Ahoj, zajímalo by mě, proč je podle Vás (pokud nebudeme brát v potaz pověru, že pavouci nosí štěstí) špatné zabíjet pavouky v domácnosti. Já mám z pavouků příšerný strach a představa, že ho nějakým způsobem sama živého přemístím ven, nebo ho nechám běhat po bytě, z té mi běhá mráz po zádech 🙂 Nemám z toho žádné potěšení, ale bohužel pavouka zašlápnout nebo připlácnout ke stěně je pro mě prostě snesitelnější než ho odchytit. Samozřejmě se neustále setkávám s výtkami od ostatních, že přinesu do domů smůlu a apod..... Tak já nevím, je to prostě takový zvyk, nebo všichni opravdu věří, že pavouci nosí štěstí? Mouchu nebo mola přece zabije doma každý, tak jaký je v tom rozdíl? 🙂 Díky za názory.
Protože je prostě špatné zabíjet cokoliv, co mě přímo neohrožuje. A já teda nezabíjím ani ty mouchy a moly (ale taky je naštěstí doma nemáme), plácnu maximálně komára, co mě žere a mě to bolí, to je celkem přirozená reakce.
Zabíjet proto, že se mi zvíře nelíbí nebo mě děsí..........mě to přijde hloupý a omezený. Nebo by snad bylo omluvitelný (hypoteticky) udupat třeba kotě, jen proto, že nemám ráda kočky? Co umlátit klackem holuba, protože se ho "štítím" ?
Já v tomhle nevidím rozdíl, ale je to můj subjektivní názor, který se mnou ostatní sdílet samozřejmě nemusí.
Vegetarián nejsem, užitkové zabíjení na maso mi nevadí, za předpokladu, že o zvíře je za jeho života slušně postaráno a konečný akt je rychlý a efektivní.
@jitavrtule Tak ono ani tak nejde o to, že se ti to zvíře nelíbí, ale když z nich někdo má panickou hrůzu, tak bys mu co poradila? 🙂 Já mám třeba taky obrovskou fobii, že jsem schopná se i pozvracet, když ho vidím blízko sebe. Je to hloupý a omezený, ale nevybrala jsem si to tak.
@lrg Já nejsem psycholog ani odborník na fóbie. Toho bych asi vyhledala - a s ním řešila, co s tím - spíš než snažit se sama sebe přesvědčit a ospravedlnit, že je vlastně ok zabíjet malá neškodná zvířátka (a že to dělaj všichni).
Ale přiznávám, že se nedokážu vcítit do vaší kůže, protože mě žádné zvíře nevadí, ani ta hnusná a osminohá.
Já třeba pavouka zabít nedokážu. Bojím se jich natolik, že se mi navaluje i z představy rozmáčknutí nebo jiné podobné likvidace. Být s pavoukem sama doma, tak zalarmuju sousedy.
Ale obecně vzato pavoukům uznávám místo na planetě, jsou užitečná a důležitá součást ekosystému. Takže pokud ho někdo bez újmy vynese pryč, jsem radši. Už se mi naštěstí podařilo zbavit se utkvělé představy, že se pavouk vrátí a pomstí se mi. 😀
Taky ho zaplácnu když ho vidím. Argumenty, že jsou to zvířátka...no coment, 😀 já ho k sobě domů nezvala. Peřiny taky peru, chudáci roztoči. Jen František z Assisi si nechal ve vlasech i vši. 🙂
@arrowka - tak takovou fobii už bych možná zkusila řešit s psychologem.....já třeba jsem s pavouky doma běžně, bydlíme ve městě v rodinném domku a prostě se tu vyskytují ať uklízím, jak uklízím, jeden den pavučinu vyluxuju, za dva dny je tam zase, o místech za nábytkem ani nemluvím, to bych musela denně odtahovat všechen nábytek a luxovat i za ním...a stejně si myslím, že ani tak bych tomu nezabránila, jsme prostě blíž "přírodě", než třeba někde v bytě v 5.patře...takže když vidím pavučinu, tak ji vyluxuju, klidně i s pavoukem...když někde vidím běžet samotného pavoučka, tak ho většinou nechám být, stejně než zahájím nějakou akci, tak někam většinou zaleze 😉, jinak jak se tu psalo, komáry, co mě koušou, tak většinou pobíjím, mouchám otevírám okno a nechám je vyletět ven....už jsem tu doma několikrát lovila i nějakou kobylku, tu jsem vypustila taky ven, to samé vosy.....
@tyf nezabíjím...já se k němu ani nepřiblížím.... nejhorší věc na světě - pavouci. Většinou jsou na "blbým" místě, tak dostanou megadávku nějakého Raidu 😀 Když je doma manžel, a já začnu řvát a "Rychle pojď sem!" je mu jasný, že jsem našla nějakého 8nožku 😝 Po třídním srazu jsem spali na hotelu, kde chudák musel v noci odšoupávat skříň, neb mu takový "macatý" utekl a já odmítla zhasnout, lehnout, spát 😀
Ještě, že bydlíme v bytě, ve velkém městě, a máme ve všechn oknem sítě....takže doma jsou fakt 3x do roka 😀 (ale u rodičů na vesnici pokukuju furt po všech koutech 😀 )
@arrowka 😀 přesně 😀
@tyf Taky mi pavouci nejsou příjemní, ale nikdy bych ho teda nezabila stejně jako třeba včelu. Prostě je to užitečný tvoreček, takže pokud to jde, chytím ho třeba na košťátko a vyhodím oknem ven, nebo do nějakého hadru. Nemám ráda zašlapávání čehokoli živého a nechci to učit své děti. Nevím, do jaké míry je fobie ovladatelná, protože žádnou nemám, ale pokud jde jen o strach, snažila bych se s tím něco dělat 😉. Držím palce
pokud je manžel doma, tak je vynáší ven...pokud ne a já si musím poradit akutně, tak já ho do ruky nevezmu a pokud vidím, že leze a utíká se někam schovat, nemám na výběr a zabít ho musím....nerada bych se obekala a aby na mě pavouk vykoukl z oblečení nebo se probudila a měla ho v posteli.....samozřejme když je malinky, tak ho vynesu, ale jinak bohužel.....
@tyf no tak já zabiju jen ty malinky, to mi neva, ale ty velký chytám pod skleničku nebo do krabičky a pokud to jde vynesu. pokud to nejde, čeká pod skleničkou, až přijde chlap a vynese ho. přitom mi pavouci nevadí, ani kdyby po mě přeběhl, tak bych se nehroutila. ale do ruky ho prostě nechytnu a zabíjení s prasknutím mi dělá zle. ale jak říkám ségře, která má drsnou fóbii v krajní nouzi ohrožení života hystericky umlátit plácačkou! :D
kdybys viděla ty fleky u nás na zdi... 😝 případně to biolit jistí... 😀
nezabíjím , nebojím se ani myší natož pavouků....🙂
@jitavrtule já mám hrůzu z pavouků. Klidně volám i sousedy aby mi pavopuka vynesli z bytu, ALE vynesli. Nesmí ho zabít. A i muž, když chytne pavouka, tak ho musí jít dát ven aby mu neublížil.
Zabíjet jen protože se něčeho bojím je přece zhovadilost ..
U nás se teda pavouci nezabíjí, nikdo doma se jich nebojí a naše dvouletá dcerka je z nich nadšená a její oblíbenou zábavou je hledání "paboutů" na stropě 🙂 . Jinak u nás také není zvykem tyhle malé tvory zabíjet, zneškodním maximálně klíště nebo komára.
Pavouků se štítím a pokud má pavouk víc než pár mm, nechávám celou akci na MM. Ten je nosí ven 🙂 Malinké vyhazuju sama. Pavouky nezabíjíme, páč to nejsou paraziti, kteří škodí, ale užitečné zvířátko, které chytá hmyz (to je naše vysvětlení pro děti). U komárů je to jiná - MM chytá a pouští ven 😀 , já zabíjím (protože chytit živého komára je moc náročné a trvá to dlouho), vešky jsme zabíjeli oba 🙂
Nezabíjím, vždy se začnu klepat, histericky brečet a rychlostí světla se přesunu do nejvzdálenějšího kouta, tam pak pavouka pozoruji (aby se náhodou neschoval nebo se nechtěl přiblížit) a čekám až mě někdo přijde vysvobodit. Naši pavouka zabijí, přítel ho vyhazuje oknem, ale pak si musí vydezinfikovat ruce než se ke mě přiblíží. Vím, že to je problém, ale prostě to nedokážu překonat. Pro mě je mrtvý pavouk dobrý pavouk.
Mě pavouci fascinují ikdyž se jich bojím . Jsou to úžasní tvorové a nevidím prostě důvod proč by se měli zabíjet zbytečně . Doma i pár máme - takové ty malé a jakmile vyrostou, pustují ven . Pavouk do 0,5 cm mi prostě nevadí, větší už ano.
Já mám doma pavouky dva, jeden bydlí za linkou, druhý se toulá po bytě -trvale přebývá na WC 😀 . Likvidovala jsem jen jednou za posledních 5 let, když nakladli vajíčka a vyrojilo se asi 30 pavoučat. Velké ohavné vyhazuju živé na balkón, ty naše dva mrňavé si tu držím záměrně, perfektně likvidují octomilky a všelijakou jinou havěť, co ním na jaře a v létě do bytu zalétá.
pavouku se sice bojim takze ja ne ne nesahnu ale nezabijime je poustime je ven enbo je nechame jen tak at si lezou nejde mi o povercivost ale nechci aby se malej ucil zabijet pavoucky neni k tomu duvod
Nezabíjím, vyhazuji 🙂
Zdravím, já pavouky likviduji. Mam celý byt vystříkaný biolitem. Vůbec mně nezajímají nějaké pověry. Je to havěť, kterou ve svém bytě nechci a nesnesu.
No asi takto..z hmyzáků mám hrůzu a je mi jedno kolik to má noh a jak je to velké, nedejbože jestli to lítá 😃 dřív jsem je mordovala, ale po jakémsi..."prozření" a dospění, či jak to nazvat... jsem si uvědomila (s pomocí manžela přírodomila😃), že každý z těch malých potvor, sebevíc je nesnáším, je něčím užitečný..takže je vynáším aspoň na balkon nebo na parapet....radost mi to nedělá a klepu se jak ratlík (takže to chytám až na několikátý pokus obvykle), ale nemorduju..
Mě by ani nenapadlo pavouka zabít (stejně jako jakékoliv jiné neškodící zvíře), a pro někoho budu možná úchylná, ale nevynáším je ani do mrazu nebo třeba do dnešního počasí. Zkrátka pak v lepším počasí udělám hromadný odlov.
Nezabíjím. Větší druhy odchytnu a vynesu ven, menší druhy ignoruji a klidně se s nimi podělím o životní prostor. Beru je jako tvory, kteří mě zbavují much, komárů a dalšího hmyzu, který mi - narozdíl od nich - otravuje život a zabíjet je mi přijde zbytečné. Nepřenášejí žádné choroby, nekradou mi jídlo, nezaútočí na mě... zkrátka není důvod je hubit.
Obdivuju Vas, ze ty velky pavouky dokazete chytit a odnest ven. Driv mi pavouci nevadili, ale dneska uz je to horsi. Pokud je manzel doma tak ho vezme a vyhodi ven, ale kdyz jsem doma sama tak bohuzel jedine reseni je ho zabit. A i s tim zabitim mam sakra problem, ale predstava ze mi nekam zaleze tak bych se po... nastesti jich v byte moc nemame, vlastne skoro vubec. Jen kdyz mame otevrenou vetracku tak se nejakej dostane dovnitr a to mluvim o tech velkych, hnusnych cernych. Chtela bych byt v klidu jako vy, ale nedavam to. Vidim velkyho pavouka a zacnu se trast. Venku jsem v klidu, ale doma zadnyho nesnesu. Bohuzel.
Já používám plácačku na mouchy a pak vysavač. Pověrčivá nejsem... A pavouky nesnáším, brrr...