Dobrý den, prosim o vysvětlení. Studovala jsem Střední zdravotnickou školu obor Zdravotnický asistent ( mam maturitu) . V roce 2017 se obor změnil z asistenta na praktickou sestru. Jsem tedy praktická sestra i když mam v maturitním vysvědčení, že jsem studovala obor Zdravotnický asistent? Podle toho, co jsem našla na interneru, tak ano. Obor Zdravotnický asistent uz neni a vsichni, co byli asistenti se prejmenovali na Praktické sestry. Ale jistá 100% si nejsem. Děkuji 😊
@jihlavanka děkuji moc. Ale změnili i kompetence ne ? Že prakticka sestra ma víc kompetenci nez ZA ? Kazdopadně vim, ze PA by neměla nic podavat i.v. Pouze muze zajistit žílu ne ? Děkuji. Ja jsem pracovala na centralni sterilizaci a u lůžka jsem dlouho nebyla. Teď jdem po 2 detech a resim, co dál a co můzu vubec.
https://szv.mzcr.cz/Vykon?cols=Odbornost%2CCisl...
Tady máš souhrnně seznam všech výkonů všeobecné sestry. Když jednotlivé rozklikneš, tak tam máš uvedeného nositele výkonu. Vyhledej si, u kterých máš S1 a zjistíš, co můžeš. Moc toho není.
Ono záleží na pracovišti. Já jsem Diplomovaná všeobecná sestra a v kolektivu máme Praktickou sestru, která dělá totožnou práci jako já. Zodpovědnost na sebe vzal nadřízený. Nechá jí to dělat.
@pavca1982 u nas v nemocnici to tak taky funguje ač by nemělo. Ale osobně bych se bála, delat neco co nesmím i když jsme se to učili… ale prave to teď vse zjistuji protoze hledam novou práci.
Tak samozřejmě jsou kompetence, které mám a přes to vlak nejede.To bych taky mohla třeba dělat výkony , které bych po 10 letech u nás ve FN jistojistě zvládla,protože je nedostatek lékařů.Já mám v tomto STOPKU. Jsou sestry, které rozhodují a indikují i za lékaře a to se v praxi někde běžně děje. To je na dlouhou diskusi.
Ano, je to tak. V každém případě máš kvalifikaci S1, je potřeba si doplnit vzdělání. Jako S1 máš minimum výkonů, které můžeš vykonávat samostatně.