Ahoj holky,
mám půlročního raracha a sháním postýlku s ohrádkou. Moje představa byla taková, že by šlo o buď větší postýlku, která jde různě polohovat, aby to přes den byla i ohrádka na hraní, ale jak se koukám po netu, mají buď ohrádky, který jsou větší a nebo jen postýlky s ohrádkou, kde ale asi není moc prostoru, aby se tam vyblbnul i přes den a mohl se třeba trochu plazit. Navíc máme menší byt, takže mít oboje bychom asi nezvládli. Máte tip na nějakou postýlku, která jde takhle upravovat a dejme tomu, že by sloužila i na nějaký chvíle i jako ohrádka a prcek nebyl moc omezenej? Teď v postýlce se maximálně pretoci na bříško a víc tam nedá. Nemám v plánu ho tam nechávat hodiny, ale ráda bych našla nějaký postýlko ohrádkový kompromis i když bude už pak větší a bude potřeba, aby se tam chvíli vyblbnul. Moc díky.🙂
postylka fungovala jako ohradka ani ne do roka, ze jsem tam ditko mohla dat na par minut, jinak bylo od cca 3 nebo 4 mesicu casto na zemi. V pulroce lezly jak motorove mysi😅. V roce a pul uz byly schopne vylezt z postylky a ohradku by daly taky😅. V malem byte by nam jen prekazela.
@merope to je dobrej point, i s tím vývojem. Díky. Tak já poridim proste postýlku a pak se zaměřim spis na to, aby přežil par minut o samotě.🙂 díky.🙂
Souhlasím s @merope ohrádka není nejlepší řešení. I pediatra mi radila nechat volnost pohybu. Když jsem něco potřebovala udělat šla malá na nezbytně nutnou dobu do cestovní postýlky. Jinak jsme zabezpečili všechny zásuvky, skříňky a šuplíky a nechali jí volný pohyb po místnosti. Byla spokojená, vždycky na mě viděla, mohla kam chce a nemrčela, když jsem se jí chvilku nevěnovala. Teď v roce využívám houpačku pro nejmenší děti, kterou máme mezi kuchyní a obývákem. Když vařím je to super, děláme blbiny a neplete se mi pod nohy.
Spíše se připrav na to, že budeš muset zabezpečit nějakou konkrétní místnost. Obecně se ohrádky dost nedoporučují - kvůli psychomotorickému vývoji. A pokud jde o chvilku, stačí bohatě obyčejná postýlka. Jsou i o maličko větší, pokud budeš pořizovat, tak doporučuji tu a s možností vytáhnout "šprušle", aby si dítě vylézalo samo. My měli kolíbku, z ní tuším v 7 měsících korigovaně (nedonošenec, reálně 9 měsíců, ale narodil se o 2 měsíce dřív) byl schopen vypadnout, protože v ní začal stát. Tak šel do postýlky a neskutečně brzo byl schopen vylézt i z ní, když měl silnou motivaci - třeba že jsem ho tam odložila a potřebovala na chvíli dělat něco, kde nemohl být nebo že se probudil a já tam nebyla. A jako vylézal samozřejmě po hlavě a přímo na zem. Takže pak když byl v postýlce, jsem ji přirážela až k mé posteli a učila ho, že nemá jít nejkratší cestou ke dveřím, ale přes postel 🙂. Ohrádka je fakt max do roka a stejně mám pocit, že pak rodiče svádí do ní dávat dítě víc než je třeba - a tak nemá tolik "nalezeno", příliš brzo si stoupá a chodí "kolem ohrádky", neposílí záda může z toho mít slušné problémy (bohužel vidím v okolí, kdy takhle kvůli "studené zemi" měli dítě v ohrádce, teď jí doktoři řekli, že se zdá, že ta motorika už se prostě nespraví - jako jo, denním cvičením by to asi šlo, ale je to zbytečné a kupa práce, to je líp tomu dát ten čas u kojence). Dokonce mně se neuroložka po pár minutách návštěvy ptala, zda doma nemáme klouzavé podlahy, že malý leze, jako by byl zvyklý, že mu to klouže - a všude jsme dávali koberce. Lezl 5 měsíců, pak se rozchodil a velmi rychle i běhal, lezl jak orangutan všude. Fakt jen doporučuji dát dítěti na to lezeni dost prostoru.