Vážení zlata. Jak ho zvážím doma?

terkaterka31
6. říj 2022

Holky..jak zvážím doma zlato?
Máme jen kuchyňskou váhu..zkoušela jsem dát misku s vodou a postupně přidávat šperky a podle toho mi vyšlo že nějakých 5 gramů..
Blbost ,nebo může se tak vážit? 🤷

martiniquest
6. říj 2022

A jak jinak bys to chtela vazit, kdyz ne na vaze? (Tu misku s vodou tedy vubec nechapu, jaky ma mit vyznam?) Akorat ze tvoje kuchynska vaha nebude dostatecne citliva, takze vazeni je velmi nepresne. Kazdopadne bezne sperky opravdu vazi par gramu.

eloise02
6. říj 2022

Misku s vodou? Na co, proč, jak? Vůbec nechápu.

terkaterka31
autor
6. říj 2022

@martiniquest
To jsem se dočetla 😄
No já když ty šperky položím jen na váhu ,tak nic nebo jen 1 gram .. kdežto když dám misku s vodou a do toho ponořím,tak mi to ukazuje třeba plus 4 až 5 gramu.

betelgeuzz
6. říj 2022

radši s tím zajdi do zlatnictví a tam ti to zváží na přesné váze.

martiniquest
6. říj 2022

@terkaterka31 Tim padem mas spatnou vahu, protoze ti nedetekuje tak nizkou hmotnost.

malanoha
6. říj 2022

V kazdym zlatnictví ti to zváží přesně... A nikdo te nemuze nutit, jim to tam pak nechavat do vykupu, kdyz nebudes chtit... Nevím teda, co přesně vážíš, ale nausnice, retizky apod nemivaji vic nez nekolik málo gramů.

kafr
6. říj 2022

Ono kuchyňské váhy obvykle neukazují od tak nízké hmotnosti. Proto ta miska s vodou. Dáte misku, přiléváte vodu do nějaké přesné hodnoty, třeba 100g. Pak už to reaguje. Je to naprosto normální.
I tak je to orientační. Ve zlatnictví mají citlivé a kalibrované váhy, jsou pravidelně kontrolované, to je jediná jistota.