Vyplatí se pořídit si šunkovar a dělat vlastní šunku?

gabkekoczi
5. bře 2018

Maminky, nejedná se teda o téma ohledně dětiček, ale třeba máte některá zkušenost. Vyplatí se pořídit si šunkovar a dělat vlastní šunku? Vyrábíte si některá?

bamak
5. bře 2018

@gabkekoczi Máme šunkovar, občas děláme šunku, občas paštiku. Na šunku nepoužíváme rychlosůl a v podstatě 100% maso, část nakrájíme, ale postupem času více meleme. Šunka je moc dobrá, ale nedaří se nám ji nakrájet na tenké plátky a je opravdu hodně sytá. Paštika je úplně boží, tu miluju. Je pravda, že ye yačátku jsme dělali častěji, teď už méně, ale to je asi s každým novým spotřebičem.

betelgeuzz
5. bře 2018

Šunku uděláš i bez šunkovaru, tak nejdřív vyzkoušej, jestli vám bude chutnat.

luidisek
5. bře 2018

Mame sunkovar a v podstate delam uz jen domaci. Nepouzivam rychlosul, ale stejne do 3 dnu zmizi. A bonus je, ze vim z ceho je a muzu pridavat koreni atd dle sveho 🙂

ishumisz
5. bře 2018

A z ceho a jak delate? Z veproveho mi to uplne nechutnalo. A z krutiho prsa to bylo dost suche. Jinak mi to nejvic chutnalo s celym peprem. 😀

papucka_27
5. bře 2018

Mám šunkovar dva týdny (měli akci v Tescomě), dnes dělám třetí várku. Zatím vyzkoušeno jen z vepřového, z kýty byla lepší než z plece. Chutná nám, příprava zabere tak dvacet minut a pak ty dvě hodiny vaření. Za mě spokojenost a doporučuju. Jen je pravda, že nejde nakrájet na tenké plátky jako si donesete z obchodu. Ale my jsme takoví, že jeden plátek z obchodu nám na rohlík nestačil, takže nám to zase tak nevadí;)

papucka_27
5. bře 2018

@luidisek A jak prosím bez rychlosoli děláš? Místo rychlosoli normální sůl? Taky se naloží na dva dny a pak vaří? Díky za radu.

ishumisz
5. bře 2018

@papucka_27 jo normalni sul, nechavala jsem taky dva dny ulezet. Ale jestli me chytne chut, zkusim udelat hned bez ulezeni.

gabkekoczi
autor
5. bře 2018

@betelgeuzz A jak se to dá prosím udělat?

vicky007
5. bře 2018

šunku dělám už jen vlastní cca 2 roky. Pragandu teda používáme, líbí se mi jak je pak růžová 🙂, ale dávám méně, než se má dávat. Do směsi přidávám i trochu medu a pak je šunka opravdu výborná. Dneska akorát budu dávat novou várku a budu dělat hovězí

betelgeuzz
5. bře 2018

@gabkekoczi připravené maso dáš do střeva na tlačenku (prodává se v papírnictví, nebo domácích potřebách) a vaří se ve vodě. Musíš hlídat teplotu, v receptech najdeš, jak dlouho se má vařit.

luidisek
5. bře 2018

@papucka_27 presne tak, a soli davam absolutni minimum, aby ji mohl i syn.

papucka_27
5. bře 2018

@ishumisz
@luidisek holky, dekuji, pristi varku zkusim teda bez

barchen
5. bře 2018

@gabkekoczi Podívejte se na půdu k rodičům nebo prarodičům jestli z dob minulých nemají tento šunkovar. https://ostatni.bazos.cz/?hledat=Sunkovar+&hlok... Já ho mám, nemá teploměr, dovnitř používám pytlík a vařím v obyč. hrnci pouze dolévám vodu. Používám pouze normální sůl a maso. Občas přidám plátkovou želatinu, pokud chci, aby to drželo dobře tvar. A teplotu odhadnete snadno, jelikož se nesmí vařit, tak na dně nádoby musí být malinké bublinky, které občas putují nahoru ale nesmí to vřít (takže ne velké bubliny 🙂 ). To je ideální teplota na vaření.

gabkekoczi
autor
5. bře 2018

Holky, díky všem. Zkusím nejdřív tedy udělat bez šunkovaru a potom případně koupíme.

gabkekoczi
autor
5. bře 2018

@barchen Bohužel nic takového právě nemáme, ani nikdo v rodině.

viki999
7. bře 2018

@vicky007 napsala byste recept na hovězí šunku? 🙂 děkuji

vicky007
7. bře 2018

@viki999
recepty si různě obměňuji a měním i maso
hovězí beru zadní
celkem je potřeba cca 1 kilo masa (podle velikosti šunkovaru), mě se vejde cca 950 gramů.
maso je dobré nakrájet na kostky cca 2*2 cm, část masa namlít na strojku
přibližně 150 ml ledové vody,
20-25 gramů pragandy,
já přidávám ještě trochu pepře a lžičku medu.
celou směs pak vložím do robota, kde na nejnižší výkon nechám míchat cca 10 minut
takto namíchanou směs vložím do sáčku a celé do šunkovaru, kde to nechám 1-2 dny uležet (hovězí chce opravdu 2 dny), poté vložím do vodní lázně. Prvních 5 minut zavářím při 100 °C, poté zchladím na 85 °C a dusím 1 hodinu - stále mám v pohotovosti teploměr a hlídám teplotu uvnitř masa

Dneska budu vařit toto:
https://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci...

tak jsem zvědavá, jak se to povede

viki999
7. bře 2018

@vicky007 Moc děkuji, dostala jsem šunkovar k vánocům, tak se musím konečně někdy rozhoupat 🙂

leneee
7. bře 2018

Sunkovar mam od Tescomy a jsem s nim spolojena-sunka je vyborna,vite co v ni je a ze jde vlastne o temer 100% masa.

gabkekoczi
autor
7. bře 2018

@leneee No, to je právě jeden důvod, proč o tom uvažujeme. Zkusím dle rad udělat nejdřív v pytlíku na tlačenku, a pak se uvidí.

hanka_12345
Autor odpověď smazal
Zobraz
hanka_12345
10. led 2019

@bamak
@luidisek
holky, podelte se o recept prosim

bamak
10. led 2019

@hanka_12345 sunku dělám podle tescomackdho receptu. Je přímo o snkovaru. Plastiku různé. Me nejvíc chutná z kuřecích jater s rozmarynem. Chlapovi zase z vepřových a s česnekem a Di okym kořením.