Dobrý den, měla bych dotaz. V roce syna jsme byli na očním (PlusOptix) kde mu byly naměřeny dioptrie +1 na obou očích. Po kontrole za půl roku, tedy v roce a půl se mu dioptrie změnily na minusové dioptrie: -1 a -0,75. Máte se změnou z + na - někdo zkušenost? Vím, že je to individuální, ale jak se u vás pak zrak vyvíjel dál? Děkuji.
Plusotix je skvelej na zachyt toho kdo potrebuje a nepotrebuje k ocari ale merit oci presne neumi...
@eithelwing Nám se to z cca +1 kleslo na cca -1 za necelý půlrok. Doktorka říkala, že to může být i růstovým spurtem a může se to na kontrole za další půlrok vrátit do plusu (nuly), ale také ne. Tak mě zajímalo, jestli měl někdo podobný vývoj a jak to postupovalo dál 🙂
@dasicek87 Měli jsme to taky u dcery, tedy to měření. A paní mi vysvětlovala, že děti se rodí s + dioptriemi, které ale jejich plastická čočka vyrovná. Mají možná u narození až +3? Ale to už si nepamatuji přesně, tak abych nekecala.
No a cca do 5/6 let by se to mělo vyrovnat na nulu, jak čočka v oku dozrává. Jenže když to dětem klesá rychle, tak se mohou přehoupnout do minusu.
Já sama mám -4, dcera teď ve 3 letech má +0,5, prognóza je taková, že plusové dioptrie klesají rychleji, takže nejspíš taky skončí v mínusu.
U vás to tedy šlo ještě rychleji? Nikdo vám nic neřekl?
Dcera má ještě hraniční šilhavost, ale ta zůstává už rok stejná, nehorší se, takže se nic neřeší.