Vaše čtrnáctiměsíční ratolesti. Co jedí?

petaska
12. únor 2020

Ahoj všichni, protože mi připadá, že máme pořád totéž dokola, můžete se prosím podělit o to, co si dávají vaše děti ve věku kolem čtrnácti měsíců, které už nejsou kojené, k snídani, svačině, obědu, večeři...? Děkuji, třeba to bude inspirace i pro ostatní.

krista25
12. únor 2020

Stepan má teda rok, ale jí uz tak nějak co vařím pro nás. Rano má chleba(šunka, sýr, lučina) nebo si dá jogurt, pak nejaky ovoce banan, jablka to je u nej top😁. Přoloží si to nejakou křupkou a co se obědů týče je to vděčný stravník(kuře na paprice, bramborovy guláš akorat s kvalitní šunkou, kuskus se zeleninou,zapečené brambory s masem..) Uz to vařím v jednom hrnci, pak mu dám stranou a nám to dochutím. Odpoledne presnidavka, jogurt, nakrájena okurka nebo mrkev.😊A k večeři má nejraději zeleninové polivky(takže co dům dal). Na kase moc není zkousela jsem delat k snídani jak kupované tak jsem i vařila ale on na to neni. A když mu to chci spestřit tak udělám lívance z bananu nebo mrkvove susenky, to si da😊.

jelenice_zavodnice
12. únor 2020

@petaska Kojene: K snidani ruzne obilne kase (varim z vlocek) s ovocem nebo ovocnou presnidavkou a obcas k tomu i kousek celozrnneho peciva s kouskem zeleniny, okurka nebo paprika ale to jenom pozvyka a vyplivne a voda. Svacina mleko. Obed, momentalne je to pozdni obed kvuli spanku, zelenina, priloha a maso nebo husta polevka, nebo testoviny s omackou nebo brambory s necim, rizoto se zerve a zeleninou, nebo jahly se zeleninou a omackou atd a k tomu voda. Pak mleko nekdy k tomu i ovoc. presnidavka nebo kapsicka ale tato svacina neni casto - nema hlad. Vecere - zeleninove polevky, testoviny, brambory s necim, zel. placky a casto jeste bily jogurt nebo kombinace se zakys. smetanou. Pred spanim jeste kojeni. V prubehu dne par krupek.

pe_tu_ss_ka
12. únor 2020

@petaska k snídani má vždy kaši (máme od kendamil, a střídám mu různě příchutě), k svačině má buď ovoce, jogurt/tvaroh s kapsičkou, nebo když jsme venku tak ovocnou skleničku, občas upeču cottage cbleba a má to s lucinou nebo zerve, k obědu má to co jíme my, nebo když jsme někde venku a nestíháme, tak tu mám nějaké hotové jídlo, k druhé svačině má zase ovoce, nebo ovocnou skleničku a k večeři má lahvičku mléka, a nad ránem se jednou kojí. 🙂

areh
13. únor 2020

Syn jedl asi od roka to, co my. Jen v baby úpravě, bez soli, koření. Jen bylinky. A konzistence aby se mu to dobře jedlo.
Ráno míval kaši, jogurt, ovoce nebo chleba s pomazánkou. To stejné jsem mu střídala ke svačině. Oběd, to co my. Maso se zeleninou, luštěniny, těstoviny, rýže, brambory, ryby. ..
Odpo jsem třeba něco upekla a na večeři většinou něco teplého.

petaska
autor
16. únor 2020

Děkuju za tipy, většinu asi děláme taky, ale různé placky, rizoto se žervé nebo jáhly bychom mohli přidat 🙂
@pe_tu_ss_ka můžu poprosit recept na ten chleba, který zmiňuješ? Děkuju 🙂
A ještě mě napadá - celozrnné pečivo by myslím malé děti asi jíst neměly, velké množství vlákniny ještě neumí dobře zpracovat, jestli se nepletu...

jelenice_zavodnice
16. únor 2020

@petaska Na to jsou protichudne nazory. Zalezi na tobe. Mudr. Bukovsky ma ve sve kucharce pro deti pouze celozrnne produkty a mouku, nema tam ani zminku o nevhodnosti kvuli traveni. Za to je ale ta kucharka vegerianska.

pe_tu_ss_ka
16. únor 2020

@petaska neměli by asi semínka.. Ale malému celozrnná mouka nevadí.. Chleba dělám->
2x cottage, 2 hrnky spaldove mouky, 2 vejce, sůl, kmín (nebo provensalske koření), 1 prášek do pečiva bez fosfatu. Vejce a cottage rozmixuju, smicham sypké ingredience a pak zpracuji vše dohromady. Do chlebové formy dám pečící papír, natlačím těsto, udělám pár zarezu a posypu buď kmínem nebo provensalskym kořením a potřu olivovým olejem. Peču ve vyhřáté troubě na 180° kolem 40-50 minut, vršek v půli doby přikryju alobalem, aby se nahoře nespalil. 🙂

kuttu
16. únor 2020

@pe_tu_ss_ka Ten chleba zní mic dobře,zkusim ho udělat 👍