Milé maminky,
chtěla bych vás poprosit o Vaše rady a zkušeností týkající se založení MC. My o tom v naší vesnici uvažujeme, ale přesto bychom potřebovaly poradit, co a jak. 🙂 Byly jste u zrodu MC? Jak MC u vás funguje? Jaký je zájem veřejnosti apod. Budu se moc těšit na vaše odpovědi. Předem díky za ně.
Díky moc za informace, my jsme zatím ve fázi, kdy se rozhodujeme, zda do toho půjdeme nebo ne. Chtěly bychom udělat také anketu mezi místními maminkami, jestli by o MC měly zájem, o co konkrétně. A také sháníme informace, kde se dá. Právě za ty konkrétní věci, co jsi napsala, moc děkuji, určitě nám pomohou.
Asi to nakonec dopadne tak, že zůstaneme závislé na tom, zda se nám podaří sehnat nějaké prostory. Tajně doufám, že tam bude i nějaký venkovní prostor, kde bychom mohly vytvořit nějaké venkovní hřiště. 🙂 Máme v MŠ dokonce 1 volnou třídu, ale prostory jsou obsazené firmou. Mám obavy, že obci bude milejší mít za nájem peníze, než mít tam MC. ☹
Jinak jsme taková větší obec, asi 2100 obyvatel, tak snad zájem bude. Byly jsme se podívat i ve vesnici, která má 1200 obyvatel a MC tam parádně funguje. Asi záleží jak kde a taky na tom ročním období.
Ještě bych se chtěla zeptat, jak jsi to měla, když jsi stála u vzniku kavárny, se získáváním peněz. Bylo to soukromé podnikání nebo to fungovalo jako neziskovka?
Díky za odpověď a přeji pěkné Velikonoce.
Bylo to jako podnikání. V jednom obchodním centru se chtěli zaměřit právě na matky na mateřské (i obchody tam měli pro děti-hračky,oblečení,kočárky ap.) Jinak já jsem z města,které má 1800 obyvatel,matek by bylo dost,zájem taky,ale město údajně nemá prostory.. A to jsem jim nabízela,že bych se o to starala po čas mateřský zadarmo.😝
Už je to 10 let a dodnes to tu nikdo nezaložil.Teď se konečně vyměnil starosta,tak teď už to snad půjde.Ale mně zase končí mateřská... 🙄 Tak to vyřešili šalamounsky:v městské knihovně dali stolek pro cca 6-10 dětí,občas tam něco vyráběj,občas udělaj lampionovej průvod po městě.Vlk se nažral a koza zůstala celá...Nejsou schopný opravit ani jedno hřiště,aby se dalo používat... 😠
Jinak,neziskovky maj specifický účetnictví,zkus se zeptat nějaký účetní,ju?
Tak já vidím, že je to u nás velice podobné. Žádné slušné venkovní dětské hřiště tu není a obávám se, že ty prostory na scházení maminek obec také nebude mít . Stále však doufám. 🙂 Jinak maminek s malými dětmi je tu dost a zájem tu také je, tak uvidíme.Nezbývá nám, než přesvědčit obec o tom, že je potřeba něco dělat pro maminky s dětmi.
Pořád si říkám, že někdo tu snahu alespoň musí začít, aby se prostředí v naší vesnici stalo příznivější pro mladé rodiny s dětmi. Jediné, co jsme do této doby dělaly, tak byla dětská burza. Ale od něčeho se začít musí. 🙂
Jinak starostka je u nás vstřícná, tak snad bude nakloněná i našim aktivitám.
Pak Ti ještě napíšu, jak jsme dopadly.
Třeba to u vás taky půjde, když je nový starosta, jen to budou muset vzít do rukou ostatní maminky, které na mateřské budou.
Tak Ti moc držím palce,ať Vám to vyjde... 🙂
Já jsem nezakládala MC,ale kavárnu pro matky s dětma-což bylo hodně podobné.
Myslím si,že MC na malý vesnici nemá smysl,protože až Ti skončí mateřská a děti odrostou,nebude tam mít kdo chodit,tak se to později třeba ani nevyužije.Myslím si,že když se budete scházet u někoho doma,vyjde to nastejno a nebudeš s tím mít tolik starostí.
Pokud si myslíš,že MC má budoucnost i pak,zajdi si na radnici,jestli nemaj volný prostory (ideálně třeba nevyužitou třídu v MŠ),podívej se na neziskovky.cz,kde jsou obecné rady,zkus si zjistit,jestli by nešlo zažádat o dotaci z fondu pro využití volného času nebo z jiného,já nevím fond pro rozvoj obce,podle toho,co město má.
Počítej s tím,že budeš muset mít záchod zvlášť pro maminky,zvlášť pro děti.Sprchu pro případ nehody v kalhotkách. 😉 Několik nočníčků.Špatný nejsou gymnastický balóny pro děti i nějakej velkej pro těhule. Přebalovací pult.Gauč nebo lehátko,kdyby se nějaký těhuli zamotala hlava a potřebovala se natáhnout nebo nějaký děťátko bylo unavený.Spoustu hraček,samozřejmě (na ty se dá udělat sbírka),časopisů.
Nástěnka s programem,internetový stránky.
Nějakou lednici pro použití maminek,mikrovlnku na ohřev příkrmů.Nějaké talířky,hrnky,příbory.V MC v Pardubicích se osvědčilo mít několik druhů kafe a čajů,smetánky,cukr a šťávu.Maminky,když měli chuť,si něco v rychlovarný konvici uvařily,do přiložené kasičky vhodily 5.- na kafe pro další a bylo.
Maminky rády slyšej na kroužky pro děti-třeba angličtinu,výtvarný práce,rehabilitační cvičení.Cvičení pro těhule.Přednášky duly,porodní asistentky,pediatra,gynekologa,kosmetičky,kadeřnice,jestli jsi schopná to aspoň občas zajistit.Děti milujou divadlo-tak pokud víš o nějakém týmu,nemusej to být profíci.Hlavně,aby to uměli s dětma a děti to bavilo.
Kamarádky se často dohodnou V RÁMCI MC jedou někam na společnej pobyt s dětma,kde maj program s dětma,případně zajištěný hlídání,když chtěj třeba na kosmetiku.
Je dobrý při příchodu maminky vybírat nějaký korunky-na inkaso,nájem-třeba 20.. Dál se vybírají peníze na materiál na ruční práce.
Je DŮLEŽITÝ!,abys tam měla takovou tu ceduli:Za děti zodpovídají rodiče,protože když to tam mít nebudeš,děcko si třeba zlomí ruku,tak se po Tobě rodiče svezou a Ty se nedoplatíš.FAKT JE TO DŮLEŽITÝ!!!
A počítej s tím,že je to sezónní záležitost a že přes léto tam nebude většinou ani noha...
Držím Ti palce.