Změna dioptrií z + na -. Máte s tím zkušenost?

dasicek87
25. dub 2020

Dobrý den, měla bych dotaz. V roce syna jsme byli na očním (PlusOptix) kde mu byly naměřeny dioptrie +1 na obou očích. Po kontrole za půl roku, tedy v roce a půl se mu dioptrie změnily na minusové dioptrie: -1 a -0,75. Máte se změnou z + na - někdo zkušenost? Vím, že je to individuální, ale jak se u vás pak zrak vyvíjel dál? Děkuji.

eithelwing
25. dub 2020

@dasicek87 Měli jsme to taky u dcery, tedy to měření. A paní mi vysvětlovala, že děti se rodí s + dioptriemi, které ale jejich plastická čočka vyrovná. Mají možná u narození až +3? Ale to už si nepamatuji přesně, tak abych nekecala.
No a cca do 5/6 let by se to mělo vyrovnat na nulu, jak čočka v oku dozrává. Jenže když to dětem klesá rychle, tak se mohou přehoupnout do minusu.

Já sama mám -4, dcera teď ve 3 letech má +0,5, prognóza je taková, že plusové dioptrie klesají rychleji, takže nejspíš taky skončí v mínusu.
U vás to tedy šlo ještě rychleji? Nikdo vám nic neřekl?

Dcera má ještě hraniční šilhavost, ale ta zůstává už rok stejná, nehorší se, takže se nic neřeší.

lolam10
25. dub 2020

Plusotix je skvelej na zachyt toho kdo potrebuje a nepotrebuje k ocari ale merit oci presne neumi...

dasicek87
autor
25. dub 2020

@lolam10 To vím. Prozatím jsme vedeni jako nemusí a bude se sledovat vývoj.

dasicek87
autor
25. dub 2020

@eithelwing Nám se to z cca +1 kleslo na cca -1 za necelý půlrok. Doktorka říkala, že to může být i růstovým spurtem a může se to na kontrole za další půlrok vrátit do plusu (nuly), ale také ne. Tak mě zajímalo, jestli měl někdo podobný vývoj a jak to postupovalo dál 🙂