Je mi strašně líto všech lidí, kteří utíkají z Ukrajiny k nám. Dnes jsem byla v Bille a viděla jsem maminku s dětmi, která bloudila mezi regály a ona i její deti měli v ruce každý velký pytel brambor. A na nic jiného neměli. Působí to na mě strašně. Kdyby mi to nebylo blby, dala bych jim část svého nákupu😩
@loylii tak ses jich měla normálně zeptat, odkud jsou a jestli něco nepotřebují zaplatit 🙂 Dneska jsem slyšela, že jsou prý hodně hrdý národ a sami si nejsou zvyklí říkat o pomoc
na ČRo to říkal pracovník Člověka v tísni - kdyby někdo pochyboval, odkud mám zdroj.
Nemůžeš vědět, že na nic jiného neměli. Stav účtu ti asi neukázala, ono není uprchlík jako uprchlík.
@barmil nedostávají. Zítra to má teprve schválit senát. 👎
a návrh je 5 tisíc, ne 7.
@koordinatorka_odboje dělám tam a dostávají, přímo na místě a dostávají 7. Centrum v Kutné Hoře.
@barmil a co jim vyplácíte? Humanitární dávka ještě není schválená a mají ji vyplácet úřady práce. Nekecáš ty tak trochu?
@koordinatorka_odboje Někteří ale už nějaké peníze fakt psali, že dostali - nemůže to být z pracáku? Nějaké podobné částky.
@orisek56 I kdyby měli na účtu milion hřiven - která česká banka jim to umožní vybrat v korunách?
@orisek56 Tak někde to prý vyměnit šlo, v kurzu asi jako by ti za EURo dali 8 Kč. Ale ve většině směnáren je vůbec nechtějí - https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ukrajinci-hri...
@loylii Já to mám tak, že když cítím, že by bylo dobré něco udělat, snažím se to udělat. Ne vždy to vyjde ale lepší se zeptat, zda nepotřebuje pro děti ovoce, jogurt a lentilky než si říkat, esi to není blbe.
Většinou to blbě neni🙂, tím chci říct, že obavy jsou zbytečné, ty přece cítíš, co je správné a proc😉
Já často myslím na ty Ukrajince, se kterými jsem se setkala v práci. Za dva roky jsem jich tam zažila desítky. Někteří se pravidelně vraceli,až získali skoro postavení kmenového pracovníka, jiní tam byli jen po dobu platnosti víza, tj několik měsíců,a pak se vrátili domů. Někteří byli vzdělaní, schopní, vstřícní, pracovití, houževnatí, jiní si to přijeli jen odpracovat a úplně se nepredreli. Na druhou stranu, to co dělali oni, 12-15h denně 6 dní v týdnu, bez zdravotního pojištění, několik měsíců v kuse..to bych nedala ani tři dny. A to za 60 Kč / h před 4-5lety. Takže jestli teď dostanou uprchlíci práci se vším co k tomu patří,tak je to jen dobře, protože doteď byli většinou levnou pracovní silou s hroznými podmínkami. Vzpomínám na holky, co takhle odjely na půl roku, děti nechaly prarodičům, a viděly je jen přes mobil. A nikdy si nestěžovaly, byly rády,že posílají domů peníze, že si tam budou moct líp žít, že tady můžou sehnat a koupit dětem zimní oblečení a poslat domů..A většinou byly hrozně vstřícné, pozitivní, silné, oč je člověk požádal,snažily se vyhovět.. Jasně,lidé jsou různí a někteří se snažili ulít kde se dalo, česky se za ty měsíce nenaučili skoro nic, pořád dělali chyby .. Ale žádný národ nemá jen dokonalé lidi. Jedna holka byla právě z východní Ukrajiny, dneska má malé dítko, bohužel na ní nemám kontakt, jen doufám,že jsou v pořádku.
No mě je líto jak koho, ono většina neutíká jen v tom co má na sobě bez peněz. A navíc jsou pěkně nevděční. My bydlíme kousek od toho centra, kde se schází a dostávají jídlo apod, ale už sem je potkala v obchodě, kde měli narvany koš jídlem, některými věcmi vyloženě opovrhovali a mrskali tím zpět do regálů, viděla sem popelnici plnou toho jídla, co zadarmo dostali, viděla sem Ukrajinku s dítětem v zoo, kde měli vstup zdarma, jak si arogantně říká u kiosku o občerstvení zdarma, jak kdyby měli mít automaticky všechno zadarmo všude kam přijdou a na co si ukážou. Jako pro ty děti to musí být těžké být mimo domov, ale ty matky se kolikrát chovají, jak kdyby jim tu vše patřilo.
@krisstina93 tímhle si tu podepíšeš ortel 🤣 tady se drží jen sluníčkove názory
@merope Mozna by dosahly na okamzitou pomoc v hmotne nouzi - ale tu by musel taky vyplatit UP a 7 tisc by to asi nebylo, spis nejake ziv.minimum.
@krisstina93 Hele, nic ve zlem, ale ty rozeznas ukrajinstinu od rustiny?
@krisstina93 taky jsem slyšela nepěkné zkušenosti. Znám řidiče,který jezdí k hranicím, znám vedoucí z firmy,která zaměstnává Ukrajince, jimž přijeli příbuzní atd. Jo, někdy člověk kroutí hlavou. Ale pořád mi z toho vychází to,že většina je na tom fakt blbě, většina jsou normální lidé, kteří se nechovají nevděčně. Na druhou stranu..proč pomáháme? Aby nás vděčně adorovali sto let? I na to,že to nebude emočně jen sluníčkove se musíme připravit. Lidé se mnohdy chovají iracionálně. Zvlášť po tom, co zažili,co se děje v jejich zemi, městě a s tou vidinou budoucnosti,co mají. Já si teda neumím představit,že bych měla vzít děti, pár věcí co unesu, manžela nechat ve válce a s tím,že domov už nikdy neuvidím. Hřivny na účtech jsou jim k ničemu. Na Ukrajině si třeba mohli vybírat, měli svůj standard.. a během pár dní je situace naprosto odlišná. Navíc po překročení hranic měli kde co zadarmo, nabízeli jim všechno možné..možná dospěli prostě ke spatnému závěru a přesvědčení,že budou mít zdarma všechno. Ono zorientovat se během pár dní taky není snadné. Nebojte,ono jim časem dojde jak fungovat a co kde můžou mít a co ne a za jakých podmínek.
Mě teda strašně baví,jak každý ví přesně,jak by se zachoval na místě každého jednoho uprchlíka. Buďme rádi,že nemusíme takto utíkat my.
@loylii jak víš že víc peněz neměli? Ses jich ptala? Nabídla si jim pomoc?
@koordinatorka_odboje nerozeznám, ale třeba ty věci zadarmo dostávají na základě předložení ukrajinských dokladů. Možná už jsem jenom otrávená jak to mám vedle domu dnes a denně na očích, ale osobně prchat pryč do jiné země, tak se chovám jinak, nebudu čekat, že si ze mě každý sedne na zadek. Ale těch dětí mi líto je, pro ty to musí být hodně těžké přijít do cizí země, nic nemít, všechny jistoty jsou pryč ..
@krisstina93 pro děti jsou jistotou jejich rodiče. A o to větší je to na ně tlak. Zvlášť na matky, babičky, které tu s nimi jsou. Jako nevím jak dlouho a v jaké kvalitě bych takový psychický zápřah sama zvládla. Sama mít co dělat se zorientovat, a ještě být oporou pro děti, nebo rodiče.. Takže se na ty excesy dívám zatím docela povznesene a chapave. Určitě se to neděje plošně. Tomu nevěřím. Oni časem přijdou na to, co můžou mít zdarma a co ne. Že není stánek s jídlem každý humanitární. Že vstup je zdarma,ale atrakce třeba ne. Že někde jízdné platí a jinde třeba ne. Že značky oblečení,které u nich třeba byly, nebo byly levnější,z nás nejsou nebo jsou dražší ( se stalo známé,že chtěla koupit oblečení a oni jednak si mysleli,že když je ubytovali,tak že jim musí všechno pořídit,a ještě chtěli jen určitou značku. No to víš,že brzy pochopili,že takto to bohužel nefunguje.)
@krisstina93 jop, chapu. Tak nejak vyhrocene hnevive chovani bohuzel cekam, je to klasicky priznak PTSP.
@krisstina93 tak az budes prchat do jine zeme, tak se chovej jinak. muzes jit pak prikladem.
@krisstina93 Myslíte tu fotku zatavených hotovek v popelnici, co koluje na FB, a která je 4 roky stará a s UA nijak nesouvisí? To jsem jen kroutila hlavou, jak lidé uvěří všemu, co jim kdo nakuká...
@sigyn jednomu známému zničili Ukrajinci autobus. Ale nešlo v žádném případě o maminky s dětmi, ty byly úplně v pohodě. Šlo o skupinu ukrajinských uprchlíků, kteří se takhle chovají i tady i jinde ( nejsem rasista,ale bohužel zkušeností je moře, oni to tak mají,že nějaké soukromé vlastnictví jim moc neříká. U sebe doma by takový binec neudělali.), Nejde házet všechny do jednoho pytle a vztahovat negativní zkušenost na všechny.
@krisstina93 mě jich je taky líto, a taky nechapu trochu tu jejich nevdecnost... Jo pochopim, že přijeli s mobily, znackovym oblečením, zlatými prstynky apod., ale když už někam prcham, tak nebudu určitě očekávat hned nějaké nadstandardní služby a věci, budu ráda za přístřeší, vodu, trochu jídla a tepla... Jako, aby v požadavcích na ubytování byli předložky na wc apod... To je trochu nad moje chápání
@ajja87 no právě. Jako my jsme taky neměli o moc víc,ale normální směny, pojištění, stravenky, dovolenou,nemocenskou.. A když jsem si představila sebe, taky jsem měla malé děti, tak klobouk dolů. Měli jsme tam holku s VŠ, ale doma nemohla najít práci, a když tak tehdy říkala,že by dostala na naše 6 tis a za bydlení by dala 4,5 a na všechno ostatní by neměla. A být na krku rodině.. tak radši jela sem. Ale pořád se domů vracela, o tom,že by tu zůstala nechtěla ani slyšet, prostě doma je doma. Rozuměla dobře, uměla i anglicky, byla z Užhorodu.
@ajja87 o těch předložkach jsi to někde četla nebo ti to někdo řekl? To chtějí všichni? Hele, nevím, jiný kraj jiný mrav. Třeba to u nich je běžné. Třeba to nebylo ve smyslu požadavku ale podivení, konstatování? Ale samozřejmě pokud má někdo požadavky mimo, tak bohužel.. támhle jsou dveře,zarid se na vlastní pěst. Ale z ojedinělých, kolikrát i zveličených nebo špatně pochopených incidentů bych nedělala závěry vztahující se na všechny uprchlíky.
@ajja87 A Tys někoho konkrétně ubytovala, že máš takovou zkušenost? Nebo to je taky jedna paní povídala? Já měla na baráku už druhou rodinu a v obou případech ty mámy byly vděčný za to, že mají kde s těmi dětmi složit hlavu, že nám teče teplá voda a že si můžou vyprat oblečení.
@loylii a jak víte, že na nic jiného neměli?