Dobrý den, prosím o radu ... Po dvou letech jsem vytáhla miminkovské oblečky po prvním dítěti (pro druhé) a z hrůzou zjistila, že mi většina bílých (a světlých) bodýček a overálků zažloutla / zflekovatěla. Nejvíce chytlé jsou okraje, které snad koukaly z komínku ven. Oblečky jsem měla skladované v papírové krabici z Ikea v dětském pokoji. Dírami pro úchyty tam trochu málo světla asi šlo. Řešila jste některá podobný problém? Čím to může být? Lze to něčím vyprat, vybělit? Na přírodní bázi (do Vanishe to strkat nehodlám). Vyprala jsem to zatím obyčejně a nic moc efekt. Možná pomůže sluníčko, to jsem zatím nechytla. Díky moc ...
Prádlo jste pravděpodobně vyprala a poctivě vyžehlila a uložila, že? Pokud chcete oblečení skladovat delší dobu bez používání tak nikdy nežehlete, ale rovnou po usušení složte a uložte. Nevím, co tam probíhá za chemickou reakci, ale prostě to zažloutne. Mě pomohl Ariel profesional, ale prý ho už nevyrábějí? Asi bych zkusila normálně namočit přes noc do vody s trochou Jaru ( nebo teda eko odmašťovač - třeba na dětské lahvičky ).
Děkuji ... olej, aha! No, to zní logicky. Miminko bylo natírané slunečnicovým olejíčkem, asi jako každé. Tak zkusím ten eko odmašťovač a sluníčko a uvidím. Je to teda naprd! A příště nežehlit (vyžehlené asi většinou bylo) a kupovat syté barvy 🙂 Je fakt, že i trochu divně smrdělo, žlukle ... Díky za podporu, že v tom nejsem sama. Oblečky jako nové a toto ... chjo.
Mě slunečnice zničila také vše a nepomohlo nic.. fleky všude ☹ SLuníčko, odmašťovače, Savo.. nic..
Zkuste Žabku. Používám ji na odmašťování, bělení záclon a na fleky od potu a antiperspirantu. Zatím nikdy nezklamala. 😉
Děkuji za tipy ... Jen z té chemie mám respekt. Jsme rodina atopiků. Uvidím. Jen teď nevím, jakou zvolit strategii ... nemazat olejem nebo prát v odmašťovadle pokaždé, aby se vlákna látky pomalu neobalovala ...
Belici ubrousky z DM - jsou super! Pridat do pracky - klidne i 2 - a dat vyssi teplotu😉 A povesit na slunicko, dokaze zazraky🙂
http://www.drogerie-ekologicky.cz/produkt/2908/..., http://www.drogerie-ekologicky.cz/produkt/1321/... z ekoveci. Zkuste. Ja jsem tim vyprala vse. I ze starych oblecku co dcera podelila. Neco slo az na ponekolikate
Mně na to pomohl odstraňovač skvrn z Kauflandu stojí tuším 39,90, namočila jsem přes noc prádlo a vyprala.
@annaluciapetrzel děkuji za tip ... a můžu použít i na ne jen bílé prádlo (např.: bílé body se světle šedými zvířátky, nezmizí zvířátka)? Máte zkušenost? Díky
ano, taky jsem takto překvapeně vytáhla dětské prádlo a bylo od oleje... pomohl Ariel professional na skvrny a několikrát proces máchání v pračce. Taky jsem atopik a v pohodě. Ale chce to vyzkoušet no
@tere_b také jsem toto řešila přesně jsem mazala dceru olejíčkama a pak to oblečení byla hrůza po čase. I ten olej z toho byl cítit. Když to oblečení bylo aktuálně nošeno, tak jsem prala na 60 a to potom šlo. Ale přesně jak píšete uložené oblečení to už jde o dost hůř. Mě docela pomohlo praní v perkarbonátu je to okysličená soda. Buď se dá koupit v DM jako sůl na skvrny, ale je to dost drahé a není to čistý perkarbonát nebo ho koupíte v Lidlu v takové růžové plastové krabičce cca 40,-. A nebo ho koupíte na www.kutilov.cz . Pro alergiky bezvadný prací prostředek čistě přírodní a za mě barvy to nežere jak tam píší.
@babby @tere_b jj to je to o cem pisu. dobry vedet ze to nekde maji lacinejsi. Ucinna latka je stejna. Jinak musi se prat na 60. muze byt i na barevne, minimlane to tam pisou, ja barevne na 60 neperu (myslim, ze aby to ucinkovalo musis prat na 60). Jinak jsem desna matka, nicim jsem nikdy dite nemazala 🙂 ...a je OK. ani olejema, ani telovyma mlekama. (ty skvrny byly po predch diteti, plus me dite vyrabelo jine napr od hovinek 🙂 mrkev etc.). Ale pkd jste atopici, doporucuju nez nejake chemie. A doporucuju celou eko-drogerii. od narozeni. A prat v mydlovem slizu nebo orechach. A avivaz jen eko nebo ocet.
Me na zazloutle pomohlo zlucove mydlo z Dm,poradne jsem s tim zaprala pradlo a nechala pres noc a pak na 60st na 2.20/h a krom 2fleku mi zmizelo uplne vse. Bylo toho asi 7kg;)))
@tere_b Ja mám nejlepší zkušenost s multifunkčním agentem. vezme i starou, zapranou a dokonce i zažehlenou skvrnu také zvládne 🙂 Kamarádka mi ho doporučila z Eurony, je to česká firma opravdu to funguje 🙂 Kdyby cokoli ona to prodává není problém se s ní domluvit co a jak. Klidně pošlu kontakt 🙂
Používám od nich již téměř celý sortiment a můžu vše jen pochválit. Některé skvrny jsem zničila jen tím, že jsem prala v jejich prostředcích ( bez plnidel ) a opravdu do stojí za to.
Jsou to skvrny od oleje. Neco vybelilo slunicko neco eko odmastovac,ale neco az Savo+ nasledny milion prani k jeho odstraneni ☹