Dobrý den, je tu nějaká žena v domacnisti? Přemyším že bych odešla z prace a na nějaky čas byla doma syna mam v první třidě a druheho ve školce. Prosím kam se má jít? nikdy jsem na pracaku nabyla takže nevim 🙂 prosím o informace jak to vše je děkuji
@verdos
@eva89pouzarova Urcite je ta doba skolky a druziny pri Peci takhle omezena? Ja mela vzdy hlasenou “Peci ... do 7 let” (pracuji na Dohodu, takze klasickou materskou nebo rodicovskou nemam) a normalne jsme fungovali a ZP platila moje pojistovna.
@puresin
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni...
je to níže na stránce... jsou tam přesně vypsané ty podmínky
Někde si pojišťovna žádá potvrzení přímo od školky, jindy stačí čestné prohlášení... já bych si to nelajzla de facto podvádět a ty podmínky nedodržovat, na to nemám nervy.
@puresin To strašně záleží, o kterou kategorii jde a za jakých podmínek. Těch kategorií je strašně moc. Viz:
https://www.vzp.cz/platci/informace/stat
@puresin Jinak je to samozřejmě ošetřené - jak u té školy (do výuky může, do družiny ne), tak u předškoláku (momentálně povinný předškolní rok - dle legislativy tam musí být minimálně 4 hodiny, takže dítě, o nějž rodič "pečuje", tam může právě jen na ty 4 hodiny). No, já mám naštěstí 4 děti, takže jsem si teď nechala napsat péči jen na nejmladšího a pak to postupně nějak pošéfuju, že to zase změním :D. Teoreticky můžu být takto doma dokud nebude prostřednímu 15 🙂.
@eva89pouzarova Dalsi problem je, ze se ti nepocitaji roky do duchodu. Ale slysela jsem v TV Babise rikat, ze to chteji zmenit tou duchodovou reformou, kterou chteji pripravit. Ohledne te skolky, druziny, me na pracaku o tom nic nerikali, ale jestli to pak zada VZP, tak je to asi nezajimalo, to je pro me take novinka. Tak treba se i toto zmeni. U rodicaku to myslim bylo driv taky, ne?
@kaja2016 a jak to chce babiš změnit? vždyt chtěj naopak vyhnat matky do práce, viz. podpora vzniku jeslí apod:-/ že by ještě víc podporovali to, aby někdo moh bejt doma? to teda nevim...
@kaja2016 jo a vlastně mě napadá, že tušim, že se ti ty roky ale započítávaj do důchodu, resp. spíš do 4 let dítěte, pokud už neběží rodičák.
Takže by šlo, když mi teď v prosinci končí rodičák u dcerky, které budou čtyři roky, zažádat si jen o péči do 7let věku u ní a u staršího 8letého, který chodí do školy a družiny, by vše zůstalo při starém a do té družiny by dál chodit mohl.
@normalnimatka jojo, to rikal. ale jak se to vyvijelo dal uz nevim. videla jsem s nim rozhovor na tohle tema, kdyz jsem psala ten prispevek, ale dal i
uz jsem to nesledovala.
Je možné být v domácnosti na "několik způsobů". Já takto jsem a ještě nějakou dobu budu. Syn bude od příštího roku v individuálním (domácím) vzdělávání, další dva jsou také s námi doma. Můžeš se nahlásit na pojišťovnu jako samoplátce ZP a jinak nemusíš řešit nic. Další možností je nahlásit se jako osoba pečující o dvě děti do 15 let, ale v tom případě by mladší mohl do školky jen na max. 4 hodiny denně a starší by nesměl do družiny. Na pracák můžeš taky, ale tam je to ještě horší s nějakým možným přivýdělkem a navíc se předpokládá aktivní součinnost při hledání práce (na pracák se prostě chodí, když chceš práci ale ty práci nechceš, ty chceš být doma, že jo...). Takže by tě odtamtud asi stejně brzy zase vyhodili (ale taky by za tebe ZP platil stát). Nebo můžeš třeba začít podnikat, pracovat z domu... možností je více 🙂. Hodně štěstí 🙂.