Život v cizině. Kde jste spokojeni?

futyska
3. zář 2020

Krásný večer, už nějakou dobu mluvíme o stěhování do ciziny například do roka, ale nyní v situaci, která je po celém světě si říkám zda jsou dveře otevřené pro přistěhovalce.. Nejvíce se nám zamlouvalo Španělsko prozatím. Obávám se však zda bude možné sehnat práci i když to teď nedokáže nikdo říct. Už dlouho cítím, že nechci v ČR žít. Necítím se tu dobře a přeji si začít s rodinou někde jinde. Můžete mi napsat kde jste spokojeni s kvalitou života, zaměstnáním, zdravotní péčí. Moc vám děkuji ☺️

krisvm
3. zář 2020

Držím pěsti při rozhodování! Já jsem se v březnu 2019 stěhovala do Arizony - a ještě pořád si zvykám 🙂 Ale to má do Španělska opravdu daleko ;) Tam bych to viděla optimističtěji! 🙂

rebe
3. zář 2020

My jsme pět let žili ve Švýcarsku a hned bych se vrátila...

puhelin
3. zář 2020

@krisvm Arizona je nadherna. Ale to horko, to na me bylo prilis i v zari, uuuuf.

futyska
autor
4. zář 2020

@rebe děkuji za odpověď. Jak je to dlouho co jste Španělsko opustili?

futyska
autor
4. zář 2020

@krisvm tak to už je dálka ☺️ jaký je tam život?

mariegroth
4. zář 2020

Ja jsem ve Washingtonu a jsem moc spokojena. A citim se tu opravdu doma. Ale stehovani do USA neni jednoduche se soucasnou imigracni politikou.
Nicmene, asi bych si trochu rozebrala vlastni duvody. Vsude je chleba o dvou kurkach 🙂 Chapu, ze zmena prostredi nekdy razentne pomuze. Je ale dobre myslet na to, co vlastne realne cizinec muze delat v te zemi. Jak dobre ovladas jazyk? Jakou mas skolu? Jak to ovlivni tvoje deti?

krupka3
4. zář 2020

@rebey Meli jsme se tam stehovat na nejakou dobu, ale cetla jsem, ze jsou udajne Svycari vuci cizincum dost uzavreni. Jaka je tvoje zkusenost?

krupka3
4. zář 2020

My jsme ted chvili zili v Polsku a bylo to tam moc fajn. Kdybych mela uplne svobodne na vyber, urcite se rozhodnu pro Irsko nebo Svedsko. Kazdopadne my mame na vyber spis mezi Polskem, Nemeckem a Norskem, tak uvidime co z toho nakonec bude 🙂 Super dotaz, diky.

krisvm
4. zář 2020

@futyska hehe. nějaké detaily by byly spíš na soukromou zprávu. ale asi jedna z nejpodstatnějších odpovědí - a trochu na odlehčení - horký! už se nám ale ochlazuje, místo ještě před 14 dny 48 máme ted mezi 42-45 hehe

piggy123
4. zář 2020

@krupka3 já žiju ve Švýcarsku a nezdá se mi, že by byli vůči cizincům uzavření - vždyť asi třičtvrtě Švýcarska se skládá z cizinců nebo jejich druhých/třetích generací 😂 Narazit na 100% Švýcara, co má rodiče i prarodiče Švýcary, obzvláště ve větších městech, není jednoduché 😂

Asi záleží na regionech, určitě někde někdo pocítí, že se k němu lidé chovají odtažitěji, ale já jsem se s tím za celou dobu mého pobytu nesetkala (již 11 let). Obecněji mi připadá, že francouzští Švýcaři jsou s tou srdečností vůči cizincům otevřenější a vstřícnější, než ti němečtí. Mám zkušenosti z obou částí - mluvím francouzsky i německy.

Co se týče zdravotního pojištění, tak na luxus, na který jsou Češi zvyklí, že zdravotní péče je prakticky zdarma, tak na to zapomeňte. Zdravotní pojištění a výši, do které si platíte všechno sami, si každý volí sám a je to doooost drahý.

Školní systém je taky rozdílný. Mateřská dovolená trvá 14 týdnů a rodičovská neexistuje. Po těch 14 týdnech dáváte dítě do jeslí a matka se většinou vrací do zaměstnání na částečný úvazek. Za jesle se platí astronomické částky, které se vypočítávají dle výdělku rodiny - čím víc rodina vydělává, tím dražší je to. Někdy se vážně nevyplatí, aby matka nastoupila do práce, a zůstává doma, pokud otec zvládne uživit rodinu.

Dítě nastupuje do “školy” už ve 4 letech... Jiný kraj, jiný mrav....

Já děti ještě nemám (nedaří se), ale už teď se toho systému děsím...

Jinak co se týče přírody, tak Švýcarsko je top top top. Hory a jezera a nedotčená příroda co by kamenem dohodil 😍

riavais
4. zář 2020

@futyska sestra žila v Španielsku a bola spokojná, ale ten ich životný štýl je natoľko odlišný (od našeho - práca hlavne 😁), že sa po 3 rokoch vrátila na Slovensko. Manžel žil chvíľu v Austrálii, v Sydney, tak isto aj moja známa a vraveli, že by sa vrátili hneď. Ďalšia kamarátka žila v IT a Švajčiarsku, každé má svoje pozitíva ale tiež by sa vrátila a bolo by jej jedno kam. Ja som bola hrozne spokojná v GB aj keď zdravotníctvo a služby sú tam hrozne drahé. No a teraz sa mi dobre žije v CR 😁 samozrejme aj doma to bolo super ale presťahovala som sa za láskou. To sa potom vsade žije dobre 😁😁

chumlee71
4. zář 2020

@krupka3 Irsko ne,pořád tady prší a žádný léto 😣, ale příroda je krásná.

odula
4. zář 2020

@mariegroth naprosto souhlasím. Všude je chleba o dvou kurkach.
@futyska My žijeme ve Švédsku, a žije se nám tu dobře. Já jsem naneštěstí vystudovala obor, kterým se nemám šanci uživit , ale to jak je zdejší systém nastavený mi umožňuje si vzdělání zmenit a doufat že v budoucnosti práci najdu. takže je potřeba velmi dobře zvážit - jaký jsou podmínky na trhu práce. Jaký práce jsou nejvíc žádaný atd Já jsem třeba vždycky chtěla odjet do Itálie (jazyk ovládám, vzdělání bych uplatnila dokonale), teď se dostávám k dalšímu - nevím jestli máš/plánuješ děti, ale vedle práce je důležitý zjistit si sociální systém- mateřská( existuje? Jak dlouhá), dávky, i podpora v nezaměstnanosti, zdravotní systém, školství atd. Když jsem si zjistila jak to funguje v Itálii tak jsem se vyděsila - jako single dobrý, s rodinou nikdy. Čechy mají ve srovnání s ostatními státy Evropy hodně štědrý sociální systém a výborný zdravotnictví .A Švédsko má ten systém taky slušný. Sice neexistuje tak dlouhá mateřská ("jen" rok a půl), ale zase školy, i soukromý , jsou v podstatě zdarma, obědy neplatis, pomůcky neplatís atd. Takže pro rodinu ideální 🙂 Je potřeba zvážit i toto, i vzhledem k plánům do budoucna, osobním prioritám atd. Držím palce 🙂

rebe
4. zář 2020

@futyska Ve Švýcarsku. Vraceli jsme se přes čtyři lety a pořád se mi stýská.

@krupka3 My byli v Německé části. Švýcaři jsou velmi nápomocní a příjemní, ale máš pravdu, nespřátelí se hned. Podle mě to nejlíp vystihuje jejich postoj ke Swiss quality - oni si prostě nekoupí dovozové zboží, pokud si mohou koupit švýcarský produkt, byť dražší, protože tam mají zaručenou kvalitu. Když jim ho chceš prodat, musíš je opakovaně přesvědčit o špičkové kvalitě. Ale potom ho budou podporovat, chválit, doporučovat a budou mu věrní. A přijde mi, že se vztahy je to podobné, jsou milí, ale trvá, než si tě pustí k tělu. Když ale získáš jejich přátelství, je to na celý život. My se do našeho městečka občas vracíme na dovolenou a pořád můžeme bydlet u našich bývalých sousedů...

krupka3
4. zář 2020

@chumlee71 Ja v Irsku stravila 2 mesice, tak trosku tusim... Je pravda, ze ten dest je narocny, z druhe strany ta mentalita lidi je tak uzasna, ze bych asi byla ochotna do toho jit. A jako tresinka na dortu vsechna ta uzasna priroda... 🙂 Jen manzel by tam bohuzel byl bez prace.

bigbig
4. zář 2020

@futyska Nevím v jakém oboru pracujete, ale konkrétně ve Španělsku bych se trochu obávala že nebude snadné najít práci. Byla tam velká nezaměstnanost už před koronavirem a teď je to mnohem horší. Já tedy nežiju ve Španělsku, ale ve Francii, už skoro 15 let a musím říct, že z mého pohledu je v Česku vysoká kvalita života. Například ve Francii je krásně, určitě je to obohacující, ale člověk se musí smířit se strašnou byrokracií, s tím že lékařská péče není tak přístupná a snadná jako v Česku, s tím že mateřská je nesrovnatelně kratší, s tím že je těžké najít práci a také s tím, že prostě nikdy úplně nezapadnete. Stále se vás někdo bude ptát "odkud máte tak hezký přízvuk" a když odpovíte že jste z Česka, budou se vás ptát v jakém časovém pásmu je Česko a jestli je hlavní město Česka Bělehrad.

piggy123
4. zář 2020

@bigbig hi hi to s tím přízvukem je přesný - i tady ve Švýcarku se francouzští Švýcaři ptají úplně přesně stejně “odkud máte ten hezký přízvuk?”. Ale němečtí Švýcaři se mě vždycky ptali tak chladně “odkud jste, slyším přízvuk” 😂 Ale tady ve Švýcarku je Praha docela oblíbená a Švýcaři ji znají. Dokonce spousta zná i Brno 😊

bigbig
4. zář 2020

@piggy123 Jojo, člověk musí říkat že je z Prahy, tu Francouzi většinou znají a tuší kde zhruba je, že to není daleký Balkán. Často kolem období Valentýna byly vidět v pařížském metru reklamy na zájezdy do Prahy, "města romantiky"🙂
Já už jsem se naučila odpovídat "Jsem z Prahy (pauza), z Česka" 🙂

odula
4. zář 2020

@piggy123 hm, to je tak hezký s tím přízvukem. Opravdu. Tady když člověk promluví švédsky s přízvukem , tak většina Švédů rovnou skočí do angličtiny 🤦😬 ale zas je fakt že švédština je hodně specifická - a není úplně snadný se jí naučit dobře (hlavně výslovnost myslím)

@bigbig vykořenění je další problém. Ať je člověk kde chce, i když se cítí dobře, nikdy není 100% doma. Jo a další věc - pokud se v cizině narodí děti, tak ty už tam "doma" jsou, učí se jinou historii, berou si sebou jiný dědictví, přijímají jinou mentalitu (když chodí do školy atd). To je další věc kterou je dobrý zvážit. Já jsem nikdy pobyt v zahraničí moc neřešila, studovala jsem v zahr atd, nevadilo mi to. A stejně mě občas dohani "home sick". 🙂

piggy123
4. zář 2020

@odula o tom mi povídala kamarádka z Kosova. Její rodiče emigrovali do Švýcarska a ona se tu narodila a žije tu a má dvě mateřské řeči - albánštinu a němčinu/švýcarskou němčinu. Ale Švýcaři na ní pohlížejí jako na cizince. Nemá ani švýcarské občanství. A když jede jednou za rok do Kosova, tak tam pro ně je taky cizinka, byť má kosovské občanství... Není 100% doma nikde...

bigbig
4. zář 2020

@odula Naprostý souhlas. Můj syn je prostě francouz, je to logický, ale je mi to trošku líto. Znám tady hodně česko-francouzských rodin a vím jak to probíhá. Čeština pro něj nikdy nebude mateřský jazyk, bude období, kdy se za to, že je trochu Čech, bude i stydět. Až bude mít sourozence, bude s ním mluvit převážně francouzsky. A moje vnoučata už česky nebudou mluvit vůbec. Samozřejmě že na tom zase tak nesejde, ale líto to člověku trochu je. Já jsem tady vystudovala VŠ, našla si přátele, manžela, přijala jejich zvyky i hodnoty, ale i tak se člověk trochu té nostalgie a home sicku nikdy úplně nezbaví.

bigbig
4. zář 2020

@futyska Ještě bych ale ráda řekla, aby to všechno nevyznělo jen negativně, že zkušenost ze zahraničí je k nezaplacení. Člověk se pak na všechno dívá trochu jinak, i na to Česko. Pokud člověk nejede sám, ale třeba s partnerem, tak sice integrace trvá dýl, ale zase je to jednodušší. A vrátit se můžete vždycky. Myslím že těžký je odjet "navždy", ale zkušenost na pár let v cizině? Pokud nejste v ČR spokojení tak proč ne..

june22
4. zář 2020

Irsko, super krajina ♥️

michaela_2
4. zář 2020

Kanada......až jednou nebudou prababicky, tak to možná fakt prubnem 🙂

odula
4. zář 2020

@piggy123 Jo, to ted resi kamaraduv syn. Je v puberte, vuci svedsku se vymezuje, povazuje se za estonce... ale v Estonsku neni doma. Urcite to rozklicuje, ale neni to lehky.
@bigbig no my mame situaci trochu jinou, cesky mluvime doma takze deti maji cestinu jako prvni jazyk, ackoliv uz od dvou let mluvi svedsky. Takze jsou v podstate bilingvni. Ale cestinu ovladaji vsichni. Jsem zvedava, jak to bude s jejich detma, protoze ty vazby uz samozrejme nebudou tak pevny. Ale jak jsi psala - jak jsou vlastne vetsinu casu s kamaradama a ve svedskym prostredi, tak jsou dokonale asimilovany. Cechy maji radi, prazdniny u babicek milujou, ale vraci se sem jako domu a kdyz jsme se jich ptali jestli by se chtely prestehovat do Cech, tak to rozhodne ne a nikdy. Ted mely sok, kdyz jsem jim rekla, ze jsou cesky, a nikoliv svedsky obcani :D No uvidime. 🙂

odula
4. zář 2020

@bigbig urcite to je velmi dobra zkusenost, urcite to cloveka hodne posili, rozsiri obzory - ale je zas potreba zvazit vic veci a vic "promennych" nez do toho clovek prasti. ALe jak jsi psala - vratit se muze vzdycky 🙂 my jeste uvazujem, ze bychom takhle vypadli na par let "na zkusenou" za ocean. PRavdepodobne Kanada. Deti na zahranicni stredni,zdokonali jazyk, manzel nekde na stazi - a ja home office. Uvidime. 🙂

mariegroth
4. zář 2020

@odula Mne zase prijde, ze to vykoreneni zalezi na tom, kdy jsi odjela ze sve zeme/ jak moc silne to pouto bylo. A vubec to nema co spolecneho se zatracovanim vlasti. Mne Cesko obcas chybi, ale tak na dovolenou. Prave proto, ze doma se citim tady. Ale to je jen moje zkusenost

barumrallyebum
4. zář 2020

Abych mela " homesick" tak mi stacilo se odstehovat do Prahy 😀 a dlouho jsem se tam citila jako cizinec. Muj uz fakt jen sen je zivot v Rakousku nebo Nemecku. Docela lituju, ze jsme v tech dvaceti neodjeli tam.

leiladelly
4. zář 2020

Já občas vnitřně řeším, že mi nevyhovuje zde žít celý rok. Tak přemýšlím spíše, jak skloubit život tady po většinu roku s životem část roku v teple. Došla jsem k závěru už nemám energii ani chuť začínat někde od nuly , že by mi asi dělal problém i pocit vykořenění. Mám zde vše vybudováno a také děti zde mají svůj život. Te'd po zkušenosti, kdy jsem musela na operaci, i toto je důležitý aspekt, zdravotní péče je zde na výborné úrovni a dostupná všem. Mně osobně se moc líbilo v Kanadě a pak na Cejlonu, ale nedošla jsem do fáze, že bych se tam přestěhovala úplně.

futyska
autor
9. zář 2020

@barumrallyebum také jako další možnost zvažujeme Rakousko či Německo. To už je snazší sehnat práci.