Dobrý večer, bydlíme v menším městě v podnájmu, trvalé bydliště máme u tchýně v 7 km vzdálené vesnici. Chci od září dát dítko do školky, kterou máme cca 5 minut od bytu, tím, že máme trvalé bydliště u tchýně nám tady dítě nevezmou, manžel tu žije 12 let, já skoro 5 let. Pokud si po domluvě s pronajímatelem změním trvalé bydliště, mám nějakou šanci, že mi dítko vezmou?Dnes byl ve školce den otevřených dveří a paní ředitelka se ptala na trvalé bydliště, ať si to zařídíme tak, aby alespoň jeden z nás měl trvalé bydliště tady. Omlouvám se za zkomolenou otazku, ale řešila jste to některá? Děkuji za odpovědi.
@kaneshiro Vím, že na internetu se nedá věřit všemu, ale četla jsem, že by se dalo přihlásit i pomocí nájemní smlouvy alespoň na úřad v místě, kde jste v podnájmu - po dobu platnosti nájemní smlouvy. Tak to by potom mělo projít ve školce? Když už by byl trvalý pobyt v místě školky.
měnila jsem účelově trvalé bydliště také na podnájem (vlatník bytu to věděl,ale nechodil se mnou na přad,měla jsem s sebou smlouvu). Po roce jsem se (i se synem) vracela na původní trvalé. Také jsem ve městě bydlela v tu dobu skoro 10 let,pracuji tady,ale nechtěla jsem rikovat ztrátu bodů při přijímacím cíření.
Stačí změnit trvalý pobyt dítěti, je s tím méně starostí. Buď se domluvte s tím, kdo vám pronajímá byt, že tam dítě na dobu nezbytně nutnou přihlásíte (syna jsem měla přihlášeného ve firmě měsíc), nebo se domluvte s někým dalším.
Mockrát všem děkuji za odpovědi.
@berenika39 ne všude stačí přehodit bydliště jen dítěti, třeba u nas chtějí jeste aspoň jednoho rodiče. Právě proto, aby se předešlo fiktivním stěhování dětí ke kamarádce jen kvůli školce.
@kaneshiro u vás je to v pohodě, na změnu bydliště stačí nájemní smlouva a s ni dojít na úřad. Pronajímateli bych to v rámci dobrých vztahů ale určitě vysvětlila.
Nevím, jak jinde, u nás byl ve školce bodový systém při přijímání, kde se dávaly body za bydliště, věk, jestli má ve školce sourozence a jestli rodiče pracují, takže je možné, že změna bydliště posune dítko v tabulce blíž přijetí.
Zajímavá otázka, taktéž by mě zajímaly odpovědi. Jelikož jsme s partnerem nejdříve měli "vztah na dálku" a bydleli od sebe +- 60km, tak máme každý trvalý pobyt jinde a teď, když jsme se přestěhovali do společného podnájmu "na půl cesty", tak mě taky nebaví vyřizovat papíry a jezdit stále do místa trvalého pobytu. Do budoucna budu určitě řešit i otázku, co jste uvedla vy.