Chodítko. Je vůbec někdy možné?

14. zář 2023

Dobrý den,
především chci uvést, že už od dětství jsem odpůrcem chodítek, už jako prcek jsem chápala, že to není ok.
Nicméně, mám sice nepotvrzenou, ale vcelku určitě pravdivou informaci, že tchýně chce našemu ročnímu synovi právě k prvním narozkám pořídit právě něco na způsob chodítka, vím jen, že by se mělo jednat o "auto". Přitom už dávno ode mě má informaci, že chodítko pro něj nechci, ale je prostě... no když to řeknu slušně, tak tvrdohlavá.

A můj dotaz spočívá v tom, zda je vůbec možné od nějakého věku, kdy dítě třeba už samo chodí a tak, což náš ještě ne, prostě si jede v klídku a rozhodně ho nikam nechceme honit, chodíme na fyzio cvičení a tak jako v pohodě. Jestli by pak v tom chodítku mohl i nějaký ten čas strávit. Nevím tedy ani, jaký je pak váhový limit.

Jasně, můžeme ten dárek rovnou odmítnout, ale máme složitější vztahy, a prostě nechci být hned zase za tu špatnou a kazit atmosféru apod.
Pokud ale chodítko je opravdu v jakékoli situaci nevhodné, tak mi nedělá problém ho vůbec nepoužívat. To zas mi mnohem víc záleží na synovi, než na tchýni, to rozhodně 🙂

martinam1992
14. zář 2023

Chodítko - jakožto vozíček/kočárek lze využít, když už dítě samo chodí, tak jako holčičky chodí s kočárkem. Nesmí se o něj opírat. Výjimečně v případě, kdy se dítě dlouho boji pustit - syn začal chodit až ve 20m, tam už jsme ho měli chvilkami "povolené", i když i tak pouze omezenou dobu. Šlo o to ho jen popostrčit, aby se nebál, trup už měl posíleny z 3/4 ročního lezení.
Pokud máte na mysli takové to visitko na sezení, to není vhodné nikdy.

alice180
14. zář 2023

Já teda nevím, nebylo jednodušší navrhnout tchýni jinej dárek, kterej fakt užije. Asi bych ji narovinu řekla, že ho používat nebudete a ty peníze zbytečně vyhodí.
Já si totiž nedovedu představit, když teď dítě nechodí, že mu ho nebude chtít hned dát a to ji to budete vytrhávat z ruky, jakože teď ne, že až začne chodit nebo jak.

A upřímně čím dřív se nastaví hranice tím líp, pak si bude kupovat, co ona uzná za vhodný. My to máme nastaveny tak, že takový velký věci vždycky prarodiče konzultují. Občas nakoupí hovadiny a taky dostanou zpětnou vazbu, když to prezenou.

martulka88
14. zář 2023

Pokud něco pro syna nechci, tak to tchýni řeknu. A že občas už chtěla pořídit nějaké věci, co já fakt nechci. A tím, že jsme to nastavili hned, tak mám v tomto klid. Sice má s tím občas problém, ale my jsme rodiče a my rozhodujeme co ano a co ne. Pokud jde o chodítko - my jsme nepořizovali. Ségra měla takové to dřevěné jezdítko, co prcek před sebou tlačí. To jsme mu občas dali, ale korigovali jsme ho u toho - aby mu neodjelo, ale to už udělal kroky sám. Já to řeknu asi takto - jsou stěžejní hračky/věci, co synovi zásadně pořídíme sami a nikdo nám do toho kecat nebude. A to byste měli udělat aj vy. Chce koupit dárek, ok, ale dáte jí třeba 2-3 věci na výběr a ať si vybere, co z toho koupí. My to takto děláme i u mých rodičů. Nechceme některé věci a zároveň se vyhneme vícerostejným hračkám.

irmamala
14. zář 2023

Počkej, ty už jsi jako dítě věděla, že chodítko neprospívá tvému správnému vývoji? Tvl do kolika tě tam Vaši dávali? 😀

michaela666
14. zář 2023

@irmamala Někomu to dojde už v dětství a některým ani na staré kolena. 🤔😃

lauriak
14. zář 2023

Podla mna nemyslis choditko ale pavuka. Take to kde dieta posadis a ono tam visi za rozkrok, nohami supe po zemi. To rozhodne ok neni v ziadnom pripade. Normalne choditko co dieta tlaci mozes pouzivat ked uz dieta vie chodit. Ale kedze to ma byt auto tak si predstavujem, ze by v tom mal sedet.

dasipe
14. zář 2023

My máme toto chodítko a jsem spokojená 🙂 malá si tam naloží vždycky co kde najde a pak s tím maže po baráku všude možně 😅

alice180
14. zář 2023

Hlavně když už dítě chodí, tak je to zbytečnej krám doma, za mě. Takže je to k ničemu před chození škodí, poté co dítě chodí překáží. Úplně zbytečnej krám.

To už je lepší koupit kočárek s panenkou, potom.

autor
14. zář 2023

@irmamala
Upřímně jsi mě pobavila :D Vím, že to tak znělo ;) Ale teď vážně, my chodítko nikdy neměli, jen takový ten kočárek ve stylu "golfky, sporťák", ten si dokonce i pamatuju nejen díky fotkám, takže jsem rozhodně už chodila :D Ale něco na způsob chodítka měli známí s mladšími dětmi, a pak postupem let jsem načerpala info, že fakt ne.

Naopak právě tchýně do něj děti dávala a dodnes je z něj nadšená, že je to super, že si děti všude aspoň dosáhnou...
A to ani nechci myslet na riziko pádu ze schodů, když bydlíme v patře.

Jinak shrnu celkou odpověď 🙂
Co se týče nastavování hranic, tak to je s mojí tchýni extrémně náročná disciplína.
Několik let bydlíme pod jednou střechou, a až vcelku nedávno snad konečně pochopila, že do našich věcí se neleze, nepřerovnávají se a nevyhazují se... takže asi takhle. Přitom sama to nesnáší, no pokrytec je slabé slovo.

Ale určitě do toho budeme muset jít, nevýhoda je, že ona se před manželem zmínila, ale ne, jestli je to vhodné, ale jestli ho náhodou nechceme kupovat my... A jak to s ní tak chodí, tak to bylo v situaci, kdy nebyl čas to řešit, že se k tomu vrátí později, no a už nevrátili, je těžké vychytat i chvíli, kdy s ní mluvit.

Otázka financí je taky oříšek. Moc dobře ví, že potřebujeme finance na předělání bydlení a místo toho vymýšlí, jak manžel dostane peníze od rodiny na něco úplně jiného, neříkám zbytečného, ale ve chvíli, kdy by měla jít každá koruna do bydlení a prcka je to jak házení klacků pod nohy...

A ano, za mě je to taky zbytečnej krám, kdyby mu opravdu dala peníze, z kterých by šla koupit třeba autosedačka.

Nicméně o tom diskuze úplně není, děkuji všem za sdílení a uvidíme, co pravděpodobně v sobotu prcek dostane.

lizasobotkova
14. zář 2023

viz výše

mysh_me
14. zář 2023

@irmamala nahodou ted lituju, ze jsem nebyla taky tak uvedomele dite 😀 ja visela jak blbec v hopsadle mezi futrama a cely zivot mam drzeni tela v haji 😅

rebe
14. zář 2023

Když v tom dítě visí a pasivně chodí - škodí to. Když se o to dítě opírá a v předklonu to tlačí - škodí to. Když na tom sedí a odráží se doširoka roztaženýma nohama - škodí to. V každém věku. Neviděla jsem chodítko, které by neškodilo. Leda vozíček pro tříleťáka, který ho zvládne tlačit bez předklánění. Jinak škodí. Tchyni bych na férovku řekla, že to nebudeme kupovat ani používat. A že pokud to koupí ona, nebudeme to používat a nebude to s naším dítětem používat ani ona.

journals
14. zář 2023

jedna věc - prcek má teprve pár měsíců, tak je otázka času kdy se bude podobná situace opakovat. Tchýně něco bude prosazovat, ty se jí nebudeš chtít dotknout, tak povolíš, ale budeš naštvaná. No, já bych spíš asi rovnou řekla, že nechci, protože to je jen otázka času kdy to vygraduje znovu. A bytostně nesnáším plastové příšernosti pro děti které jsou jen na chvilku, k ničemu to není, jen to překáží. Tchýně dětem kupuje levné, plastové blbosti (třeba plastové z večerky - no fakt hračka jen aby se neřeklo) každou chvilku a já to tak nesnáším, vlastně má pocit, že syn si musí pokaždé něco od nich odvézt. Nesnáším to. Držím jen kvůli neutrálnímu stavu, ale plánuju jí to za čas všechno pěkně zabalit a ať si to nechá doma, že u nás už to není kam dát.

janule0123
15. zář 2023

Když koupu auto -odrazedlo? Vlk se nažere a koza zůstane celá😂

janule0123
15. zář 2023

S tchýni bydlíte ? Ze by se případně choditko ztratilo než zas přijde na návštěvu 😂😂😂

mama_mila
15. zář 2023

A co třeba koupit odrážedlo? Nějaké vhodné, ne moc široké, my měli funnywheels, to se sice dá používat až později, ale aspoň to má smysl. Nebo prostě něco úplně jiného, co se využije dřív. Na rovinu bych řekla, že chodítko nechceme a pokud ho koupí, tak že ho dáme do sklepa a používat se nebude. Čím dřív si ty hranice nastavíš, tím líp.

guliii
15. zář 2023

Chodítko není vhodné vůbec. Pokud jde o to co se tlačí, tak to by se dalo použít až začne sám chodit. Pokud chodíte na fyzio tak bych to vůbec nepokoušela. Pokud není s tchýni řeč, prostě bych poděkovala a chodítko někde prodala.

alice180
15. zář 2023

@guliii no jo, ale to potom budou dotazy, kde to chodítko je a proč v něm malej není. A vymýšlení lží. Jednodušší je prostě narovinu jo bude to holt nepříjemný, než aby se táhlo tohle. Plus ještě to takhle bude v budoucnu pokračovat s jinama věcma.

guliii
15. zář 2023

@alice180 já pochopila, že jí řekli, že chodítko nechtějí. Ale, že je tvrdohlavá a stejně ho pořídila. Řekla bych to 2x maximálně 3x a pak se podle toho zařídila. Buď odmítnou dárek nebo bych to prodala. Pokud by se ptala tak bych jí řekla, že nebylo využívané a překáželo tak šlo. Nelhala bych.

autor
23. zář 2023

Všem děkuji za reakce 🙂
Nakonec to dopadlo tak, že syn dostal takové auto - odrážedlo se širokým sedem, ale ok, neplánuju ho na tom nechat jezdit do města a ideálně ani ne moc na zahradu, to si už nějak pošéfíme 🙂 Plus to má něco jako úložný prostor, takže věřím a doufám, že se nám to povede ukočírovat na hračku na doma, něco na způsob tatry, s kterou jsme drandili i my.

Jinak na fyzio chodíme teď už tak lehce, teď aktuálně třeba syna korigujeme, aby neseděl do W. Začali jsme tam chodit na doporučení doktorky, ale dobrovolně chceme pokračovat, je fajn jít tou cestou takhle pod "dozorem".
Takže věříme a doufáme, že vývoj má normální, jen má na všechno víc času a my mu ho rozhodně chceme poskytnout. Však jsem i odmítla před porodem hmat, co by porod mohl urychlit ;)
Sami navíc nejsme takoví ti "hrrr", což teda právě tchýně je...

A s ní je prostě potíž, tak to je a vždycky bude, ale odstěhovat se jen tak z různých důvodů nemůžeme/nechceme, takže teď jen doufat, že důkladnějším oddělením prostor se to jen zlepší.
A ohledně dárků můžeme být na jednu stranu rádi, že na syna myslí, na nás totiž zvysoka kálí.

Nicméně pro příště jí plánujeme poslat třeba nápady, co by se synovi mohlo hodit.
No a i tak, pokud přinese něco fakt nevhodnýho, tak není problém to někde zašoupnout, popřípadě vymyslet s tím něco užitečného.

Navíc sama prohlašuje, jak se hračky mají posílat dál, tak vždycky můžeme říct, že jsme hračku aktuálně prohodili s kamarádkou, co má dítě podobného věku ;)
Či podobně, ono opravdu tady o ty hranice bojujeme každý den, takže hračka, co není nakonec tak tragická, jak jsem se bála, nakonec není tak velký ústupek.

Ovšem tak i tak stále platí, že za žádných okolností nebudeme tchýni ustupovat na úkor syna. V tom jsme jednoznačně za jedno s manželem.
Třeba proto ho ještě ani jednou nehlídala, protože jí prostě nedůvěřujeme, tečka.
Naopak moji rodiče ho hlídali už několikrát, dokonce jsme šli s manželem na výročí do kina. Takže asi takhle...

Ještě jednou všem moc děkuji a přeji všem pevné nervy se svýma drahýma příbuznýma ;)

fyii
23. zář 2023

ja bych tchyni navrhla neco co chcete vy. Pokud auto tak moje deti milovaly tohle, mala na nem jezdi dodnes a to ma uz 5 let. Je fakt super stabilni narozdil od jinych co jsme.meli. tak jako napad posolam odkaz https://www.mall.cz/odrazedla-auto/buddytoys-od...

autor
23. zář 2023

Jo, tak přesně tohle dostal :D