Zákaz návštěv v porodnici. Opravdu mohou vymáhat?

25. zář 2020

Dobrý den, v současné době se všude znovu začíná objevovat zákaz návštěv v nemocnicich. Rozhodnutí chápu, ale opravdu nemůže prijit ani manžel/otec dítěte za ženou do porodnice po narození dítěte? Mají v nemocnici skutečně právo si toto vymáhat? Máte někdo opravdu podložené informace? Samozřejmě že to bez návštěvy taky nějak zvládneme, ale líto by mi to tedy bylo, už máme jedno dvouleté dítě. Děkuji.

petulkadodo
25. zář 2020

Porodnice v Podolí se odvolává na tento paragraf https://www.upmd.cz/2020/09/25/sdeleni-navstevn...

mamikry
25. zář 2020

Já jsem rodila před třemi roky v době chřipek a návštěvy k nám nepustili, manžel směl jen přinést věci. V současné situaci bych tedy s výjimkou spíše nepočítala, spíš bych ještě očekávala, že zakážou doprovod u porodu, ale doufejme, že ne.

jjasmina
25. zář 2020

manžel byl u porodu, na pokoj na šestinedělí nesměl, ale na nadstandart ho za mnou pustili.

madbetka
25. zář 2020

Otec dítěte není návštěva, takže to vlastně vymáhat nemůžou.

Nicméně... Rodila jsem v březnu, v den vyhlášení karantény, naštěstí dva dny předtím, než plošně zakázali tatínky u porodu. Na návštěvu nesměl nikdo, i když jsem byla na nadstandardu. Bylo to pro mě hodně náročné, do telefonu jsem manželovi každý den chvíli brečela, protože celá ta situace byla v tom březnu hrozná. Ale přežila jsem to já i všichni doma (kde na nás čekaly i dvě starší dcerky). Zvažovala jsem ambulantní porod, nakonec jsem v porodnici byla dva dny (v pondělí jsem porodila, ve středu šla domů). Tatínka u porodu jsem chtěla za každou cenu, ale ty návštěvy už mi tak hrozné nepřijdou 😉

ivis_b
25. zář 2020

Otec dítěte není návštěva, je to zákonný zástupce a má právo být s dítětem jako jeho doprovod. Ovšem nemocnice se obecně tváří tak, že je to nezajímá. Před lety jsem byla se synem v nemocnici, byl hospitalizovaný na JIP. Já si vydupala, že tam s ním prostě budu, byť jsem musela sedět vedle postele na židli (chápu, že mi na JIP nedají vlastní postel, to je ok), ale když mi manžel nesl nějaké věci, tak se sestry strašně čílily, že teď nejsou návštěvní hodiny a kdesi cosi, prostě ho za námi nechtěly pustit. Porod už mám za pár a jsem si jistá, že kdybych si dupla, tak přítomnost manžela na šestinedělí uhádám. Nicméně je mi jasný, že tam pak na mě bude každý protivný, tak holt návštěvu manžela oželím, i když mi bude smutno. Jinak se nebojím kdykoli ozvat, když mi někdo upírá něco, na co mám právo, ale tady budu jako pacient trochu v pasti, bohužel.

olga_
25. zář 2020

Jak píšou ostatní, není to návštěva, ale v praxi může být náročné to ustát. Ještě teda k zamyšlení jiná varianta, a to ambulantní porod.

klokanka31
25. zář 2020

Je to tak ☹ já když rodila v květnu, tak manžel byl u porodu i po něm, jak se dvě hodiny čeká. Pak jsem ho ale poslala domů pro věci pro malou a pro autosedačku, a když se vrátil, vůbec ho za náma nepustili, věci mi donesla sestra, a malou jsem si musela nachystat k odvozu sama.

klokanka31
25. zář 2020

@olga_ Souhlas, ambulantní porod je super ☺ nikdo člověka aspoň nebuzeruje.

jjasmina
25. zář 2020

@klokanka31 Já si to zase jako prvorodička neuměla představit, všichni byli hrozně moc ochotní, pomáhali mi s kojením, když to nešlo, když se malá zasoplila odsáli, dostala tam i zanět oka, měla to celé zalepené, tak jsem byla ráda, že jsem v porodnici a ne doma. Ale chápu, že někde se člověk nemůže dočkat až pujde domů. Já měla třeba vyvolávaný porod, kdy jsem měla zkalenou plodovku, tak jsem byla ráda, že mi malou hezky kontrolovali

klokanka31
25. zář 2020

@jjasmina To zas chápu, já měla všechno bez komplikací tak jsme mohli domů hned. A taky jsem byla prvorodička, sestra z dětskýho si už dělala choutky jak mě bude buzerovat, že mi večer ukáže jak mimčo koupat, atd, no a já s úsměvem že jdem domů. A zvládla jsem všechno sama i bez poučování.

klokanka31
25. zář 2020

A ještě k těm návštěvám - na příjmu jsem hlásila že chci ambulantní porod, a pokud by byl problém, tak že chci nadstandart aby s náma mohl manžel být. No a bylo mi řečeno že je zákaz návštěv, že tam s náma zůstat nemůže. Jako by to dávalo logiku, když byl na sále, tak v případě pozitivity by je tam nakazil už na sále, nebo i já, když jsme spolu v jedné domácnosti. No naštěstí jsem nakonec měla ten ambulantní.

jjasmina
25. zář 2020

@klokanka31 jj tak rčitě je to i o přístupu, mě přišlo , že tam dělali jako sympaťandy všechny a chovali se spíše jako starostlivé mámy než že by buzerovaly

mamikry
25. zář 2020

Já jsem si teda při zákazu návštěv neskutečně odpočinula. U prvního dítka pořád chodil někdo na čumendu a já seděla půl dne na chodbě na zahradní židli s nástřihem, protože přímo na oddělení se nesmí. U druhého jsem měla pokoj pro sebe a brala jsem to jako dovolenou - uvařeno, uklizeno, telka jen pro mě. 🙂

klokanka31
25. zář 2020

@jjasmina No v tý mojí porodnici tam z dětskýho byly staré ženské (50 a víš, primářka dokonce snad 70 letá) a všechny nepříjemný. Ale porodní asistentka i doktor co mě rodil, i primář z gyndy byli super.

jjasmina
25. zář 2020

@mamikry Já si ty zákazy návštěv tak trochu přála, chtěla jsem , aby návštěvy chodili spíš až budem doma, ale tohle prostě nikomu z rodiny nevysvětlíte

anetg
25. zář 2020

Dvakrát jsem rodila, dvakrát zákaz návštěv, 2x jsem nikoho neviděla, přežít se to dá, nespave miminko mě dost zaměstnalo a s nejbližšími to řešil videohovor 😉je to smutné, ale když je vše v pořádku tak se jedná o dvě noci

lolam10
25. zář 2020

Pravo na zakonneho zastupce je provedeno skrze matku...je to tezky,chapu to.ale na druhou stranu si hlavne preju aby nas v porodnici nikdo nenakazil a zakaz navstev vcetne otcu tomu pomuze...pokud nechaji otce u porodu bude to prima

prejeta_zaba
25. zář 2020

Vím, že je to psychicky náročné, ale zkuste to brát tak, že čím míň lidí tou nemocnicí projde, tím menší pravděpodobnost, že se nakazíte. A když už zákaz, tak zákaz, ne tamten jo a tamten ne a ten jenom na chvilku. Taky by se vám nelíbilo, kdyby má vás nakašlal (nejen) koronavirus otec dítěte odvedle, lidi bohužel soudnost nemají, takže se to musí zakázat tahle plošně. 🤷‍♀️

majina89
25. zář 2020

Nevím jak to je ofiko. Ale za me - u první dcery jsem vychytala chřipkovou epidemii, manžel byl u porodu (prirozenou cestou)- v porodce jsem byla 3 dny. Ted u druhe dcery byla corona, porod císařem, manžel byl na dospavacim pokojíku pak se mnou, v porodce jsem byla 10 dni. Absolutne mi návštěvy ani u jednoho pobytu v porodce nechybely.
Byl klid na kojo, sprchy. Nikdo necaral na návštěvy, nikdo nekoukal. Sestřičky taky říkaly, že je to příjemnější, že jsou maminky kupodivu bez těch návštěv víc v klidu.

klokanka31
25. zář 2020

@prejeta_zaba No jo, ale nikomu nedochází, že pokud by byl nakažený otec dítěte, na 99%bude nakažená i žena...

vendes
25. zář 2020

Otec není návštěva, ale zákonný zástupce a dítě má nárok na oba zákonné zástupce. Stačí si stát pevně za svým a několikrát zopakovat, že je to tak v zákonu o zdravotních službách.

mamikry
25. zář 2020

@klokanka31 Nemusi. Kamaradky manzel byl covid pozitivni, ona ani syn se od nej nenakazili. Ale mel lehkou formu, skoro bez priznaku.

autor
25. zář 2020

Děkuji za vaše postřehy. Tak nějak jsem si to myslela. Teoreticky by asi otec měl mít nárok dítě vidět, ale hádejte se. Nějaké drama z toho nedělám, holt to vydržíme. Po prvním porodu mi návštěvy maminek vedle mě vadily, nadstandard volny nebyl, tak z tohoto pohledu jsem i radši. Ambulantní porod nezvazuju, chci raději aby bylo miminko pod dozorem lékařů. Všem přeji rychlý a bezproblémový porod a co nejsnazší překonání této doby 🙂

prejeta_zaba
25. zář 2020

@klokanka31 Ale dochází. Pořád tam máš o tolik nižší pravděpodobnost. Přece jen žena už je týdny před porodem doma, otec jezdí MHD, chodí víc mezi lidi, do práce, už je spousta případů, že to chytli třeba dva členové domácnosti a dva ne, pořád ti to to riziko prostě snižuje, pokud bude přítomno co nejmíň lidí.

anuliinka2013
25. zář 2020

@lolam10 To neni pravda, dite ma narok na oba zakonne zastupce.

petulkadodo
25. zář 2020

@anuliinka2013 V zákoně se píše, že pacient má právo na přítomnost zákonného zástupce. O tom, že má dítě nárok na přítomnost obou zástupců jsem v zákoně nic nenašla 🤔

blondynka400
25. zář 2020

@klokanka31 tak 99% určitě ne. Naopak je větší část případů, kdy z rodiny je nakažená jenom část, rozhodně ne všichni

blondynka400
25. zář 2020

Já měla první v době chřipkové epidemie, takže byl zákaz návštěv. Z technického pohledu je to vlastně to samé. Já ač jsem v zásadě obvykle v opozici proti těmto věcem, tak toto docela chápu a respektovala bych. Není rozdíl mezi otcem dítěte a ostatními návštěvami. Navíc osobně si myslím, že je lepší, když má člověk klid a s miminkem se sžije, než vysedávat s návštěvami. Já vlastně byla ráda 🙂
Jinak já po domluvě s primářem měla návštěvu povolenou (nadstandart a potřebovala jsem přivézt věci), ale bylo to "natajno", prý aby ostatní nežárlily 😀

klokanka31
25. zář 2020

@prejeta_zaba No že žena je před porodem doma není pravidlo, já do poslední chvíle pořád někde lítala...

drakenn
26. zář 2020

Ja osobně bych nechtěla, aby mi na pokoj lezlo celé příbuzenstvo spolulezici. Novorozencům je stejně šumák nějaký nárok zákonného zastupce a kvůli necimu egu bych se nechtěla nechat ohroziovat. Ony ty zákazy mají svůj význam.