Volby. Jak na to?

7. říj 2021

Ahoj všem, raději anonymně! Jdu poprvé volit, konečně mohu tak se chci zeptat. Přišla mi obálka, když si vyberu stranu kolik mám zakroužkovat lidí - jako kandidátů? A do jake obálky to mám dát? Do té modré a nebo jí dostanu ve volební místnosti? Omlouvám se a děkuji všem.

jaja01k
7. říj 2021

Zakroužkovat můžeš nejvýše 4, obálku dostaneš ve volební místnosti.

autor
7. říj 2021

@jaja01k děkuji moc!

lv
7. říj 2021

Anebo nemusíš kroužkovat, to je dobrovolné

autor
7. říj 2021

@lv takže stačí jen vhodit ten list ze stranou, které chci dát hlas?

lv
7. říj 2021

Ano. Zkontroluji občanku, dají ti obálku, za plentou vložíš hlasovací lístek a pak vhodis do urny. Kroužkovat můžeš až 4.

autor
7. říj 2021

@lv moc děkuji.

marcicek84
7. říj 2021

To jak hlasovat najdes v te oblace s volebnimi listky

jana_zofie
7. říj 2021

Jinaik v te obalce je papir Informace o zpusobu hlasovani. Je tam vse. Doporucuji precist, pokud tapes.

berenika39
7. říj 2021

A volební komise ti přesně poradí, jak na to, kdybys i tak tápala.

lenka3p
7. říj 2021

Pokud dáš jeden papír bez kroužkování, volíš dle pořadí na kandidátce. Pokud kroužkuješ, dáváš přednost těmto lidem, a ti se při překročení 5 % ze všech hlasů posouvají dopředu.

autor
7. říj 2021

@berenika39
@lenka3p děkuji moc ❤️.

gracetheworld
8. říj 2021

Několikrát jsem ve volební komisi seděla, ti lidé tam chápou že někdo jde volit poprvé a neví jak to chodí, takže se rozhodně neboj zeptat.
V zásadě to chodí tak že přijdeš do volební místnosti, komise ti zkontroluje občanku (bacha na to aby byla platná, pár lidí jsme nemohli nechat volit protože měli OP propadlý) a dá ti orazítkovanou obálku. Pak půjdeš za plentu, kde dáš hlasovací lístek do té orazítkované obálky a tu pak hodíš do urny.
Pokud chceš volit jenom konkrétní stranu, tak je to jednoduché, prostě jenom vložíš lístek do obálky a je to. Pokud chceš dát preferenční hlas, tak můžeš zakroužkovat maximálně 4 kandidáty. Pokud zakroužkuješ více, preference nebudou započítány a tvůj hlas se bude počítat jako kdyby jsi nezakroužkovala nikoho, hlas rozhodně nepropadá.

Je fajn že jdeš k volbám, tak hodně zdaru!

autor
8. říj 2021

@gracetheworld moc ti děkuji.