Ahoj! Blizi se volby a ja jsem v totalnim materskem kolotoci, ze nemam vubec paru, kdo kandiduje. Nemam cas ani kapacitu sledovat politiku. Na druhou stranu bych jit volit chtela, ale nechci hodit listek jen tak naslepo.
Je zde nekdo, kdo evropskou politiku sleduje a mohl by mi rict, proc bude volit zrovna toho a toho kandidata? Abych se mohla pripadne inspirovat?
Prosim o slusnou diskuzi, nerada bych vytvarela pudu pro hadky, respektujme se vzajemne.
Jinak neco o mne:
- jsem spise ekologicky zamerena, ale zase ne fanaticky. Napr. se casto podivuji nad elektromobily. Jsou opravdu tak ekologicke? Pro nas Evropany jiste, ale jsou ekologicke i vyrobou - v zemich, kde se vyrabi?
- valka na Ukrajine. Vnimam to tak, ze kazda strana ma svou pravdu. Nemam nazor ten, ze Rusko je spatne a Ukrajina jsou chudaci. Myslim, ze ten konflikt ma daleko vice duvodu, a priznam se, ze tomu uplne nerozumim. Kazdopadne bych si prala, aby se obe strany diplomaticky dohodly, jak to bude dal.
- Izrael vs. Palestina - taktez vidim, ze kazda strana ma svou zarucenou pravdu. A nejde jednoznacne urcit, kdo je vetsi ci mensi chudak.
Nejvice to odnasi uplne obycejni lide a tech je mi lito.
- Rodina - myslim, ze by EU mela iniciovat clenske staty, aby byli aktivni v rodinne politice, aby rodiny jako takove vice podporovaly, aby se nehazely klacky pod nohy matkam na materske, ktere by pracovat chtely a upravit podle toho zakonik prace, ci system hlidani deti.
Dekuji, ze mi poradite a sdilite se mnou vas pohled na soucasnou evropskou politiku!
@sigyn Tak zrovna lidi nad 60 se o rodinnou politiku zajímají. Tahle generace totiž má ještě děti, které většinou pracují a taky vnoučata. Takže o podporu rodiny pracujících lidí jim určitě jde. Jinak ovšem velmi těžká volba. Jak píše zakladatelka, každý problém má dvě strany a většina politiků své přesvědčení tlačí až agresivně.
@sigyn podobnou selekci jsem učinila taky a po přečtení programů a zhodnocení šancí na úspěch jsem se rozhodla pro Starosty s Danuší N.
Také uplně nevím, vím, že chci nějakou stranu pětikoalice. Poslední dny se přikláním k Nerudové, protože naši proruským spoluobčané ji vysloveně nesnáší a mě vlastně nevadí.
Ano, SPD, Přísaha.Nikoho lepšího nezname👍👍
Piráty. Vyhovuje mi jejich celkem “radikalismus” ve vztahu k ruské útočné válce (pro mě tohle je otázka života a smrti v evropě a zcela nejpodstatnější bod programu). A akcentace na ekologii a rovnoprávnost. Jinak by pro mě byli akceptovatelní starostove, ale Nerudova je pro mě nevolitelná.
Doporucim ti volebni kalkulacku. Ja si vzdycky pro ten zakladni prehled udelam, odklikat to netrva dlouho a clovek spolehlive zjisti, v jakych nazorech se s jakou stranou shoduje. Da se tam i navolit, jaka temata jsou pro tebe dulezita a na jakych ti az tak nezalezi. Nejde podle toho uplne slepe volit, jako ze hazu to rovnou tomu kdo mi “vysel”, ale je to dobre na odpichnuti, ze na ty strany kde mam nejvetsi shodu se podivam blize, zjistim si program, kouknu na jmena apod.
Kohovolit.eu
@drep Já se s Piratama dlouhodobě shodnu ve spoustě věcí, ale nikdy jsem je nevolila, protože vždycky tam bylo něco,.co mě odradilo. 😀
Jinak do Paříže kvůli těmto volbám nepojedu, ale kdybych volila, tak Starosty. 🙂
Holky, nechci vám do toho kecat, ale vy co jste pro Nerudovou, viděli jste ji v nějaké debatě nebo v nějakém rozhovoru? Pokud ano, dobře beru váš názor (pro mě nepochopitelný), ale pokud ne, udělejte si čas a koukněte se..
Mám taky problém a kdyby mě tu někdo naťuknul, budu ráda.
Udělala jsem si volební kalkulačku. Už v odpovědích jsem viděla, že absolutně nejsem pro posilování pravomocí EU. Za mě toto uskupení velmi zjednodušuje život, ale ať už nic necentralizuje. Vadí mi takové to že budeme mít 12+ pohlaví, manželství pro všechny a ještě strkání těchto názorů třeba do škol...
No, vyšla mi shoda se stranami SSPD, SPD, Trikolora.... To nikdy! Tyhle typy stran jsou mi bytostně proti srsti. Ale co mám dělat? Ty co pro mě jsou ty "slušné, normální", podle všeho pro posilování pravomocí EU jsou.
Nenapadá někoho ehm "slušná, normální" strana, která by pravomoci EU už dál neposilovala?
@kocvarovas Viděla letmo a nevadila mi. Jsou jiní, co mi vadí daleko víc.😉
Mně vyšlo na prvním místě SESO (Senioři sobě - vařazuju), na druhém ČSSD, na třetí Rajchlovo PRO (absolutně nevolitelné pro mě). Dále pak nějaké 3 no name strany a pak ANO a Svobodní. Zvažuji, že se podívám blíž na to ČSSD a uvidím, zatím se spíš přikláním, že k těmto vobám vůbec nepůjdu (ještě jsem ani neotevřela volební lístky).
Teď jsem si udělala kalkulačku a ono samotné otázky a odpovědi moc nestačí, nějaké jsou hodně specifické, nějaké zase široké. Doporučuju pročítat podrobné vysvětlení, pak to vynese zase jiné světlo.
Jinak teda trochu se děsím kolik "volebních kalkulaček" se na mě vyrojilo při zadání do googlu.
Teď koukám, že býv. ČSSD vlastně nově je SOCDEM a současná ČSSD je Jiří Paroubek...no, tak toho teda taky ne. Ještě mrknu na ty Svobodné, ti vypadají zajímavě a programově dost shodně se mými názory
@jahodi pak je možná třeba si položit otázku, jestli je větší problém, že si Petra bude moct legálně vzít Honzu nebo že se naše děti budou ve škole zase učit rusky. Protože při takovém konfliktu s potencionálním celoevropským dosahem jsme bez centralizace totálně v pr**li (tj. V russku).
@drep Taky nejsem pro větší centralizaci a rozhodně JSEM pro zachování práva veta. protože jinak nás malou Českou republiku velká státy typu Německo, Francie vždy ve všem přehlasují. A rozhodně jsme proti budovat něco jako "evropskou armádu" - EU má být politické a především ekonomické uskupení, z hlediska vojenského tu máme NATO.Teď poslouchám debatu na CCN prima news (Vondráček, Zaorálek, Konečná, Turek), tam se na tom víceméně shodli, že toto ne
@jahodi no ja osobne bych takovy vysledek asi povazovala za nastavene zrcadlo, ktere neco vypovida o mych nazorech… sama citis ze ty strany, ktere ti vysly, nejsou v pohode a nechces aby takovi lide byli u moci. Nevadi ti, ze mas stejne nazory na vladnuti jako oni? Na zaklade ceho sis vlastne tyhle nazory udelala? Byly to overene informace a fakta, nebo ses ridila dojmy na zaklade nejakeho zjednoduseni?
Vetsinou totiz tyto strany se vyznacuji takovym “jednodussim” uvazovanim, kdy nejsou schopny pojmout komplexni problematiku a tak tema zredukuji na nejakou udernou zkratku, ktera sice vypada lakave (napr. “nechceme 12 pohlavi!”), ale jaksi neodpovida realite (nikdo ve skutecnosti nenarizuje 12 pohlavi). Takze zkusila bych si checknout hola fakta, sehnat si co nejvice informaci a kriticky si je vyhodnotit, nez se rozhodnu jaky k tomu chci zaujmout postoj 🙂
Jinak s tebou souhlasim v tom, ze tu chybi nejaka zdrave euroskepticka strana, ktera bude reprezentovat skupinu volicu, co nechce vice centralizace. Vsichni volici by meli najit sve nazorove zastoupeni a je spatne, ze toto zadna strana nenabizi. Na druhou stranu, je treba si uvedomit, ze mame v Evrope valku a silneho agresora za humny, takze pokud se v tomto kontextu politicke strany napric spektrem shoduji na potrebe silnejsi integrace, pravdepodobne pro to maji nejaky velmi dobry duvod… 😉
Já půjdu do STAN, ale budu kroužkovat.
Schválně jsem si udělala kalkulačku, ačkoliv jsem rozhodnutá 😁 A strana, kterou budu volit, je až na sedmém místě. Nicméně jsem si minulý týden říkala, dám šanci i jiným stranám, vzala jsem si lístky a jeden po druhém pročítala - to je jak soupis freak show. Pro mě jediná volitelná strana, jinak bizár a pár stran se samými "ale" 😒
@mysh_me ja se ztotoznim jen s druhou casti tve odpovedi, ze tu chybi zdrava euroskepticka strana a ze potrebujeme, dejme tomu, silne vedeni proti realne hrozbe.
Nicmene za me nekdo, kdo nutne potrebuje na formulářích kolonku pro "treti pohlavi", proste absolutne nesplnuje roli silneho vudce. Pro me prave tyto pseudoproblemy jsou dukazem jednodussiho mysleni,ktere si se silnym vedenim proti vazne hrozbe zcela odporuje.
Budu volit SPOLU, ostatní jsou pro mě zcela nevolitelní.
Jediné, s čím nesouhlasím, že zavedení Eura (chce ho Top09), ale ne z ekonomického hlediska (tomu nerozumím), ale z takové spíš srdeční záležitosti, koruna je prostě NAŠE 🙂 Rozumím výhodám, proč ho chtějí, ale já ho nechci 🙂
@ninive211 svobodní byli super 10 let zpátky. Tenkrát jsem je volila a bylo poprvé v životě (a naposled) nadšená programem nejake strany. Teď už jsou ve stejným kastliku jako PRO, SPD....
Pro mě je alfa a omega všeho naprostá podpora Ukrajiny, protože tady se rozhoduje o naší budoucnosti. Když jsem si do volební kalkulačky zadala jen toto měřítko, vyjelo mi 9 stran, pro mě těch "rozumnějších" 🙂 .
Já také moc nevím, koho volit. Zatím jsem provedla základní selekci:
1) Vyřazeny strany, kde je věkový průměr 60+ (těm je nějaká budoucnost rodin ukradená)
2) Vyřazeny různé sekty, bizáry a trolostrany (Cibulka, Ano s mimozemštany...apod.)
3) Vyřazeny strany prorostlé korupcí (ANO, SPolu)
4) Vyřazeny populistické strany (SPD, Přísaha..)
5) Vyřazeny fanatické strany (Zelení, Komouši..)
Ve výsledku mi tu zbyly tři: Svobodní, SEN a Starostové. Na tyhle strany se podívám blíže, zda nezapadají do některých bodů výše.
V parlamentních volbách třeba volím Piráty (kvůli digitalizaci; neprotkaní lobbingem..), ale do EU je volit nechci, protože nesouhlasím s jejich levicovými názory a EU se teď potřebuje hodně rychle vzpamatovat a uvědomit si, kdo tvoří evropskou společnost.
Bude to ještě složité rozhodování. 🙄