Ahoj, šla bych si pro rady, co tak dáváte dětem zdravého k svačině a večeři? Dcera byla vždycky hrozný nejedlík, tak jsem to moc neřešila a má většinou jogurt , rohlík se šunkou, toast, apod., k večeři vlastně totéž nebo co bylo k obědu či nějakou polévku. Ale rozjedla se, má pořád hlad, ale začíná se jí docela dělat bříško, tak bych ráda stravou neškodila, ale vlastně tedy vůbec nevím co. Sama si dávám k večeři převážně saláty, ale ty nesní :(
@tereza0111 hodně bílkovin, zeleniny a ovoce to je asi základ pro nasycení. A i kvalitní tuky. Nepíšeš kolik je dceři a jaký má třeba výdej přes den.
Takze treba k odpoledni svacine vajicko? Bilkoviny jsou mi jasne u teplych jidel (napr. kureci maso), ale s tou svacinou si nejak moc nevim rady :/ (s ohledem na to, ze je pomerne vybirava). Ale ma hlad, vydej ma pres den no, normalni. 3x tydne pohybovy krouzel (gymnastika, atletika) a odpoledne kdyz uplne nepadaji trakare tak tak hodinku, dve behaji venku. Jsou znat dny kdy ma tu atletiku, to mam pocit, ze me sezere. K svacine odpoledni si da 2 rohliky a za hodinku kompletni veceri. Je ji 8, jako neni tlusta, to ani nahodou, spis to smerovani... Mam pocit, ze ji nekrmim spravne 🙂
Svacinka s bielkovinou moze byt napríklad tvaroh (kludne ochuteny), skyr, cottage s chlebikom, jogurt + ovocie a orechy. Na veceru vajicka (prazenica, hemenex), pomazanka (tvarohova, avokadova, lusteninova), cestoviny s tuniakom a podobne.
@tereza0111 mixovaný tvaroh se smetanou a ovocem, vaječná omeleta se zeleninou, různé tvarohové pomazánky a i to vajíčko je jsou fajn na svačiny. Asi jí nestačí rohlík a plátek šunky. + ořechy. A pak zkusit doma vařit různé tvarohové dezerty. Tam si můžeš pohlídat cukr.
Pokial je hladna pridala by som bielkoviny tie zasytia na dlho. Vecere su u nas varene robim to, co na obed klasicke jedla - cestoviny, maso, zemiaky, ryza nic specialne alebo niekedy je husta polievka. Na svacinu ovocny tanier, jogurt, tvaroh ochuteny, lievance tvarohove, puding, presnidavky... Svacinka zavisi od toho kolko zjedli na ranajky alebo obedu podla toho je bud sytejsia alebo len taka lahka. A co maju kazdy den je ovocie a zelenina na tom si naozaj potrpim aby mali. Zeleninu maju vacsinou k ranajkam, obedu a veceri a ovocie na svacinky. Co sa snazim obmedzovat je biele pecivo, vyprazane, sladke jedla (cestoviny s tvarohom, knedlicky s dzemom, buchty na pare, kolace. ..) a samozrejme polotovary a pri takej strave u nas nikto nema nadvahu napriek tym 2 varenym jedlam denne.