Dobrý den, brzy se naše rodina rozroste o dalšího člena, synovečka nebo neteř, pro chlapečka vybrali jméno Tobias, s tím problém není, ale u holčičky jsem na vahách, ke jménu Noemi si nějak neumim vybavit žadnou zdrobnělinu, poradíte?
@vlada84
jak jste ji teda nakonec pojmenovali?
A proč se musí vše zdrobňovat? V zahraničí i ve školkách říkají dětem tak, jak se opravdu jmenují. A mně se to taky líbí. Pak se dítě skoro urazí, když není zvyklé na tvar jména z rodného listu. My říkáme naší slečně tak, jak se jmenuje velmi často, moc se mi ten tvar líbí, i když zdrobněliny existují.
A nebo se zeptám rodičů. Někdy se mi stane také u dospělého, že se zeptám, jak se mu líbí, když ho ostatní oslovují. Já osobně nemám ráda, pokud moje jméno zdrobňuje člověk, ke kterému nemám vztah, když se ještě moc neznáme.
@lennus jo jo, tady je to taky tak. Ani jsem si to neuvedomila, a taky mi to docela vyhovuje. takova anekdota. Jednou jsem vyzvedavala syna ze skoly. A tady (zahranici) je pro vsechny proste Josef (čteno Júsef). No a já na něj zcela spontánne pred jeho kamaradky zavolala hezky česky... kluk byl červenej až na zadku ale od tý doby je pro kamarady Phephiku.... :D off topic 🙊