Zaseknutý bonbón v krku

lilianapul30
10. bře 2021

Dnes můj tatínek donesl dceři bonbóny ale neuvědomil si že tři letemu dítěti by se neměli dávat tvrdé bonbóny. Ja jsem vařila tak že jsem ani nevěděla že ji nějaké bonbóny dal. Dcera zamnou utíkala a nemohla dýchat, držela si krk a plakala tak že mi bylo jasné že se dusi a hneď jsem zpanikarila. Dala jsem ji prsty do krku a snažila se ten bonbon vyndat, v tu chvíli jsem vlastně nevěděla o co se jedna myslela jsem si že se jí tam zasekla hračka nebo něco. No nakonec jsem to těmi prsty vytáhla ale bojím se jestli jsem ji něco ne způsobila s krkem. Dá se to vůbec? Bojím se že se tam třeba něco poškodilo nebo fakt nevím. Dcera je teď v pořádku a dívá se na pohádky jenže já mám opravdu strach ze jsem třeba na ten krk až moc tlačila nebo něco...

lilianapul30
autor
10. bře 2021

Jo a když ji na ten krk sáhnu tak cuka a začne si ho držet a říká že ju to boli

mandala
10. bře 2021

Krk má asi podrážděný, pokud normálně dýchá, neřešila bych...

lilianapul30
autor
10. bře 2021

@mandala tak že není možnost že jsem ji třeba něco v tom krku poškodilo nebo něco takového?

elcha95
10. bře 2021

Pokud dýchá a polyká... Tak je to asi zbytečné se nervovat

klokanka31
10. bře 2021

@lilianapul30 Pokud dýchá tak to bude dobré, pamatuji si že když jsem se jako malá dusila, tak nikdo mi nic z krku netahal, ale taky jsem pak měla krk bolestivý. To bude určitě dobré 🍀

atekram42
10. bře 2021

Tak byl to samozřejmě blbý nápad to vyndavat takto.. Zkusila bych jí do krku posvítit, jestli nebude vidět nějaké zranění, pohmoždění nebo něco. Pokud ne, tak bych to asi jen hlídala, aby to třeba nenateklo nebo něco. Ale osobně si myslím, že to bude ok, krk je citlivé místo, tak jí to teď může bolet.

lilianapul30
autor
10. bře 2021

@atekram42 jsem si toho vědoma ale hrozně jsem zpanikarila

mrszizy
10. bře 2021

@lilianapul30 mrkněte do krku, jestli ho nemá třeba od toho bonbonu poškrábaný .. Přece jen tvrdý bonbon je potvora 🙂. Jak je tu psáno, pokud dýchá a polyká tak buďte v klidu, je to podrážděné. Já si pamatuju že i když se mě, nebo mladší ségře něco zaseklo v krku, tak nás mamka uděřila do zad. Žádná rána, aby z nás vymlátila duši, ale pohlazení je taky málo. Ale chápu stresovou situaci, vyřešila jste jí docela dobře, žádná panika ;).

lilianapul30
autor
10. bře 2021

@mrszizy ma ho docela poškrábány ale už říká že ji neboli tak jsem v klidu. 🙂)

klokanka31
10. bře 2021

@lilianapul30 Neřeš jakým způsobem, hlavní je že jsi ten bonbón vytáhla 🙂

camelinka
10. bře 2021

@atekram42 Jak by se to dalo vyndat lip, kdyz se decko dusi?...a to nerypu, fakt me to zajima, protoze me nic lepsiho nenapada...Vyklepava se to akorat z mimin, co si tak pamatuju na zdravotacky kurz 🤷

klokanka31
10. bře 2021

@camelinka Možná klepnout mezi lopatky, ale určitě lepší tohle než zpanikařit a nedělat nic. Taky otázka jestli by to bouchnutí do zad pomohlo, to snad funguje spíš když někdo něco vdechne. Ale nevím, nejsem doktor 😕 Mně když pes sežral malou větvičku a zaseklo se mu to v krku, taky jsem hned sáhla do krku a vyndala to...

cilkat
10. bře 2021

Kdysi jsem spolkla kost z ryby. Skrabla mě do krku. V první chvíli jsem se bála, že se mi tam zapíchla, ale nešlo nic vyndat. Bolelo to asi dva dny, ale jinak žádné jiné potíže.
Takže bych počítala s tím, že ještě dva dny bude reagovat bolestivě, ale jinak by to mělo být ok.

emiju
10. bře 2021

@camelinka vyklenout úderem mezi lopatky - kojence opřít o předloktí, starší děti ohnout pres koleno, u dětí starších osmi let možno Heimlichův manévr.

https://www.youtube.com/watch?v=k4RccxZmTVk
camelinka
10. bře 2021

@klokanka31
@emiju Ok, diky, nam rikali, ze akorat maly mimca se pokladaji na predlokti a uderit mezi lopatky a na Heimlicha je triletak zase maly...
No radsi tohle nikdy nemuset zkouset

lilianapul30
autor
10. bře 2021

Moc vám děkuji za rady a zkušenosti. Dcera dokonce už i jedla a vůbec si nestěžovala tak že mi spadl kamen ze srdce.

drakenn
10. bře 2021

Dcerka bude určitě v pořádku.
Já takhle z triletaka tahala bonpar, držela jsem ho za nohu hlavou vzhůru a mlátila ho mezi lopatky..kluk už modral, bonpar vyletěl nakonec jak střela a chlapec to dokončil poradnym pozvracenim se...

atekram42
10. bře 2021

@camelinka jak už odpověděla emiju, jen bych dodala, že to strkání prstů do pusy to právě může zhoršit, ten předmět člověk snadno zasune ještě hlouběji do krku, odkud se bude odstraňovat o to hůř..

ornelia
10. bře 2021

@lilianapul30 dále bych jen sledovala a tala se dcery jak se cítí s krkem, to bude dobré 😉

sudylichozrout
10. bře 2021

@camelinka Vubec netusim, asi bych tam taky instinktivne sahla. Kazdopadne ja si pamatuji, jak jsem asi pred 15 lety vdechla pecku z citronu. Mela jsem ji v caji. A fakt jsem se zacala dusit, vykaslat to neslo. Byla jsem doma sama a jako posledni reseni me napadlo, ze se zady rozebehnu proti zdi a zkusim to tim narazem vyrazit. Treti rozbeh zabral a vyletla, ale to uz se mi fakt motala hlava a byla jsem v panice, protoze jsem se zoufale potrebovala nadechnout. Pak jsem sedela na gauci a docela dlouho to zpracovavala. Od te doby hlidam caje s citronem a holkam vypeckovavam pomerance i mandarinky. Muz se mi smeje, ale ale vi prd... 😂

camelinka
10. bře 2021

@sudylichozrout No ty vole😱😱

germaine
10. bře 2021

Nejspíš si jen mechanicky poškrábala vytáhnutím krk, pokud si na nic nestěžuje, tak bude nejspíš za den, dva ok. Já se jako pětiletá dusila Bonparem, tehdy jsem prej už byla trochu modrá, máma mě chytla vzhůru nohama a bouchla mezi lopatky a vypad...pak už mi je nikdy nekoupila 😀 ale přežila jsem.

baraskaska
10. bře 2021

Jen si to asi podrazdila nebo i ty. Horsi by bylo kdyby neco z toho bonnonu chybelo a ona to vdechla. Ver mi docela nedavna situace s oriskem. Starsi si loupala orisky a mensi jsem si nevsimla a musela si nejakej taky uzobnout. V tu chvili jsem ji za neco vynadala ona se rozbrecela a vdechla ho, dusila se ale myslela jsem ze jsem to zni dostala. Vecer jsem slysela piskani a bylo zle. Museli jsme na bronchoskopii. Dopadlo to dobre ale bylo to hrozny.

janina228
10. bře 2021

A tak jak je to správně? pevně věřím a doufám,že to nebudu muset nikdy řešit.. ale ze své vlastní zkušenosti když ze mě vyklepávali hašlerku (že jsem visela za nohu hlavou dolů) bych asi instinktivně zvolila stejný postup.. nicméně dcera minule strčila korálek do nosu,tak jsem taky nejdřív myslela že to vytáhnu.. po chvíli jsem zjistila že spíš ne a že korálek putuje dál do nosu.. naštěstí už dcera umí trochu smrkat,tak nakonec korálek vypadl,ale měla jsem připravenou i odsávačku na rýmu.. bylo by to ok nebo bych to tím spíš zhoršila..?