Dobrý den, mezi příbuznými se rozhořela diskuze na téma, proč nemít víc jak dvě děti. Tři zkousli, u čtyřech už to oplakavaji jako vážnou nemoc.
A hlavně z důvodu budoucího zdraví zeny. Špatná děloha, pocuravani, žilky, špatně nohy, špatně zuby, unava, umělý přechod. Naprosto černé scénáře.
Prosím o vyjádření maminek s více dětmi, jestli se doopravdy takto žena nedozije ani 50, a když už dožije, zda vcelku. Dekuji moc za reakce a povzbuzení.
@aimininka Jeee, tohle tema jsem tu zrovna chtela "nadhodit". Moc me zajima, co napisou maminky, ktere byly tehotne 3x a vicekrat... 😊
Jinak, moje mama byla tehotna 4x (mam 3 bratry 🙂 ), ted ji je 60+ a postavu ma nadhernou, zadne zdravotni problemy nema, je to cupr "baba". Jediny problem, ktery resila, byly krecove zily na nohach, ale ty jsou v nasi rodine "dedicne", ma je babicka, teta (ta nema zadne deti), a dalsi zeny v rodine.
Jinak, ja jsem tehotna potreti a jsem tez zdrava, stihla, zadne problemy nemam. Toto tema me zajima, protoze teoreticky uvazujeme jeste o jednom miminku. Ale je fakt, ze ziju zdrave, mimo tehu beham, cvicim jogu, chodim po horach, ted cvicim na "core" a panevni dno,i mimo tehu dbam na zubni hygienu, chodim na prevence kdeceho... 😉 Proste delam hodne proto, aby ma tehotenstvi nemela moc negativni dusledky.
Rekla bych, ze spis zalezi zena od zeny. Ja mam za sebou “pouze” dva porody, oba prekotne, takze by clovek rek, ze musim byt doslova rozervana zevnitr 😆 Ale kupodivu se na oba moje telo stihlo vcelku dobre pripravit, nastrih ani jeden, pouze lehke poraneni. Obe deti jsou drobne, takze inkontinence me netrapila a (tuk tuk) zatim ani netrapi (3 tydny po druhem porodu). Ani zadne jine zdravotni problemy nemam, spodek vypada stale stejne (az na ty drobne jizvy), zuby mam stale vsechny a bez kazu, vlasy mi nevypadaly, krecove zily nemam. Unavou na hubu nepadam, ac unavena jsem, ale jde to. Jen mi z druheho tehotenstvi zustalo par strii na jednom boku, tot vse. Verim, ze s dalsim tehotenstvim a porodem by se mi zdravi o moc vic nerozhasilo 🤷♀️
Je to hodně individuální. Čekám páté, inkontinence mě teda zlobí během těhotenství pokaždé od třetího (pak to chce poctivě cvičit pánevní dno), spodek v pohodě, jediný problém mám s povislým břichem, protože druhorozená šla sekcí. Zuby pořád stejné, vlasy taky, strie nemám, křečáky taky ne 😀.
@aimininka Mam za sebou tri porody a ted jsem tehotna poctvrte. Jeden porod klasicky, jeden cisarem, pak vyvolany ve 20tt. Delohu ma az na tu jizvu uplne v pohode, zuby naposledy kontrolovane po tretim tehotenstvi jsou uplne bez kazu a jinych problemu (dobra genetika). Strie jen na pozadi, zila na nohou jedna viditelna. Vlasy pokazde dorostly. Prsa umerne dvema kojenim 😀. Jedine, co me po prvnim porodu trapilo, bylo povolene panevni dno a s tim spojena inkontonence, ale cvicenim se to dost srovnalo. Uvidime, co bude, jestli se narodi to ctvrte, ale jako troska si nepripadam. 😉
Mám za sebou tři během tří let (ale zase jsem mladá, je mi 26) a jsem celkem zachovalá, řekla bych 😀 Uvidíme, co do budoucna, ale nemyslím, že by mě to úplně odrovnalo. Pravda je, že to třetí těhotenství už pro mě bylo naročné, bolela mě hodně záda a byla jsem mnohem víc unavená. Ale teď, 9m po třetím porodu, už jsem ok 🙂
Moje maminka nás má pět, je jí teď 50 a nevypadá, že by se chystala v blízké době umřít, naopak 🙂
Moje babicka rodila 10x, 7 deti se dozilo dospelosti. Dozila se 92 let v dobrem zdravi, cely zivot mela stihlou postavu a dbala o sebe. Mela vzdy dlouhe vlasy (nosila je ucesane ve stylu 40. let) a zdrave zuby. Zrejme je to hodne individualni.
Mám za sebou 3 porody,je mi 31 a žádné problémy nemám 😁😁max vytahaný břicho jo a až nebudu kojit tak psí uši v podprsence 😂😂.
mám za sebou 4 porody,dokonce 3 císaře a žádné zdravotní problémy nemám,max fakt to,že mám hrozně moc zkažené zuby ☹
Kdysi se říkala pověra, co dítě, to zub pryč. To podle mě souvisí s tím, že zuby jsou zásobárnou vápníku, když je ho nedostatek, tak tělo ho odněkud musí brát pro dítě. Takže životní styl dělá svoje.
No, hele, švagrová má 4 děti a je úplně fit. Je to taková typická žena stvořená pro mateřství. Těhotenství bezproblémové, porod s prstem v nose, zatímco u toho ještě stíhá vařit, kojení bez problému, neřekla bys, že někdy rodila.
Já mám dvě děti, špatný močák, zuby v háji, zhubnout jsem nemohla, ...
Takže za mě je to kus od kusu.
@aimininka já mám za sebou tři porody ve 25, 28 a 36 letech teď jsem půl roku po porodu a nepozoruji na sobě žádné extra změny. Nepocuravam se, zuby mám dobrý, žilky trochu mám ale už od 18 😁 unavená trochu jsem ale na hubu nepadam. Chodím 5x týdne běhat a zdravé jim. Postavu mám po třech dětech ucházející. Ale cvičím a hlídám se v jídle. Mám otosklerozu ale tu bych měla i bez dětí. Podle mě záleží na životním stylu, zrovna dneska jsem šla za mastnou hrosici s jedním dítětem. Neupravená, neumyta, oblečená jak od kolotoče, v hubě cigáro a smrdela na dalku a říkala jsem si, že snad začnu věřit, že děti nosí čáp, protože na tohle nemohl žádný chlap vlést.
Moje babička porodila 13 dětí a v únoru jí bude 84 😊. Já mám 4 děti(3 porody) a jeden potrat v 21tt. A necítím se zničená, nepoužitelná. Ještě jedno chceme 😊
@aimininka Po mých zkušenostech po prvním porodu, kdy se mi asi rozjela nějaká spící nemoc v těle. Asi to bylo oslabenou imunitou, nevím, jestli třeba kvůli kojení nebo že jsem nebrala dost vitamínů, nebo kvůli rozházeným hormonům... Takže bych radila snažit se co nejvíce posilovat imunitu a opravdu dodržovat dobrou životosprávu, jinak si myslím, že se nějaká nemoc může projevit.
Já si myslím, že ty porody zkrátka svoji stopu zanechají. Hlavně si myslím, že hodně žen má nebo po menopauze bude mít toto:
https://porodnitrauma.cz/prolaps/
Jen se tím prostě nikdo nechlubí, logicky.
😀 Upřímně mám za sebou jeden porod a jsem tak rozes*aná, že hluboce smekám kdo má víc jak jedno😂 takže za mě si myslím, že to určitě nějaký stopy zanechá