Ahoj všichni, protože mi připadá, že máme pořád totéž dokola, můžete se prosím podělit o to, co si dávají vaše děti ve věku kolem čtrnácti měsíců, které už nejsou kojené, k snídani, svačině, obědu, večeři...? Děkuji, třeba to bude inspirace i pro ostatní.
@petaska Kojene: K snidani ruzne obilne kase (varim z vlocek) s ovocem nebo ovocnou presnidavkou a obcas k tomu i kousek celozrnneho peciva s kouskem zeleniny, okurka nebo paprika ale to jenom pozvyka a vyplivne a voda. Svacina mleko. Obed, momentalne je to pozdni obed kvuli spanku, zelenina, priloha a maso nebo husta polevka, nebo testoviny s omackou nebo brambory s necim, rizoto se zerve a zeleninou, nebo jahly se zeleninou a omackou atd a k tomu voda. Pak mleko nekdy k tomu i ovoc. presnidavka nebo kapsicka ale tato svacina neni casto - nema hlad. Vecere - zeleninove polevky, testoviny, brambory s necim, zel. placky a casto jeste bily jogurt nebo kombinace se zakys. smetanou. Pred spanim jeste kojeni. V prubehu dne par krupek.
@petaska k snídani má vždy kaši (máme od kendamil, a střídám mu různě příchutě), k svačině má buď ovoce, jogurt/tvaroh s kapsičkou, nebo když jsme venku tak ovocnou skleničku, občas upeču cottage cbleba a má to s lucinou nebo zerve, k obědu má to co jíme my, nebo když jsme někde venku a nestíháme, tak tu mám nějaké hotové jídlo, k druhé svačině má zase ovoce, nebo ovocnou skleničku a k večeři má lahvičku mléka, a nad ránem se jednou kojí. 🙂
Syn jedl asi od roka to, co my. Jen v baby úpravě, bez soli, koření. Jen bylinky. A konzistence aby se mu to dobře jedlo.
Ráno míval kaši, jogurt, ovoce nebo chleba s pomazánkou. To stejné jsem mu střídala ke svačině. Oběd, to co my. Maso se zeleninou, luštěniny, těstoviny, rýže, brambory, ryby. ..
Odpo jsem třeba něco upekla a na večeři většinou něco teplého.
Děkuju za tipy, většinu asi děláme taky, ale různé placky, rizoto se žervé nebo jáhly bychom mohli přidat 🙂
@pe_tu_ss_ka můžu poprosit recept na ten chleba, který zmiňuješ? Děkuju 🙂
A ještě mě napadá - celozrnné pečivo by myslím malé děti asi jíst neměly, velké množství vlákniny ještě neumí dobře zpracovat, jestli se nepletu...
@petaska Na to jsou protichudne nazory. Zalezi na tobe. Mudr. Bukovsky ma ve sve kucharce pro deti pouze celozrnne produkty a mouku, nema tam ani zminku o nevhodnosti kvuli traveni. Za to je ale ta kucharka vegerianska.
@petaska neměli by asi semínka.. Ale malému celozrnná mouka nevadí.. Chleba dělám->
2x cottage, 2 hrnky spaldove mouky, 2 vejce, sůl, kmín (nebo provensalske koření), 1 prášek do pečiva bez fosfatu. Vejce a cottage rozmixuju, smicham sypké ingredience a pak zpracuji vše dohromady. Do chlebové formy dám pečící papír, natlačím těsto, udělám pár zarezu a posypu buď kmínem nebo provensalskym kořením a potřu olivovým olejem. Peču ve vyhřáté troubě na 180° kolem 40-50 minut, vršek v půli doby přikryju alobalem, aby se nahoře nespalil. 🙂
@pe_tu_ss_ka Ten chleba zní mic dobře,zkusim ho udělat 👍
Stepan má teda rok, ale jí uz tak nějak co vařím pro nás. Rano má chleba(šunka, sýr, lučina) nebo si dá jogurt, pak nejaky ovoce banan, jablka to je u nej top😁. Přoloží si to nejakou křupkou a co se obědů týče je to vděčný stravník(kuře na paprice, bramborovy guláš akorat s kvalitní šunkou, kuskus se zeleninou,zapečené brambory s masem..) Uz to vařím v jednom hrnci, pak mu dám stranou a nám to dochutím. Odpoledne presnidavka, jogurt, nakrájena okurka nebo mrkev.😊A k večeři má nejraději zeleninové polivky(takže co dům dal). Na kase moc není zkousela jsem delat k snídani jak kupované tak jsem i vařila ale on na to neni. A když mu to chci spestřit tak udělám lívance z bananu nebo mrkvove susenky, to si da😊.