Vši - lze zjistit, kdy je člověk chytil?

simcza
6. kvě 2015

Můj dotaz je pro tento problém asi na první dojem poněkud nezvyklý.
Nicméně - máme dítě ve střídavé péči. Dcera (2.tř) byla minulý týden u mne a od nedělního podvečera je u tatínka. Dnes mi volala tř. učitelka ze školy, že si dcera stěžovala, že jí svědí hlava a objevili, že má ve vláskách sem-tam vešku. ☹ Zkontaktovala jsem tatínka, aby dceru neprodleně vyzvedl ze školy a abychom se domluvili co a jak dál. Paní učitelka při ranním telefonátu podotkla, že mezi dětmi v 1.tř se vyskytly vši a jelikož 1. a 2. třída mají společnou družinku, je pravděpodobné, že k nim přišla právě tam.
Teď večer jsem volala, abych zjistila co a jak. Jak jde vymývání, vyčesávání atd. a že i kolegyně v práci poradila ještě nějaký lepší přípravek. K tomu jsme se ani nedostali a byla jsem tatínkem osočena, že dcera měla vši už u mě. Dcerka má docela problémy s lupy. V sobotu se drbala na hlavičce, že jí to svědí. Vlásky jsme prohlídly a přišly jsme na to, že má hlavu plnou lupů a sem tam stroupky, jak jí to svědilo. Takže jsme vlásky umyly a rozčesaly. Má blond, husté a dlouhé až do pasu. Pokud by jí v nich přímo neběhaly nějaké breberky, tak by se to dalo snadno přehlédnout. Ale já jsem jí tu hlavičku opravdu kontrolovala a opravdu to byly jen lupy.
Bohužel mě ale tatínek v rozhovoru najednou osočil, že se díval na internetu na vývojové fáze vší a podle velikosti těch, které z vlásků vyčesali, že byla prý zavšivená už u mě. A že jsem jí tu hlavu prohlédla na ... . Že ta velikost odpovídá téměř 10 dní staré vši. Jsem v šoku. Snažila jsem se pomoci situaci řešit a nikoho neobviňovat a on mě najednou osočí z toho, že za vše mohu já!
Nepomáhá vysvětlení, že veškerá vajíčka do té hlavy musel někdo naklást, aby se z nich vyvinula 10dní stará veš! A pokud mají problém ve školní družině, kde děti po sobě lezou, blbnou na kobercích, válejí se v polštářích apod. mohl si je tam někdo "odložit" a oni si jen vybraly naši dceru. A mohly být klidně víc jak týdenní! Prostě je to má vina...
Zajímal by mě proto váš názor. Mám pravdu já a nebo je reálnější názor tatínka?
Děkuji za pomoc při rozsouzení.

berynka
6. kvě 2015

@simcza podle mého, jestli se drbala, tak už to tam měla. Některé vši nejsou dost tmavé a velké, aby byly dobře vidět 😝 . A pokud teď tam byly už i hnidy, tak je to záležitost několika dní.
A spíš než tyhle dohady, doporučuju koupit do obou domácností hodně dobré sady na odvšivování... je tím zamořená snad celá republika 🙄 .

simcza
autor
6. kvě 2015

Jj, nakoupeno mám! Já jsme se nechtěla dohadovat vůbec. Chtěla jsem to jen řešit. Bohužel, měl potřebu mě zpražit.
Jako malá jsem měla bohužel také tu čest a vši jsem kdesi pochytila. A protože co nastoupila do školky, každou chvíli byla na dveřích vylepeno upozornění o dalším novém výskytu, člověk se naučil tak nějak průběžně vlásky kontrolovat. Kdejaký drobný kousek jsem hned zkoumala, jestli to nejsou hnidy a byly to vždy jen vši. Nevím no, prostě si nemyslím, že jsem to prohlížení odflákla tak, jak on tvrdí. ☹

mandala
6. kvě 2015

Bohužel, u nás je to taky věčný boj, vždy když jedna z dcer se třeba i nevědomky podrbe, okamžitě vytahuju přípravek na hubení vší. Já taky pravidelně prohlížím, ale většinou stejně nic nenajdu, v těch jejich hárech se to fakt ani nedá, pokud nejsou vyloženě zavšivené, dcery však většinou potvrdí, že po umytí je hlava už nesvědí. Těžko se rozsoudí, jestli je už měla u tebe, nebo ne, mohla je třeba už chytit , když byla u tatínka ten předešlý týden před tebou, ale jak jsem psala, pokud se holka drbe, je to podezřelé. Nicméně v dnešní době to není žádná ostuda, tomu se prostě nedá zabránit. 😒

simcza
autor
6. kvě 2015

@mandala No právě, že člověk už pak vlasy prohlíží automaticky. Ona se drba hodně celkově. Právě kvůli těm lupům. ☹ Používáme spec. šampony a je to takové jako na houpačce. Občas je klídek, ale pak má horší období a drbe se hodně. Není to bráno jako má obhajoba. Jen jako konstatování o stavu věci. Má s tím problémy tak nějak víc jak 3 roky. Když už jsme se zbavily šupinek ve vláskách, co měla jako miminko, tak přišly lupy. A sama mi do telefonu dnes říkala, že se drbe často, kvůli lupům. Ale dneska už se to nedalo vydržet, tak šla za p. učitelkou.

Ach jo. Místo toho, aby se snažil řešit aktuální stav, tak ještě má náladu mě obviňovat. Je mi jedno, jestli je chytila u mě nebo u něj. Důležité je, aby se jich zbavila co nejrychleji a s co nejmenšími škodami. Myšleno bez zkracování. Má dlouhé co se narodila ...

mandala
6. kvě 2015

@simcza Pokud jste to podchytili včas, určitě nestříhejte, těch pár mršek se snad nějak zbavíte. Jako já nějak nechápu, proč tě takto obvinuje, to se prostě stává a pokud nebyla fakt zavšivená, tak se snadno přehlédne. Mohlo to být i tak, že ji do vlasů skočila dnes ve škole, tedy pokud byla jenom jedna, pokud jste jich našli víc a i hnidy, tak je tam může mít klidně i 14 dní a víc. Spíš mu asi dělá dobře, že ti může dát najevo, že se o dcerku špatně staráš, aspon mě se tak jeví. ☹

simcza
autor
6. kvě 2015

Jj, bohužel to tak je. Těžce nese a nemůže překousnout můj odchod od něj. A ještě hůř nese, že jsem posbírala své ztracené sebevědomí a nepotřebuji ho. Že přestávám na něm být závislá. A tak mi ztrpčuje život při každé možné příležitosti. Ale to by vydalo na jinou diskuzi.