde a postavit to tak, že to tak prostě je... a né přemlouvat či prosit, jestli se dítěti chce nebo nechce. U nás ani nebylo zbytí, dva měsíce jsou dlouhý, dovolený málo. Hned po první třídě jely obě děti. Samozřejmě jsme se snažili jim to co nejvíc ulehčit. Vždy jeli s nejlepším kamarádem. První tábor byl jen na týden a vybírali jsme téma, které jim bylo blízké. Chápu, že tuhle chvíli už jste propásli, takže zkusit navnadit jinak. Mít hlídání, možnost pracovat doma, mít víc dní dovolený atd. tak to taky třeba neřeším, ale prostě to u nás jinak nešlo. Navíc v dnešní době, kdy je tolik možností - tábory přes DDM, kam dítě chodí do kroužku, tábory skautský, kam dítě celý rok dochází, různý soustředění od sportu, které dělají... a pokud nic nedělají, tak poptat přes známé, kamarády... neposlat na now name tábor, pořád jsem přesvědčená, že pro děti je to super zážitek. A ano, taky jsem jako malá jezdila, tenkrát na tři týdny a nikdo se mě neptal, jestli chci. Na ty úplně první nevzpomínám ráda, nikoho jsem tam neměla a bylo to peklo. Přesto naše děti na tábory jezdí a milují to. Právě proto, že vím, na co si dát pozor 🙂
Nepovažuju za nutné aby dite jelo na tábor když nechce. Dcera je teď ve 3tride, o prázdninách měla dva příměstské tábory a jedno pobytové soustředění s tancovanim na 5dnu/4noci. Na tábor nechce, nenutim jí.
já děti poslala na tábor hned jak mohli jet, malý jel poprvé když nebylo ani 5 let a dceři bylo necelých 7 let. Byl to týdenní tábor od neděle do pátku. A pohoda. Vůbec jsem s dětmi neřešila jestli chtějí nebo nechtějí, prostě to tak je ... teď už je dětem 11 a 13 let ... a berou jako standard, že je v létě prostě 14 dní tábor (jezdí na záchranářský už 5 let).
Tohle téma je na MK vždy takové třaskavé, řekla bych... za mě, když není jiná volba, tak k tomu my rodiče přistupujeme tak, že je to prostě nutnost, neptáme se, oznámíme a dítě v podstatě v tom modu jede s námi. Na druhou stranu chápu i druhý tábor, mít pokrytý celý léto a nemuset to řešit, tak taky váhám. Nemyslete si, že to pro mě bylo nějak super jednoduchý toho sedmiletýho bobka svěřit úplně cizím lidem a nechat ho tam... Řvala jsem celou cestu domů 😀 a stejně si ten týden "volna" ani neužila, protože jsem na něj furt myslela.
No já právě už minulý rok si trhala vlasy, že jsem mu ten program víc nenarvala a na ten tábor neposlala už minulý rok. Kluk doma sám vydrží. Manžel dělá pouze 5 hodin a poté ale ještě z domova. Já jsem v práci až do večera. Mezitím tedy volno. Což je fajn při prázdninách. Ale kluk už o prázdninách vypadal dost znuděně. Když byl doma, hrál celé dny na PlayStationu, pak už to ho nebavilo, pak jsem vymýšlela i já něco. K babičce už druhým rokem jezdit nechce, jelikož v okolí nejsou žádní vrstevníci. S manželem jsme byli v kině jen sami dva naposledy v synovo 3 letech. Takže manželství a čas 0. On dělal scény i u toho příměstského tábora a nakonec se mu tam líbilo. Je škoda, že tu není nikdo, kdo poslal na tábor větší dítě. Přijde mi zkrátka hrozně dlouhé ty prázdniny pro děti, které potřebují kontakt s vrstevníky. On kroužky má, ale nechodí na žádný, který by dělal soustředění. Dovolenou už také musím naplánovat tak, aby s námi jel nějaký kamarád jeho.
A uz mate vybrany konkretni tabor? To asi jeste ne... tak kluka zapojit, i s tim kamaradem, kam by chteli jet, co by je bavilo, at se zapoji do vybirani. Muzes treba vytipovat nekolik, ktere se ti budou libit, a dat jim vybrat. (Napr. Jsou i tabory co poradaji nejaci youtuberi) A proste na tabor se jede. Je to nove , budou zazitky a hotovo. Priste treba vyberete jiny tabor nebo taky uz zadny, kdyby to fakt neslo. Drzim palce.
Docela pozdě jet až v 9letech poprve na tábor? A kór pokud sám nechce...
Já bych mu aktivitu nenutila, ať se zabaví sám o prázdninách, proč mu vymyslis program???
Moje dcera o táboře nechce ani slyšet, já byla v dětství na táboře 3x a nijak mě to tam nebavilo, coby introvert mě kolektiv nadšených děti spíš desil než aby mě něčím obohatil...
Našla bych tématicky tábor podle jeho zájmu. DDM u nás pořádalo loni Nerf tábor, indiánský, cestu časem, koňský i klasiku. Co vím, tak i 14 denní tábor, kam jsme jezdila já má každý rok nějaké téma. Měli hezké fotky na téma středověk, hvězdná brána tam už se i vyráběly kostýmy a hrál děj, takže něco ve stylu larpu.
Manžel jezdil od školky s vodními skauty a ještě teď se každý rok na místo tábořiště vracíme na celodenní výlet a vzpomíná.
@veruuu_kubesovic pozde nepozde, jednou to zkusit muze.
@konidana
Ano může...
Ale v 9letech už není prcek, aby se mu neposmivali ostatní ostrilene táborové děti, že jede teprve poprvé na tábor 🤔
@veruuu_kubesovic tvl, tak to snad ne? Kde to sme? Toto rozhodne nepredjimam, i kdyz stat by se to mozna nekdy mohlo.
@veruuu_kubesovic V tom případě bych dítěti vysvětlila, že není důležité v kolika jede poprvé, ale to že jede a užije si to. Jasně, děti umí být zlé, ale na posmívání je milion rádoby důvodů. To by přece tvoje děti nezastavilo od spousty hezkých zážitků.
@fire85 nikde nepíšu, že jsou takové tábory všechny, jen vysvětluji, proč naše děti na pobytové tábory nejezdí. A stejně tak nikde nepíšu, že jsou děti celé prázdniny doma. Píšu, že jim platíme příměstské tábory. Ano, vyjde nás to dráž než tábory pobytové, ale za klid v duši, že jsou děti s někým, koho znám a na koho se můžu spolehnout, mi to stojí. A když zrovna mají volný týden, protože nebylo žádné zajímavé téma, tak jsme buď na dovolené, nebo u příbuzných na domě se zahradou, nebo jsou u kamarádů doma či kamarádi u nás a když už se stane, že musíme do práce s manželem oba, tak jedou s námi do práce. Domů se ve většině případů chodíme v létě jen vyspat.
Dcera jezdi na letni soustredeni se zuskou a loni byla na primestaku, letos pojede se zus a na tematicky tabor, proste 2 mesice prazdnin nepokreju se 4 tydny dovolene, chteji nechteji jedou, jedine o cem diskutuji je kam a tema, syn letos jeste vyuzije 3 tydny letniho provozu skolky, plus primestak od pristiho roku uz bude taky muset jezdit nekam na pobytovy tabor.
Někomu přijde brzy posílat dítě na tábor v 6 letech, jinému pozdě poprvé v 9 letech. Za mě to pozdě není, je už dost starý na to, aby si sám řekl, co potřebuje i u vedoucích, aby byl sociálně zdatný tak, že to v pohodě zvládne a našel si kamarády mezi vrstevníky, užil si to, protože většiny aktivit se může v pohodě účastnit a měl ještě to dětské nadšení pro hry. Vysvětlila bych mu, že potřebujeme s tatínkem taky oddych, takže letos bude tábor a hotovo, má tam kamaráda, není to na 3 týdny (skautské takhle běžně jsou). Co si budem povídat, manželství je základem rodiny, máte i vy právo na to mít těch pár dnů bez prcka. Jak vidět, tak zabavit se sám úplně neumí, ani babička mu nestačí, parta vrstevníků by tedy mohla být to pravé, aspoň na těch pár dnů. Pokud pak nazná, že to byla hrůza, že už to nikdy absolvovat nechce, můžete o tom debatovat, ale pokud to nikdy nezažil, může z toho mít dopředu obavy, ale nemůže to soudit.
U nás jezdí nejstarší dcera s manželem (zástupce vedoucího tábora) od 1,5 roka (poprvé byla na 4 dny), od 2,5 roku na 14 dní. Prostředí dcera jela poprvé až ve 3 letech na 14 dní. Většinou jsou tam děti od 6ti let. Mají každý rok jiné téma celotáborové hry. Jsou tam děti co jezdí od těch 6ti let a jsou tam například po 5té a stále se jim tam líbí. Jiné to zkusí pouze jednou a už nikdy nechtějí jet. Každé dítě je jiné. 🙂 Nemám pro vás univerzální radu, ale je třeba zvyklý stanovat? Spát ve spacáku? Naše děti to milují a jezdíme s nimi pod stan do kempu. Vedoucí na táboře se snaží všechny děti začlenit, i ty méně komunikativní. Takže záleží na vedení tábora. Já sama jsem na tábor přestala jezdit ve 12ti letech, protože jsem měla měsíčky vždy na tábor (mám je od 11ti let). Manžel jezdil od 6ti let, potom dělal časem instruktora a zůstalo mu to dodnes. 🙂
Me nasi na tabor nikdy neposilali (byly babicky v duchodu, nebylo to potreba). Az kdyz jsem zacala chodit do skauta tak jsem strasne chtela (a mozna mi i tech 9 let bylo, mozna i vic). Byla jsem 2x a vzdy to bylo super. Jen si teda nedovedu predstavit 9 lete dite nutit na tabor a ani si nedokazu predstavit mu vymyslet program o prazdninach. Ja myslela, ze v tomhle veku se deti zabavi sami.
A co víc příměstských táborů?Můj syn taky nechce nikde spát ,ale přimestke tábory má rád.
Já se na tábor těšila, nakonec jsem chtěla domů. Neříkám, že to bylo naprd, ale chytila jsem tam zrovna svátek a na táboře se to slavilo smyslem hodit do vody. Já se celý den schovávala. U syna, až nastane čas, tak bude na něm, zda opravdu bude chtít. Já nevím, ale naši nás měli 3 a nestalo se, že bychom se nudili. Trávili jsme většinu času venku, pak byla i dovolená. A když nebylo počasí, dokázali jsme se zabavit i doma - a v tu dobu byl pc v plenkách, takže to ani nehrozilo. Ono by si to s ním chtělo probrat. Pokud nechce jet, tak ať řekne, co by dělal.