Ahoj, chtela bych zacit jist zdrave, domaci zitny chleba, bez cukru, zdrave mlsat, rano polivky, atd... Ale doma samozrejme zatim neni ten "zaklad" ingrediemci pro pripravu jídla. Nedelaly jste někdy srovnani kde lze nakoupit zdrave veci a vyhodne?
Jaky byl vas zacatek? Popr. s cim jste zacly?
Mrkni na stránky jimejinak.cz, kde najdeš spoustu tipů.
Žitnou, špaldovou i celozrnnou mouku najdeš normálně v obchodech /Kaufland má dost výběr/, luštěniny, ovoce a zeleninu též, ořechy, ovesné vločky, i tofu a tempeh - když se zaměříš na základní potraviny máš zdravé suroviny. Taky nakupuju ve zdravé výživě, ale to je nadstandard a obešla bych se.
Taky se připojuju ke Grizly.cz. Mají toho dost a ty ceny jsou často velmi pěkné.
Taky kupuju zakladni potraviny bezne v supermarketech, ovozel v sezone v malem kramku u nas nebo na trhu. Zbytek (orisky, seminka, susene ovoce specialni mouky jako kokosova, mandlova, ryzova, lnena atd.) na Grizzly, Vitalcountry nebo iPlody. Vyhodou je, ze kdyz je to kvalitni zakladni surovina, je drazsi na koupi, ale vydrzi, vice syti. A delam to tak, ze pokud chci nejakou special surovinu, nejdriv nastradam vice receptu co z ni chci delat a pak az koupim. Ji ak jsem mela doma baliky potravin a pak je vyhazovala, protoze mi treba ta mouka zlukla nebo jsme ti neujedli. Kdyz se kupuje rozumne a ne vse co neni treba naraz, zas tak drhao to nevyjde. Do zdravky nechodim, u nas je predrazena moc.
Myslíte, že výživové doplňky s brusinkami neškodí?
@mrcoch Ja som začala tým, že som vyradila všetko sladké, slané a smažené (čokoláda, chipsy, rezne...). Jedalnicek som prevrátila na ruby a pridala som ohromnú dávku zeleniny, ovocia a bielkovín. Tuky a sacharidy minimálne. S pečivom, aj keď zdravým som sa na dlhu dobu rozlucila. Začiatky sú ťažké, poznala som, že som na sladkom, pečive a sacharidoch ako takých dosť závislá. Ale keď šli kilá dole, začala som si toto stravovanie užívať 😊 Drzim palce 👍
Moc dekuji za vsechny tipy. Jimejinak me prave nabudilo ke zmene. Jsou tam opravdu fajn recepty, jen u nekterych je tolik ingredienci a navic neznamych... Nadymave veci radeji jeste vynecham, mam cerstve mimco a opravdu se bojim boleni briska. Takze start budw opravdu pozvolny, jelikoz ty nejvetsi "dobrotky" jsou prave z lusteninami.
Zacit se vyhybat cukrum a smazenym je super zaklad. Hlavne vydrzet. Cim nahradit pecivo budu muset taky poradne prostudovat
@zuzita15 kvaskova mapa? Mi kvasek zplesnivel, mame ted doma asi moc teplo ☹
Zacaly jste snidat polevku?
A pocitovaly jste na sobe vice energie?
@mrcoch jj https://www.pecempecen.cz/
Dobri lide se podeli o svuj kvasek 😉
V lednici se uchovava, pokud z nej clovek casto nepece, pokud pece jednou za par dni, muze (resp. musi) se nechat pri pokojove teplote, aby byl funkcni.
Ja pecivo nahradit neumim, ale nic mi po nem neni, tak ho v klidu jim.
Jinak tuky neni treba vynechavat, naopak zdave tuky jsou zdrave 😉
Tak pro kvásek si zítra jedu ke kolegyni. Zase splesnivel (kombinace horka pres den a vetrani v noci se mu nelibilo). @g_m tak snídat polévku jsem si taky nedokazala predstavit, ale uz si bez ní skoro nedokážu představit ráno. Snídám miso polévku - je raz dva hotová a pokud ji něčím zahustím, tak i hodně sytá. Někdy, pro obměnu, střídám i kaše z vloček nebo polentové, atd... nasladko.
Pokud ale chce člověk žít opravdu zdravě a jíst jen čerstvě uvařené jídla, tak je otrokem kuchyně. Snažila jsem se vařit veškeré zdravé jídla, mimo oběd, a byla jsem z toho hotová ☹ Možná jen má špatná organizace
@mrcoch hodne veci maji na Grizly.cz, mouku kupuju Pernerku, miva ji i Lidl, kvas shanim pres kvaskovou mapu (vzdycky ho zahubim 😂) a jinak po zdravych vyzivach a supermarketech, kde stravim 2x tolik casu, protoze ctu slozeni 😉