Dobrý den, hledám nějakou dobrou duši která rozumí psům a dokázala by mi pomoci s výchovou/výcvikem tří letého stafordšírského bulteriera. Jsme z Ostravy-Jih. Bohužel jsme nejspíše zanedbali výchovu a teď si nevíme rady.. Pejsek venku na vodítku strašně tahá a mám čtyř měsíční dceru takže procházky s kočárkem nepripadaji v úvahu tím pádem je chudák pořád zavřený doma a jde s ním ven jen manžel když přijde domů z práce další problém je ten že zůstává doma zavřený jen v chodbě protože když je sám ničí věci dále nevydrží nikde v klidu jdeme někam posedět tak fňuka, jedeme v autě fňuka.. Přijde návštěva neumí se ovládat je schopný vyskočit lidem až k obličeji a hlavně si nedává pozor přes co běží je schopný srazit i dceru a nechci riskovat že by se jí něco stalo takže opět se zavírá do chodby kde fňuka ale to i fňuka když je na volno a návštěva si ho nevšímá ale jakmile si začne někdo všímat tak je doterný ještě více. Chodili jsme na cvičiště do Ostravy-Zábřehu kde to bylo vyhození peněz vůbec se nic nezměnilo a teď finančně si nemůžeme ani dovolit nějaké drahé cvičáky atd. proto to zkouším takto jestli se někdo nenajde..
Mně z popisu přijde, že se nudí a proto tak vyvádí..každopádně my máme 30 kg psa a taky umí zatahat, koupili jsme ohlávku (ne košík), jen takovou látkovou páskatou, v dýchaní ani pití mu to nevadí a když zatahá, tak mu to otočí čumák doboku a přestane, bez ní bych já venčit vůbec nemohla..
@evula19
dobre vychovany pes ohlavku nepotrebuje protoze netaha na voditku,resila bych spis pricinu nez pomucky,ktere zabrani tahani
Nemozem z Prahy pomoct, tak aspon skusim poradit.
Skusila by som skontaktovat nejaku miestnu organizaciu, co pomaha so zachranou psov. Nam takto pomohli Psia Dusa a v Bratislave Sloboda Zvierat, ked sme si zobrali nasho Dimiho z utulku. Je to Amstaff, bolo to s nim zo zaciatku narocne. Psia Dusa nam pomohla aspon na zaciatku. Na fb su vylozene skupiny, ktore sa venuju bojovym plemenam, tam ti urcite niekto poradi, pomoze, bud na koho sa obratit, alebo tam najdes niekoho kto by mohol pomoct s prevychovou.
Stafordi a vseobecne psi typu bull su znami tym, ze maju problem zostavat doma sami, je to proste asi nejaky zakoreneny strach... nam Dimi prehryzol dvoje dvere, ani teraz ete nevydrzi trebars 8 hodin sam doma ako bolonsky psik mojej mamky. Ale je pravda, ze on nam hryzie len vchodove dvere a omietku okolo - od strachu.
Dalsia vec je, ze s nim nechodite poriadne von, takze sa psovi nedostava dostatocny pohyb a potom ma tendencie nicim veci. Staffordi predsa potrebuju pohyb, daj dieta do nositka a aj na 1-2 hodiny denne chod s nim von. Musis prijat zodpovednost za psa, toto nie je neriesitelna situacia. Ked bude vybehany, vycurany, vykakany a unaveny, tak nebude tolko nicit doma veci. Ked je chudak cely den doma zavrety, tak ma nadbytok energie.
To, ze taha ho odnaucis, len to chce trpezlivost. Nastastie stafordsirsky bulterier nie je az take tazke plemeno, takze to zvladne aj zena. Toto nam poradil nas cvicitel a zabera to z mojej skusenosti dost dobre, lent o chce trpezlivost. Ak mate flexinu, hned sa jej zbavit. Mat kratke vodicko a nedovolit psovi tahat, ale to znamena nielen ho furt pritahovat, ale aj zrychlovat na jeho tempo, dovolit mu zmenit smer, ist si nieco ocuchat. Mamkina mala Bublina vecne tahala, az kym u nas nebola na 3 tyzdne na prevychovu. Proste sme jej nedali na vyber, kracali sme vzdy pri nohe, voditko trochu povolene. Vzdy ked zacinala tahat, zrychlili sme tempo. Treba mat trochu utiahnutejsi obojok, bavila som sa s tym nasim cvicitelom jak to ze Bubline nevadi, ze sa ide pomaly obesit na vodicku a on ze proste jak ho ma moc povolene, tak to neciti.. samozrejme nemoze to mat uplne napevno, ale musi to potiahnutie spat citit. Ale tym, ze budes proti psovi bojovat nic nedocielis. Docielis najviac tak, ze sa naucite spolupracovat - trebars ukazat, ano teraz sme tu pre teba, aby si si ucuchal, trochu si zabehal, aby si sa zabavil, ale potom cestou domov kracame pekne tade, kade chcem ja. Ale chce to byt skutocne dosledny, musi to clovek proste par dni/tyzdnov prezit. Zaroven treba ucit povel "k nohe" - skus si pozriet na youtube alebo tak, co to je a trenujte na odmenu.
Pride mi, ze tvoj pes je mladi, nevybureny, nedostava sa mu pohybu - kolko ma rokov. A ten vycvik - trenovali ste kazdy den? Brali ste to ako spolocnu zabavu? Aj psiky typu bull ktory su tazky na vycvik minuju trenovat s panickom, nedajboze je v tom aj nejaka odmena, ale najma musia citim nadsenie zo strany panicka.
Inak moj pes tiez skace po navstevach. Za prve miluje ludi a za druhe chce byt sucast rodiny, najma odkedy sa nam narodilo dieta. Ked viem, ze prichadza niekto kto psov nemusi, je nauceni na povel "lahni" a trebars som pri nom sklonena a hladim ho a zaroven vitam navstevu - nikdy nie povel "sadni", sediaceho psa neudrzis, keby sa chcel nahodou za niekym vybrat. On ten moj Dimi je nauceny samozrejme aj v lahu zostat, ale musime chapat, ze psi su spolocenske tvori a skakanim a lizanim prejavuju svoju radost. Ak to nezvladas, tak dat na voditko predtym ako navsteva pride. Navsteva u ktorej viem, ze im psi nevadia, si ho musi spacifikovat sama - proste ked na nich pes skoci a oni si to nezelaju, tak ho maju jednoducho zo seba shodit. Ale ja mam pravidlo u mna v domacnosti - zvitaj sa aj so psom a jak sa so psom vita aby po tebe neskakal - no proste sa k nemu sklonis, tak nema tu potrebu skakat. Vsetci vedia, ze mame psa a tak sa s nim aj vitat chcu, ale samozrejme su ludia co sa ho napriklad boja a vtedy skutocne drzim psa v lahu a trebars uz aj moja blizka kamoska co psi vylozene neznasa sa vzdy potom osmeli a v lahu ho ide pohladit, pzodravit. Dimi sa po par stretnutiach naucil, ze nie, tu tak velmi vitat nemozem. Rozhodne ho nezatvarat za trest do inej izby - akoze trestat psa za to, ze sa ludom tesi, to je proste hnus. Vseobecne s trestami na psa opatrne a je nutne, aby osoba ktora mu dovoli skocit mu v tom aj zabrani. Trebars aj moj vycviceny pes ked neni v povele tak bude skakat na ludi, ktory sa mu zacnu tesit, vitat ho. Je to proste jeho sposob jak to oplatit. A to plati aj v lese. Ked nejaky clovek zacne na mojho psa robit tutu-nunu, tak potom nech ocakava, ze skace. Vzdy ich dopredu varujem, nerobte to, pes skace.
Trestat psa - treba vzdy povedat "nesmies" a fakt byt protivny, trebars ked na mna raz vyskocil, ked som jedla bagetu, tak som ho fakt nepekne zo seba shodila a uz nikto viac to neurobit. Ale ked budes psa furt "mlatit", tak si na to zvykne. A trest ma byt za nieco, co urobil zle on a nie ty.
A co sa tyka toho zostavania doma sam - tak to treba trenovat ako vsetko ostatne postupne. Najprv 20 min, potom hodinu atd
A co nechat ho běhat na volno a zkusit el. obojek? Zní to sice hrozně, ale přijde mi to humánější než ho škrtit na vodítku. Naši mají taky psa, který hrozně tahal a ještě útočila na jiné psy. Dlouho se tomu bránili, ale teď si to nemůžou vynachválit. Dostala štípanec asi 3x za tu dobu, stačí když uslyší to první pípnutí a pochopí. Díky tomu si může běhat volně, na vodítku se strašně škrtila a naši byli vyřízení.
Já za sebe doporucim klikr - pozitivni vychova, pes se nauci, ze klik znamena, ze je to dobry. Jsou i online kurzy, ale tam je potreba duslednost. Zkuste treba napsat na zapnipsa, jestli nekoho nedoporuci u vas. Taky v pripade zoufalstvi se muzete objednat k Desenskemu a poprosit o pomoc. I manzel muze jet sam.
Pes proste nevi, co se po nem chce, my to nasemu taky neumeli podat, klikr pomohl. Hlavne ho netrestejte, protoze nema nastaveny hranice a nevi, co muze a co se od nej ceka.
@pink_unicorn
elektricky obojek je zrudnost a zadny dobry cvicitel ti ho nedoporuci,psa mas vychovavat pozitivne a ne se strachem
@pink_unicorn no to snad nie... hrozne ze to este niekto pouziva. Fuj.
Jenom doplním informaci že než se narodila dcera chodili jsme aktivně na hory a tam měl pohybu až, až ale chování pořád stejné takže jsme si mysleli že je to puberta no a manžel se s ním chodí ven vybehat když přijde z práce
@sraffie
to je ale pozde,ten pes je cely den zavreny doma,jedna prochazka denne mu fakt nestaci
@ah1234 ježiš fujky, to je teda eaný 😀 😀
@zelenaesmolda Já nemám s výchovu psa zkušenosti, ani nemám v plánu si žádného pořizovat, jen jsem předala info, jak ten problémový pohyb venku řešili moji rodiče. Rozhodně ten pes není nijak deprimovaný, je to klasický, spokojený gaučák.
@pink_unicorn
@ah1234 nesouhlasím, jsou případy, kdy je jeho použití vhodné. Třeba když je jinak fungující lovecký pes kvůli instinktům úplně mimo a povel ani nevnímá. Většinou ale na vyvedení z tranzu stačí ten první stupeň vibrací a pak už pejsek normálně funguje. Je fakt, že použít to proto, že pes tahá na vodítku, je dost blbost, to se dá řešit i humánnější cestou.
@sraffie http://www.psycholog-psu.com/kontakty.html muzete to zkusit, pokud link vadi, smazu
Achjo, další co si pořídil psa a neví co s tím 🙄 elektricky obojek ani náhodou. Jde to i jinak. Je to teriér, potřebuje pevnou ruku. Hodně pohybu a dusledne vedení. Zajistit cvičák okamžitě kde vám pomůžou jak na psa. Najděte si jiný cvicak, kde vám ho pomůžou převychovat. Pes potřebuje vedení a psychickou stimulaci. Opravdu se vám nudi. Pokud jste chtěli gaucaka měli jste si najít vhodnější plemeno.
@evee24 Nemusíte mě hned odsuzovat já se dívala na různé videa atd. a snažila se i na ten cvičák jsme chodili a vše marně. Snažím se prostě něco s tím dělat a proto i hledám někoho kdo by se přijel podívat a poradil... najdou se i lidi kteří psa hned odhodí a nebo to neřeší právě kvůli blbých, rypavych reakcí a jak už jsem psala momentálně nám finanční situace cvičák nedovolí
@sraffie neodsuzuju. Dělala sem se psama a sama měla problémy s. Velkým kníračem. Proto radím najít někoho kdo vám pomůže. Jen prostě tohle plemeno znám a vím co umí. Kór pokud je v dosahu dítě, jsem ve střehu. Mrkněte na Cesara Milana. Pochopit jak pes myslí. Mám knírače dva a taky tvrdohlavý plemeno se kterým se maka denně aby nezničila půl zahrady
Nemusela jsem číst celé. U nás na tahání zabrala ohlavka. Máme křížence česko slovenského vlčáka a huskyho a po obou je děsně svehlavy. Navíc je z útulku,před námi ho vrátilo 11lidí. Buď my,nebo injekce. Prý agresivní (jo,byl.jeden zájemce skončil ve špitále) nu,nebylo to zrovna u zacatku podle představ ochránců,ale bylo to podle psovodu. Nu a teď ten náš kreten nenazranej 😂 je těžkej gaucak a díky němu jsem si dělala test 3dny před MS . Jinak,máte to hodně z ruky,ale hodně by vám pomohl Desentský(sídlí kousek od Písku,Jižní Čechy). Kamarádka má cane corso a po jedné návštěvě jak vyměněny. Jinak stafici jsou sice milaskove,ale potřebují akci,činnost,pozornost
@evee24 trochu chápu,proč si stafika pořídili. Posledních pár let je to takové módní plemeno. Žádná kabelková krysa,ale pan pes. Jak jsou prdacky a super k dětem,žádná práce s nima. Tudíž dezinformace. S každým psem je práce. Švagr má křížence jorksira a ta s ním oře. Vyvenci,nakrm,pohlad a víc po mě nechtěj. Já se přísně podívám a schovává se za mojí 13letou cubu ...
@petrak15 Jj,taky jsem doporučila,máme ho 10km od nás a výchovu toho našeho jsme řešili online
@amazonkajanik špatně jste mě označila 😂 a nejsem zakladatelka. Mám knírače. Já moc ty stafordy nechápu. Jsou trošku oříšek na výchovu kór pro začátečníky. Knírač taky žádný med ale obě mi šlapou jako hodinky. Holt muselo se zamakat víc jak u jiných plemen ale stálo to za to.....
Ono je to těžký. Každý plemeno má předepsanou povahu ale skutečnost bývá jiná. Cuba by měla být buď bazliva nebo agresivní dle předchozí zkušenosti (4roky jí týrali). Jako trochu posera je,ale jinak mazel. A radar na lidi. Vrčela jen ve dvou případech a v obou oprávněně (u druhého jsme psy odvedli do auta a následně do hodiny došlo k napadení od dané osoby)
Zkuste https://fron.cz/ z Ostravy to nemáte daleko a zdá se, že ví co dělají, my k nim nakonec nedošli, ale kamarádka byla spokojená
Jinak je potřeba psa zaměstnat i psychicky, nejen fyzicky.. učte ho různé povely, trénujte i to co už umí, zabavte ho hračkama
K tomu je samozřejmě potřeba dostatečný pohyb, skákat na klacek, zavěsit na peška, běh.. cokoliv co ho unaví
Máme pitbulla, když se sám nudil sezřal půlku kuchyně, prožral se dveřma, vykousal si z komody jídlo.. vím o čem to je 😄
https://www.sdruzenidogma.cz - zkuste mrknout, dělají výcvik v Ostravě.
Taky máme staffika 🙂 potřebují hodně zaměstnat hlavu 🙂 my máme celkem gaučáká, ale musím se mu po příchodu z práce věnovat, jsou to srdcaři a kontakt proste potřebují. Měli jsme u nej dost tvrdou ruku, od 10 týdne socializační kurz, pak cvičak, je to rozmazlenec, ale poslechne na povel. Tohle plemeno je obrovská kupa lásky a ohromné síly a člověk s nimi musí umět pracovat a komunikovat. Ne nadarmo se říká, že mají srdce ze zlata a svaly ze železa 😃 kdo jde k nám na návštěvu a chce se s nim přivítat, musí počítat s tím, že ho muže povalit 🙄😃k dětem se chová uplne jinak, pomaleji. a to že fňuká..... běžte se někdy podívat na vystavu😁 tohle plemeno vydává zvuky něco mezi kosatkou, delfínem, kočkou a hlavně prasetem 🐷😂😂😂
@sraffie
pokud pes taha na voditku tak pomaha zasada,ze kdyz zacne tahat tak udelat treba EE a otocit se opacnym smerem,aby pochopil,ze tahanim se nikam nedostane.
pokud pes zacne skakat na navstevy tak bud at se navsteva otoci zady a ignor nebo ho odvedte z mistnosti na par minut,nez se uklidni.pes chce byt s rodinou a vystrceni z mistnosti vnima jako trest.
Pokud je cely den zavreny doma tak se nedivim,ze pak na vas skace,nici veci a muze se zblaznit,pes potrebuje pohyb a nove podmety.Kdyz je sam a nici veci tak to bude asi tim,ze se nudi nebo ma separacni uzkost,je treba odchody z domu trenovat a postupne prodluzovat intervaly a hlavne z toho odchodu nedelat zadne drama,proste jit bez nejakeho velkeho louceni.