Ahoj, prosím o radu. Cca 3,5 roku mám uskladněné ve sklepě v krabici oblečení po synovi. Teď čekáme miminko, tak jsem to šla přebrat a téměř všechny bílé a světlé věci mají na sobě žluté skvrny nebo jsou celé zažloutlé. Syn měl jako miminko reflux a hodně zvracel, ale co vím, tak občas nějaký flíček nešel vyprat, ale nebyly to takové mapy. Před uskladněním bylo vše vyprané, vyžehlené. Už jsem četla rady, že to může být z olejíčku a pomáhá to odmočit v Jaru, což jsem zkoušela a nic. Odmočila jsem to na 3 h ve Vanishi a nehlo se to. Vyprala jsem to i s tím Vanishem a prostě fleky tam jsou. Jedná se tak o 30 kusů a nechci je vyhazovat a zároveň nechci, aby to vypadalo takto. Máte nějaké rady? Jelikož jsou všude potisky, tak nevím, co by to udělalo, kdybych vzala Savo, asi by to vybělilo i ten potisk.
No třeba přijde někdo s lepší radou, ale úplně to stejně jsem řešila před týdnem,kdy jsem přepírala oblečení pro miminko vytažené po dvou letech z garáže. Žluté mapy na světlém skoro všude. Zkusila jsem taky žlučák, bělidlo, sůl na skvrny a pak, když nic nepomohlo, jsem to prostě polila savem (poslední možnost, než to vyhodím). A pustilo to krásně. Asi to není úplně top a eko varianta, ale jedině to pomohlo...
Jo a potisk mi to teda nevybělilo nikde, ale asi záleží na tom kterém kousku oblečení.
Měla jsem to též na oblečení. Věděla jsem to, že je to z blinkání. První syn měl též reflux. Většinu žlutých fleků jsem dostala pryč. Před praním namazala žlučový mýdlem, vyprala a dala na přímý slunce. Přímý sluneční paprsky je vytáhnout. Ty hodně zažloutlé ne, ale většina pustila. Takto pouštěli i skvrny od příkrmu (oranžové) na slunci.
Proto dříve babičky, kropily a bělily prádlo na přímém slunci na louce.
@alikscha pokud máš instagram mrkni na můj ig @casnauklid, mám tam krásné návody, jak na různé typy skvrn atd. 😊 Pokud ig nemáš, ráda ti napíši více informací do SZ 😉
@anonymka227 děkuji, mrknu. 😊
@martiniquest jako je fakt, že mi občas něco nepustilo, ale teď jsou tam obří mapy. Zkusím.
Vyprat a nechat vybělit na sluníčku.
Ja bych tedy miminko neoblekala do obleceni vypranem v Savu (chloru), tchyne chemicka tvrdi, ze pry meni strukturu latky, je to hrozna chemie. Mama schovala zavinovacky jeste po nas a po 30 letech je vytahla pro vnucku a vsechny zlute fleky pustily zlucovym mydlem, nechat dlouho odmocit, vyprat a povesit na slunicko. Me se pak osvedcilo u prodavaneho obleceni co jsem skladovala treba pul roku- rok, vyprat nekolikrat za sebou (5x) a postupne se zlute skvrny od uskladneni vypraly.
Jéé, mě se to také stalo. Zrovna nedávno, jsem vytahovala věci po miminku. Nechápala jsem ty skvrny. Na něco zabral zelený domestos ( ten na WC ale v návodu je, že se používá i na skvrny, výhoda je, že může být i na barevné prádlo) ale něco nešlo ani tím, ani savem - naopak se to zvýraznilo. Hodně štěstí!
@alikscha Ono staci trocha tuku a zlukne to. Plus pokud to neni vydezinfikovane, porostou na tom různé bakterie a spory, ktere obleceni zabarvi.
@rozitta Na obleceni se prodava Savo Perex. Neni problem ho pouzit.
@martiniquest mám doma domestos nebudu kvůli pár kouskům pořizovat jiný prostředek. Ale díky za radu.
@missbufy já jsem to Savo taky úplně nechtěla, už z toho důvodu, že v něm pere moje sestra a ta dělá v kuchyni a musí mít vše bílé. Ale všimla jsem si, že od doby, co v něm pere pořád si stěžuje, že ji svědí kůže a myslím, že to bude z toho. Já jsem to chtěla zkusit jako poslední možnost, když nic nezabere a pak bych to ještě minimálně 2 x vyprala v dětském persilu. Mám doma ještě Eco sprej na skvrny a ten taky nezabral.
@martiniquest takže pokud se tam množí bakterie, pak je lepší to asi vyhodit. Sice zrovna tyhle kousky nemám z druhé ruky, ale asi už světlé oblečení nekupovat. Zajímavé je, že na barevném žádné fleky nejsou.
@alikscha Na tom barevnem to neni videt. Bakterie jsou uplne vsude. Ve vzduchu, na jidle, na obleceni. Tech se nikdy nezbavis a neni to ani zadouci. Normalne to vyper v tom zlucaku (DMko prodava tekute)/Savu perex, poves to na slunko. Pro svuj pocit tam muzes prilit dezinfekci na pradlo (treba taky z DM)
agent z Eurony si s tím poradí
@alikscha
@berluska Jop, přesně. Měla jsem flekatý oblečení po holčičkách, několikrát zaprané a zasušené fleky od jídla a než to vyhodit, tak jsem prubla Agenta od Eurony. Naskládala jsem prádlo do lavoru a mezi jednotlivé vrstvy oblečení nasypala granulky agenta. Pak jsem to zalila vařicí vodou (několik konví) a nechala asi hodinu odstát. Pak jsem prala v 70°C a zmizelo úplně všechno.
Taky se mi to stalo, zasypala jsem v míse perkarbonátem, zalila vroucí vodou a nechala přes noc, šlo to dolů a není to takový sajrajt jako savo.
Kup si bílí streinsemover v Lidlu stojí asi 50-60kc. Bílá plastová krabice a nech odmocnit, dej to pak i na prani do pračky. Nejlíp pak nechat usušit na sluníčku.
@alikscha Doporučuji aktivní kyslík. Nechat v něm odmočit a vyprat. Většina skvrn zmizla a bílé prádlo zase zářilo.
Možná zabere to vyvařit a myslím, že určitě by zabral odflekovač z dm drogerie, nechat to v něm namočené přes noc, pokud jste před lety dávala - udělala Vám tam ty žluté skvrny aviváž, časem na prádle žlukne - zkazí se. Ten odflekovač je takový kyblíček trochu větší, jeden na barevné a druhý je na bílé prádlo.
Zkus zlucove mydlo. Pokud ani to nepomuze, pak je to na Savo nebo vyhozeni. Bylo to nedokonale vyprane. Bohuzel casty jev