Ahoj zkušené maminky!Prosím o radu.Màm 15 mesíčního syna a řeším botičky.Švagrová mi radí(podle rad maminky vyučené prodavačkou obuvi)ať kupuju botičky ob velikost.Ja si tím nejsem jistá.Vim že prďolkum rostou nožičky rychle a že má být nadměrek 1-1,5cm,ale přijdou mi ty botičky hrozně velký.Nerada bych malýmu zničila nožičky,tak se ptám na zkušenosti druhých.Předem moc děkuji za názory a rady
@vas81 Pro takove zacatky je 1,5 cm opravdu moc... staci do toho 1 cm, idealni je ale vyzkouset na prodejne, abyste videla, jak se s tim syn popasuje... nekterym detem nevadi vetsi nadmerky, nektere v nich zakopavaji. A pak take zalezi, jakou obuv budete volit... (klasickou, bare foot, kompromis)
@vas81 centimetr je podle mě minimum, ale hodně záleží i na šířce boty v kotníku, aby dítěti bota neklůtala (nevyzouvala se). Pokud zvládne nadměrek 1,5cm a bota kotník dobře obepíná, tak proč ne. Rozhodně nekupuj boty přes internet, je potřeba je vyzkoušet a dítě by se v nich mělo dostatečně projít, abys viděla, jestli se bota nevyzouvá a jestli nezakopává.
taky kupuju nadměrek cca 1,2cm, jak to vyjde, synovi v roce na léto stačily jen kožené capáčky
Moc děkuji za odpovědi.Zatím máme jen klasické botičky,ale chystáme se vyzkoušet bare foto nebo kompromis.Boticky zkoušíme ale mrňous zatím chuzi nemá úplně zmáklou,tak chodí opilecky i bosky.Tak nevím jestli je to botičkama nebo jen nezkušeností.A bohužel v dnešní době na pomoc prodavaček člověk spoléhat nemúže.
@vas81 To bude temi zacatky 🙂. Jinak pokud mate facebook, doporucuju nejakou ze skupinek Bare foot obuvi, tam se muzete i hodne dozvedet o tom, jake boticky vybrat, i ziskat dobre rady primo vam na miru (i kdybyste se pak rozhodla pro jiny styl obuvi, prijde mi, ze je fajn mit informace 🙂. A s prodavackama mate zel pravdu, nechci je hazet do jednoho pytle - i v tech specializovanych obchodech na zdrave obouvani jsme presne v polovine pripadech narazili na ty, ktere se v tom orientovaly a dobre poradily, ale i na ty, ktere toho vedely jeste mene nez ja (a to jsem byla zacatecnik 🙂
Dokud si neni pri chuzi jisty, jsou boty zbytecne. Staci kozene capacky, jen aby nemel spinave ponozky.
Kupuji jednu a tu samou botu a ob velikost určitě ne. Používáme značku dd step, je to kompromis, dcera botu zná, takže není problém. Kupuji díky tomu přes net. Vím, co od těch bot čekat.
Měli jsme na dnešek domluvenou schůzku s paní co se zabývá botičkama bare foot a kompromis,ale bohužel onemocněla tak ze schůzky sešlo.Facebook nemám,a informace se snažím hledat různě.Ale jako u všeho je to 1000 lidí 1000 názorů.Nejsme v chození uplní začátečníci,ale ani profící.Ale Matýsek by nejraději trávil celý den venku,bez ohledu na počasí.Takže ráno vycházíme ještě do mokrý trávy a potřebujeme i botičky do mokra.To že venku pršelo a je mokro si malej vysvětlit nenechá a chce ven.Další problém který musím zohledňovat je cena botiček.Bohužel si nemůžeu dovolit kupovat drahý botičky,ale zase úplně levný kupovat taky nebudu.Prostě nějaký rozumný střed.
Nákup bot o velikost větší než je momentálně velikost tlapky máme letos za sebou. Po necelých dvou měsících dcera prošoupala vepředu podrážku, protože jí byla prostě botka velká. I s přihlédnutím k růstu nožičky takovou hloupost neudělám.
tak zkus napsat sem rozměry (délka, šířka) nohy a tvar, třeba poradíme.
@vas81 rady ze skupiny BF z FB, když ho nemáš. Pro prvochodce se doporučuje nadměrek 0,8 cm, když už je zkušenější, tak může zvládnout nadměrek 1,2 cm (0,6 cm je pro pohyb prstů a 0,6 cm je růst nožky), dále se do šířky doporučuje nadměrek 2 mm na každé straně, celkem tedy 4 mm. Dále je důležité vědět jaký nárt má - nízký, normální, vysoký, jaký má tvar nožičky, prstů, jaký má kotník a patu. Boty nebývají drahé, dneska už je nabídka BF bot veliká a navíc se dají vždycky prodat (což u konfekční obuvi jen tak nejde). Jak píše @jipe napiš rozměry, nejlépe třeba s fotkou a můžeme poradit. Já třeba synovi boty zásadně nakupuji na internetu, ale je pravda, že už se v tom dlouho orientuju a sama s manželem BF nosíme 🙂
Dýlka je 13 cm a šíŕka 7cm.Ostatní nedokážu posoudit a schopnou fotku neudělám.Matýsek zdrhá a nechce se nechat.Asi budu muset počkat až se paní uzdraví a dáme si další schůzku a ona nám poradí.
No tak po uvedení syna do klidu a šuplery po příchodu tatínka je to 5,5cm.Opravdu bude nejlepší počkat na paní a nechat nožky odborně premeřit a nechat si poradit.Alespon při prvních botičkách.Prozatím prozkoumám trh,kde co mají.
@vas81 Dětem kupují, jak píšeš ty, nadmerek 1,5 cm, což je podle mě vlastně i o to číslo větší velikost, než má reálně velikost obrysu chodidla. Tzn. Obrys chodidla má 15 cm, tak kupují botu s délkou vnitřní stélky 16, 5 cm. Samozřejmě jen neměřim, ale zkouším. Jestli to dělám správně, nevím...