Zdravotní sestra - VOŠ nebo VŠ, jaký je rozdíl?

kaji4horses
2. bře 2016

Ahojky maminky,

momentálně dokončuji bakaláře obor politologie. Táhne mě to však úplně jinam a ráda bych se stala zdravotní sestrou. Je tu nějaká zdravotní sestřička, která by mi mohla poradit? Ráda bych se po dokončení studia Bc. přihlásila na zdravotní školu. Nevím však jaký je rozdíl mezi tím kdybych šla na VOŠ nebo VŠ. Jednoho Bc. budu mít (doufám) ale nejspíš mi bude k ničemu... Vysvětlíte mi tedy prosím rozdíl a možnosti?

Moc děkuji za jakoukoliv informaci <3 Hezký večer. 🙂

tomici
2. bře 2016

Nevím, jestli poradím nějak moc, ale jsem zdravotní sestra s Bc. Už na střední nám třídní říkala, že pokud budeme mít na výběr, máme jít raději studovat Bc. než DiS. Jednu dobu se mluvilo o tom, že by VOŠ měly nějak končit nebo je ,,neuznávat" či co, nejsem si jistá 🙂 Nevím, jak je to platově, jestli je tam nějaký velký rozdíl. Taky jsem slyšela, že když bys chtěla pokračovat na navazující magisterské vzdělání, je třeba mít titul Bc., DiS si musí asi něco dodělat (slyšela jsem snad rok studia???... taky si nejsem jistá) 🙂
Nicméně práce je to krásná, ale velice nedoceněná a já sama zvažuju, že se po MD do nemocnice nevrátím (raději domácí péči za míň peněz nebo úplně mimo obor...) Kdybych věděla, s jakou ,,buzerací" se setkám v práci, tak jsem zůstala zdravotnickým asistentem a šla studovat psychologii, po které toužím dodnes ☹
Ale ta práce mě baví a doufám, že najdu práci někde, kde si sester váží (pokud takové místo ještě existuje...)
Každopádně držím moc palce 🙂

sixtynka
2. bře 2016

@kaji4horses Ahoj, Mám vystudovanou Západočeskou univerzitu obor zdravotnické nelékařské obory, tak snad poradím 🙂
Jako zdr. sestra s Bc by jsi byla mnohem lépe finančně ohodnocená. Navíc studenti, kteří teď dokončují střední zdrávku už jsou jen asistenti zdr sester a musí pracovat jen pod dozorem, takže valná většina pokračuje ve studiu dál. Jako laik v oboru se stejně musíš naučit všechno od začátku - anatomie, latina, psychologie,.... Učivo je stejné, akorát na VŠ děláš státnice, ale bylo by to pro tebe lepší. Navíc státní sektory titul Bc vyžadují. Se sestrami bez titulu se setkáváme většinou u starších ročníků nebo soukromých klinikách. A nevadí, že už bakaláře budeš mít z politologie - já pracovala s jednou sestřičkou, co měla titul Bc z filozofie a neuznali jí to, prostě jinej obor, takže nezájem. VOŠ není v dnešní době zrovna dobrá volba

kaji4horses
autor
2. bře 2016

@sixtynka Ahaa tak děkuji za informaci. 🙂 A Ty jsi studovala stredni zdravotní skolu? Na Zapadočesky jsem koukala ze prijmaji studenty pouze z techto skol, a na UK taky... :/ Tim padem mam asi rozhodnuto... 🤐

sixtynka
3. bře 2016

@kaji4horses zdrávku mám taky, ale o tom nic nevím - se mnou byla v ročníku holka, která přišla z oděvní průmyslovky. Ale je fakt, že jsme končily 2009, od té doby se jistě mnohé změnilo. Ale holky od nás z práce chodí do školy v Příbrami, tak se zkus informovat třeba tam 🙂

kaji4horses
autor
3. bře 2016

Děkuji za informace 🙂 Urcite na to mrknu...
@sixtynka

sromulenka
3. bře 2016

Ahojky, já mám také zdravku, klasickou SZŠ, a pak Dis. ,s níž jsem ukončila absolutorium v roce 2008. Myslím, ale, že je to vše o štěstí. Ve FN budeš mít i s Dis pěkné peníze i dle toho na jakém odd. budeš pracovat. U soukromých společností jako je Agel, to je jiná věc... Po rodičovské dovolené jsem se sice vrátila do nemocnice, ale pak skrz děti jsem šla do ambulance a finančně jsem si polepšila o hodně. A jak to? Jak píšu, je to vše o štěstí...

kaji4horses
autor
4. bře 2016

@sromulenka Děkuji za info 🙂

sixtynka
4. bře 2016

@kaji4horses Ještě mě napadlo, když se ti nepovede dostat na VŠ, tak u nás v Plzni je škola Dr. Ilony Mauritzové a tam je to teda Dis., ale už je tam specializace. Nemusíš na všeobecnou sestru, tam je třeba záchranář, ergoterapeut, fyzioterapeut,... Tak se třeba jukni na net na jejich stránky

kaji4horses
autor
4. bře 2016

@sixtynka Aha určitě mrknu. Já teď koukala na VŠ a tam chtějí, aby bylo předchozí studium na zdravotnické SŠ... To se mě bohužel netýká... :( Zkusím tedy VOŠku... Po Vošce by se už dalo přihlásit na VŠ tak uvidím jestli to bude někdy potřeba 🙂 A jak Tě práce sestřičky baví jestli se můžu zeptat 🙂

sixtynka
4. bře 2016

@kaji4horses Tak k téhle práci musíš mít kladný vztah, jinak to ani dělat nejde. Teď jsem na MD, ale před tím jsem pracovala 8 let na interně. Moc mě to bavilo, ale bohužel není ta práce moc ohodnocená, samý přesčas, 12h služby a čím dál tím víc papírování, takže o to míň času trávíš s klienty - bohužel je to tak. Žádná Stefany nebo Ordinace v růžové zahradě, seriály jsou fakt utopií a takhle jednoduchý to v reálu opravdu není 🙂

kaji4horses
autor
4. bře 2016

@sixtynka na serialy nastesti nakoukam 🙂 ale je mi jasny, ze je to tezká práce. Já o teto praci uz premyslim docela dlouho ale az ted vidim moznost, ze bych se ji mohla venovat 🙂 doufam, ze na to budu mit...