Ahoj, sama v sobě nedokážu najít řešení, tak se zkusím alespoň vypsat sem.
Začala jsem si s mužem, který měl ve svém osmiletém vztahu zrovna pauzu (asi už desátou) a oba jsme spolu začali jen ze zábavy. Neuvěřitelně jsme si duševně sedli, ale žádné city mezi námi neřešili. On se poté rozešel s partnerkou. Já bohužel žila v představě, že si sice píšou (řešili rozstehovani), ale že jejich vztah byl už dlouho spíše na kamarádské vlně, často se i viděli kvůli balení věcí atd. Ok, neřešila jsem. No tři měsíce po jejich rozchodu, kdy to mezi námi vzkvétalo, mi sám od sebe řekl, že ho pozvala na její promoci a vysvětlit mi, z jakých důvodů tam jde (slušnost, ona při jeho studiu byla podporou) a že to berou jako uzavření etapy. Teď k věci. Já teď nedokážu zkousnout představu, že ji šel koupit kytku s nějakým přáním (buh ví, co tam bylo), že ještě dostala nějaký dárek, řekl mi, že pak šli ještě na oslavě bokem, tam to řešili, dali si pusu na čelo/tvář, ukapla jim slza a tím rozsekli komunikaci. Druhý den jí ještě na sociálních sítích napsal k fotce z promoce, že je nejlepší (že vystudovala), no to už mi blikaly všechny kontrolky. Prý si myslel, že budou kamarádi a seznámí nás, protože celý jejich vztah byl spíše na této vlně, ale za měsíc, co si od sebe dají konečně pokoj jí chce napsat, že kamarádit nelze, že mu to ničí budoucnost. Za celou dobu se ke mně chová opravdu úžasně, kdybych se blbě neptala na vše, vůbec nevím, že nějakou bývalou má a myslím si, že žiju svůj sen. Stokrát mi vysvětloval, že cítil, že vztah má vyřešený, ale tím, že neutnuli konverzaci a přišlo to až ten den, tak se něco málo projevilo. Prý tomu nemám přikládat velký význam, že on to vnímá jako zvyk za ta léta, že tím, že to s tím totálním odloučením protahovali přišel ten šok později a tím poškodil náš " vztah" ( neřekli jsme si, že spolu jsme, protože jsem cítila, že není dořešeno). Mrzí ho, že mi řekl dost hezké a zavazne věci a nečekal, že v něm je ještě tento dojezd a přišlo to až v tváří tvář realitě ten den. Kdyby prý ve mně nenašel něco, co vždy chtěl a nějaké zvláštní spojení (které vnímám také), byl by teď klidně rád sám a že rozhodně není člověk, co by se mnou byl jen proto, aby necítil samotu. Ostatně to, jak si rozumíme se projevovalo i před jeho rozchodem. Musím ještě podotknout, že pauzu měli mít, dokud ona nevystuduje a utnul to dřív a měl dost pocit viny, že jí zkomplikoval vše ( proto možná tohle vše ). Já chápu, že se lidé rozcházejí, když nejsou dlouhodobě šťastní, že ke mně opravdu může cítit hluboké city, chápu, že 8 let s někým není lehké přejít a vlastně ani neměl kdy a nemá s tím zkušenosti (já ano), ale já jsem z předchozích vztahu a ublížení už tak přecitlivělá, že jsem úplně zdrcená z představy těch dvou. Co je horšího, než že někdo má city k někomu jinému? Je pravda, že jsem vždy cítila, že jsem priorita a nikdy mě neupozadil, ostatně ani nikdy nelhal, nemusela jsem o tomhle všem vědět. Ja mám samozřejmě teď pocit, že jeho vztah ke mně nebyl vůbec čistý, což on oponuje, že opravdu až ten poslední den poznal, že tam jsou dojezdy a to psaní bylo celé o silném zvyku. Já to lidsky chápu, chybu jsme udělali oba (co jsem čekala po rozchodu, že.. a on, že působil víc vyrovnaný, než byl a já žila ve špatné představě). Uznala jsem, že nejlepší bude dát mu čas, protože neměl šanci si projít fázemi po rozchodu, dát čas i sobě, protože to beru jako narušení našeho vztahu, ač ne oficiálního. Strašně mě to drti, ten chlap má vše, co jsem kdy chtěla a i víc a moje hlava a představivost mi brání to zkousnout. On sám viděl, že mám ještě fotky s bývalým vystavené ( už ne) a nevadilo mu to, nevadí mu ani, že se s ním bavím. Kdyby zažil toto, prý by mi dal čas, ale chtěl by mě dál, prostě má jinou toleranci, já jsem na tohle strašně slabá. Dáváme si čas a on prý udělá vše pro to, aby se dal dohromady a že o mě strašně stojí. Nevím.. zažily jste něco podobného? Vyplatilo se? Nechci takové ty klasické nejjednodušší "zdrhej" reakce. Já mám dost problémy se žárlivostí celkově a mám strach, že kvůli tomuto zahodim božího chlapa do života, což on vlastnostmi je a nebo, že se mi tohle stejně bude projevovat v dalším vztahu.
Děkuji moc za chápavé reakce a zkušenosti.
nezažila, můžeme se bavit o všem, věnuje mi obrovskou pozornost, strašně moc času na úkor sebe
ja myslim ze to prehanis a svou žárlivosti znicis pekny vztah uz v zárodku. Vztah bez důvěry nema cenu ani začínat.
@jijulka
Děkuji moc za názor, ano, vím, že si nesu svoje nepěkné vlastnosti a mám dost hlubokých problémů. Je to i impuls pro mě, abych se konečně někam posunula.
Přijde mi, že hledáš problémy tam, kde nejsou, a zničíš si vztah jen kvůli tomu, že žárlíš... Osm let je osm let, jasný, že se to nedá spláchnout do záchoda, ale nedal ti jedinou záminku, abys z toho dělala takovou vědu...užívej nového vztahu a nehledej hnidy...
@smisek1005 Cim min vis, tim lip spis…
@treasurka
Ano, sama jsem si naběhla 😤
@smisek1005 tak pan si nasiel bokovku pocas pauzy.
No to je od neho pekne.. Pockaj si a uvidis... Minimalne si uz zlozila fotky s ex a posunul ta dalej.
@smisek1005 Já si myslím že on to s bývalou úplně vyřešené nemá, co se týče citů...Dala bych mu čas a asi k němu nijak neulpívala.
@klokanka31
Dali jsme si čas, dala jsem mu prostor, kterého chce využít a stojí si za tím, že o mě chce bojovat a nic takového, co máme my dva už nenajde. Uznal svou chybu, že prodlužoval utnuti komunikace a dohnalo ho to. Prý to není vůči ní žádná vztahová náklonnost, ale nezvyk, že po osmi letech utina kontakt s někým, s kým si vždy na kamarádské rovině rozuměli. No, čas ukáže.
@kitycat Tak rychle bych nesoudila. Ona si našla bokovku už dva roky před pauzou a byli domluvení, že v pauze mají volnost. Ona o mně věděla, já o ní, sám uznal, že ten vztah byl celý špatně založený a akceptovali si toho moc. Se mnou uviděl, že lze žít i bez ubližování.
@smisek1005 kamarád se teď rozvedl se svou ženou po 15 letech. Jejich vztah také spíš kamarádský, takže rozvod úplně v klidu. Nemají problém spolu stále s partou kamarádů jezdit na dovolenou. Když potřebovala pomoc s odvozem z nemocnice dojel pro ni. Vztah sice zmizel, ale kamarádství pokračuje dál a ani jeden z nich v tom nehledá víc.
@ele_nka Proč se teda rozváděli? 😮
@smisek1005 A jak dlouho jste spolu?
@klokanka31 protože nechtěli žít v kamarádském vztahu, každý z nich už má jiného partnera.
@ele_nka Každý vztah ale jednou přeroste spíš do kamarádského...
Já nějak nedokážu posoudit, jestli to má nebo nemá vyřešené. Každopádně se v tom vztahu museli asi dost oba plácat, protože za 8 let mít 10 rozchodů, není normální. To by mi trochu blikala kontrolka, jestli zas nebude návrat. Na druhou stranu už si to konečně možná rozsekl(i) a on třeba i tím, že potkal tebe. Tady bych čekala. Někdy je nejlepší to nehrotit a čekat, jak se to vyvine.
Ale jestli jsi ty žárlivá a nejistá, zpracuj si tyhle pocity třeba na terapii, ať ten vztah nezabiješ, zaměř se na osobní rozvoj, posílení sebevědomí, získání rovnováhy a nadhledu.
@klokanka31 já jsem teda si svým mužem zatím jen 12 let, ale náš vztah bych rozhodně nenazvala kamarádský. 😃
@ele_nka Tak záleží jak to kdo bere...😃
@klokanka31 ja jsem s muzem 20 let a mam s nim jiny vztah nez s kamarady. Pokud je tvoje manzelstvi spis kamarádství, pak mas nekde chybu 😏
@jijulka V manželství je nutné i to kamarádství, to mi nikdo nevymluví 🙂 když to třeba v sexu bude klapat ale nebudete mít o čem se společně bavit,pak je to taky špatně...
@klokanka31 to rozhodně, ale bez toho sexu a přitažlivosti to taky nejde. Minimálně já bych to nedala.
@klokanka31 známe se od prosince, v březnu se rozešel, v květnu jsme si přiznali city a až teď v červenci se to takhle " pokazilo " tím, jak rozsekli komunikaci.
@ele_nka Tak to rozhodně, bez sexu ani náhodou. Já kdysi měla chlapa na sex, ten byl skvělý, ale povídat jsme si neměli vůbec o čem. Takového chlapa bych za manžela mít nemohla...
@levandule_k
Jeho vztah byl dost podobný jako můj, věděl, že je vše špatně, ale drzel tolik let. Já vím, že je naprosto skvělej, že mě má rád a že má veškeré kvality, které bych si mohla přát, mám však zásadní problém, že to jeho " loučení" s bývalou beru jako podvod ve vztahu. Racionálně ne, srdcem ano. Není asi nic horšího, než když někdo chce být s vámi a cítí něco ( ač ne tak už významného) jinde. Vysvětloval mi to do nekonečna, chtěl vše osobně probrat, no já mam asi větší problém, než on. Pořád si však myslím, že tohle mi bude dělat problém i v dalších vztazích, vždy si najdu něco přes co se nemůžu přenést.
Podle mě je šíleně brzo na úplně všechno, co řešíš:
- nevíš, jestli je tak úžasný, jak se ti zdá
- nevíš, jestli si budete vzájemně dlouhodobě vyhovovat
- nevíš, jak se popasoval s rozchodem, na to je strašně brzo a zazlívat mu, že prochází nějakými fázemi, není fér, je to jak kdyby se mu hojila zlomenina, nemůže tuhle fázi přeskočit
- nevíš, jestli ho to k ní časem nepotáhne
Nechala bych tomu volný průběh, dejme tomu rok a nemusíš ke všemu vědět detaily, to je spíš na škodu. Přílišným řešením a žárlivostí vše zabiješ a nejhezčí, počáteční fáze vztahu, na kterou pak máte celý život vzpomínat, se už nikdy nevrátí. Máš to dost ve svých rukou a záleží na tobě, jak to pojmeš...
@smisek1005 dramatizujes za mě, já to mám s ex podobný a konečně to nikomu nevadí, byli sme spolu dlouho a to se nesmazne díky novým partnerům
Vykašli se na něj a najdi si normální vztah...
@smisek1005 kdyz jsem se rozesla s klukem po 4 letech, jeste jsem s nim sla behwm dalsiho roku 1x nebo 2x nekam na koncert, pokecat, vybrecet se... a to jsem se s nim rozesla ja kvuli jinemu, ktereho jsem si pak za necela 2 roky vzala. On to vedel. Take mel dost kamaradek, za jednou dokonce jel na 2 dny ji utesovat po jejim rozchodu s jinym... Nemeli jsme s tim problem ani jeden. podle podle mne se v tom moc pitvas. Neni duvod zahazovat mnohalete vztahy z minulosti, kdyz se prehoupnou v kamaradstvi a pozmenene tak mohou pokracovat dal. Ja to bud neumim nebo jsem nechodila s takovymi, ktery by mi stali za nějaké vetsi kamaradstvi, ale muj muz ( i byvaly kluk) maji oba spoustu kamaradek se kterymi predtim nekdy chodili. Nevidim na tom nic spatneho.
@smisek1005 i muj prvni kluk mi asi po mesici rekl ze potrebuje zajet za svou byvalou holkou to s ni ukoncit. Byla z mesta jeho rodicu, tak je logicke, ze jel na cely vikend k rodicum. Vic jsem nezkoumala a neresila. Je to na tobe jak se k tomu stavis...
Co by ti pomohlo, aby jsi byla víc nad věcí a byla víc v klidu?
@smisek1005
Nutno dodat, že po mém osmiletém vztahu jsem mému dalšímu partnerovi ještě brečela na rameni kvůli bývalému, ale on s tím do toho šel, že mi pomůže, počká a prý to, že mě chce je důležitější než to, že ted prožívám tohle. Já tohle prostě nechápu a závidím, jak jsou lidé s tímto vyrovnaní.