Dobry den. Pred casem mi zemrel otec. Jsem nemanzelske dite a otec nesepsal zavet. Podle zakona jsme se s otcovou manzelkou dohodli na vyplaceni jiste castky. Vyplacena ma byt do dvou let.
Moc dobre spolu nevychazime a tak me zajima jestli to otcova manzelka muze nejak obejit a nic nevyplatit?
Dekuji
@irenahlovcova To, ze jsi nemanželská, nemá na dědictví po otci žádný vliv.
@swetlusska to není pravda, v rámci dědictví dostane ze zákona manželka ten samý podíl jako každé z dětí.
@j.a.n.i @swetlusska jen upresnim:
Spolecne jmění manzelu se rozdeli na poloviny,z nichz jedna je pouze manzelky. Z druhe poloviny, ktera je po zemrelem, deti stejnou vysi manzelka a deti.
Na otazku zakladatelky by to chtelo odpoved od fundovaneho pravnika...
Notarka to spocitala a na me bylo rozhodnuti jestli se nechat vyplatit nebo se dedictvi zrict. Rozhodla jsem se pro vyplaceni a ona mi to do dvou let musi zaplatit. Tak to je ve smlouve. Jen me zajima jestli to ona muze nejak obejit??? Ze mi to proste neposle.
@irenahlovcova Ne. Kdyz nepošle, můžete ji zažalovat.
@irenahlovcova Tak jak se to vezme... Teoreticky nemůže, prakticky, když vše utratí a pak nebude pracovat, tak ji můžeš žalovat jak chceš a nedostaneš to z ní.
Je mi divné, že notářka rozhodla o vyplacení do dvou let... . Pokud se jedná o peníze v nemovitostech, nesmí se prodat dříve, dokud není zaplacená dědická daň, - pokud se něco nezměnilo. Pokud se jedná o peníze v hotovosti, tak není o čem polemizovat. Většina právních rozhodnutí je vydána se lhůtou 30 dnů od nabytí právní moci rozsudku
Manželka dostane polovinu a všechny další jeho děti dostanou rozdělenou tu druhou půlku. Záleží jaký byl výsledek dědickýho řízení???