Vážili jste v poslední době někdo potraviny?

katkajaro15
13. zář 2023

Dnes jsem pekla z poloviny másla a všimla jsem si, že mi rozhodně nezbyla polovina. Zvážila jsem ho a zjistila jsem, že máslo vážilo místo 250g pouhých 225g i s obalem! Zkusila jsem i jiné a to mělo taky hodně podváhu. Nedávno jsem si převážila i kilo mouky a rozhodně tam kilo nebylo. Má někdo podobnou zkušenost?
Katka

smudlinky
13. zář 2023

nezdá se mi to, tohle je hodně kontrolovaná věc, pokud mají na obale uvedeno, že věc váží 250g měla by tak vážit. Některé věci mají povolenou toleranci, ale i tak si výrobci nedovolí poslat do světa větší množství věcí s podváhou. Jsi si jistá, že tvá váha váží správně?

marimanta
13. zář 2023

já občas že zvědavosti něco zvážím.... a vždy to má přesně nebo o pár gramů víc...

jaja01k
13. zář 2023

Tak mi to nedalo a šla jsem nějaké potraviny zvážit. Máslo zrovna nemám. Mouka i s obalem 1 002 g, sůl 1 034 g. Mozarella má mít i s obalem 200 g, má 212 g. Sýrové nitě 100g mají 109 g. Smetana 200g má 196 g, jogurt 200g má 212 g.

miryp
13. zář 2023

Nemám potřebu cokoliv vážit. Teď jsem tedy zvážila tři másla a všechna mají 254 g i s obalem, cukry mají 1013 a více, mouky mají 1005 a více, jogurty, mascarpone, atd. mají všechny váhu vyšší než je váha samotného produktu. Takže za mě cajk.

bara88
13. zář 2023

@katkajaro15 tak ono jestli to spíš není špatnou váhou🙂

exbordelar
13. zář 2023

Ano, ja si vazim veci, kdyz je to do oci bijici. Treba pecivo je bezne pod vahou. Tuhle mi nesla ani rozkrojit houska, jak byla placata a rohlik byl zase silene uzky. Tak jsem to zvazila a houska, co ma mit 50g vazila 44g a rohlik, standart 43g, vazil 38g.
Sice je to jen par gramu, ale v realu dost velky rozdil. Dle prodejce je to v poradku, jelikoz maji povoleniu negativni toleranci kolem 6%. Dle me je to zamerne klamani zakaznika. Navic ten rozdil byl 12%, ze. A podotykam, ze zadny kus nikdy nevazil tolik, co mel. Kazdopadne jsem si nechtela kazit den dohadovanim o rohlikach, ale uz z te pekarny neobjednavam.
Nebo vejce. Objednala jsem si zamerne “M” a prisly mi nake podezrele male. Tak jsem je zvazila a byly to “S”. V obalu pro “M”. Budu optimista a verit, ze to bylo zpusobene nedopatrenim.
Takze ano, vyrobci sidi a nebo se zamerne pohybuji na hranici toleranace. Zakaznik to vetsinou nepozna, a kdyz ano, oprou se o vyhlasku a pri velkovyrobe usetri velke prachy.
Ale neni to fer.

veronicka89
13. zář 2023

@bara88 😀 presnee

levandule_k
13. zář 2023

A máš dobře zkalibrovanou váhu?

fire85
13. zář 2023

Chtěla bych mít čas na kraviny typu vážení potravin

mourovatakocka
13. zář 2023

@katkajaro15 Tohle se mi ještě nestalo, ale nikdy jsem teda nevážila potraviny. Není to třeba menší balení - teď je děsně oblíbené zmenšování balení, šunka má 90g, máslo 200g. Cena je samozřejmě stejná.

bara88
13. zář 2023

@fire85 proboha ,proč to hned svadis na čas ?když máš čas být tady a komentovat, tak by si mohla mít čas i zvážit máslo když pečeš

bara88
13. zář 2023

@fire85 a jinak se dívám že máš čas řešit ještě větší kraviny,např výměna manželek🙂

veronicka89
13. zář 2023

@bara88 ja bych te chtela nekdy potkat ... me by zajimalo jestli jsi tak drsna a ,,protivna,,i na zivo nebo jestli jsi jako ja v normalnim zivote proste jen uprimny vesely clovek co rekne vsechno na plnou hubu 😀

fire85
13. zář 2023

@bara88 a proč bych to jako asi dělala? Za mě kravina, ale važ si jak chceš když tě to baví.

fire85
13. zář 2023

@bara88 a co je ti po tom co já komentuju?

bara88
14. zář 2023

@fire85 a však jasně ale psala si že by si chtěla mít tolik času aby si taky stihala taky vážit. Tak proto píšu ze ten čas jistě máš když stíháš řešit i výměnu

luucia
14. zář 2023

Ono nejde o to, že by někoho bavilo vážit potraviny..teda mě aspoň ne, ale když si koupím na nějaký recept přesný množství třeba šlehačky, tvarohu, rajskýho protlaku,..a je ho tam v každým kelímku třeba o 5 -10 g míň, tak mě to štve, protože nevím, jestli mi pak ten recept vyjde

alice180
14. zář 2023

@luucia takže nakoupis, doma prevazis a pak běžíš do krámu znovu, pro zbývajíci gramy ?

luucia
14. zář 2023

@alice180 ne ale stalo se mi právě při pečení nebo vaření, že vážím podle receptu a je toho tam mín a to mě štve..u šlehačky, zakysanky se mi to stává skoro vždy, takže kupuju kelímek navíc

trilien
14. zář 2023

@katkajaro15 vážim celkom pravidelne, zatiaľ vždy všetko sedelo 👍

katkajaro15
autor
14. zář 2023

Děkuji za odpovědi.

somalicats
14. zář 2023

@luucia Zrovna u zakysanky nebo šlehačky je problém, že v řadě receptů je uveden objem, ale ten se nerovná stejnému množství gramů. Mně teda šlehačky a spol sedí, ale já mám malou stěrku a vždycky ten kelímek vyleštím do bezezbytkového stavu 😀. U šlehačky poslední dobou radši volím 1 l balení, pak se mi nestává, že nestačí, a vyjde to i levněji.

exbordelar
14. zář 2023

@alice180 jde proste o to, ze spolehas/veris, ze dostanes mnozstvi, ktere je na etikete uvedeno a za ktere platis. A podle toho se clovek rozhoduje (teda alespon ja), jestli si to koupit, nebo ne. Ja mam zkusenost treba s tema rohlikama - kdybych vedela, ze ten rohlik ma oficialne jen 38g, tak bud jich vezmu vic nebo je nekoupim vubec a koupim jine pecivo. 38g rohlik je hladovej rohlik.
Nebo treba ta smetana jak tu pisou holky. To te proste nastve, kdyz ti to chybi.
Ale nejvice me na tom stve to, ze ten vyrobce si nevazi svych zakazniku a dela z nich blbce 🤷‍♀️ Tak to citim ja. Je to nefer a klamani spotrebitele.

fyii
14. zář 2023

@veronicka89 to jsi vystihla krasne, ale odpovedi se tezko dockas🙂

alpakovo
14. zář 2023

@somalicats můžu se zeptat kde kupuješ litrovou smetanu?? Já ji teda v obchodě zatím nikde neviděla 🤔🤔

alice180
14. zář 2023

@exbordel jako á nevím podle receptu vařím taky, když je tam smetana 250 ml. Naleju nevazim. Když je tam víc koupím víc to si třeba odvazim, když tam bude 500 ml naleju dvě opět nevazim. Potraviny nepřevažuju. Spíš koukám na to, jaké zboží je.

exbordelar
15. zář 2023

@alice180 ja tez nevazim kazdou potravinu. Jen kdyz je to do oci bijici. Ze uz i beznym okem clovek pozna, ze to s tim sizemim vyrobce fakt prehnal.

exbordelar
15. zář 2023

@alpakovo to mivaji spis v hypermarketech a je v tetrapacku - na prvni pohled vypada jako mliko.

brunetka11
15. zář 2023

@alice180 Já občas potraviny převážím.
A ano, když mi Rohlík poslal salát, ze kterého se vyklubala 3 srdíčka velikosti palce o 5 lístcích a stálo to přes 30,- Kč, s naprosto čistým svědomím jsem zavolala na support, že tohle ne. Bez hádek, prostě slušně, že jim pošlu i fotku. S omluvou mi poslali peníze zpět.

alpakovo
15. zář 2023

@exbordelar tak to se dneska zkusím mrknout,diky