Ahoj, čekám holčičku. Jisté je, že dostane jméno Stela. Jen stále nevíme a váháme, zda dát jméno s jedním nebo dvěma LL. Jsme stále na vážkách. Příjmení je typicky české. Děkuji za názory
@martasek84 Mně se líbí také víc Stella
@martasek84 Jmeno jste vybrali moc hezke. Ja osobne hlasuju taky pro dve LL. Celkove se mi vic libi jmena se zdvojenyma souhlaskama jako treba Emma misto Ema.
I já hlasuji za Stella 😉
@martasek84 - taky hlasuju pro Stellu 😵
třeba já mám zdvojené T v příjmení a je otrava to vždy při uvádění jména říkat. takže třeba našim holkám jsme dávali jméno česky Sofie a Sára místo Sophie a Sarah aby neměli dvojitý pakec 😀
Mně se víc líbí Stela, prostě tak jak je to v kalendáři, resp. nevidím důvod proč zdvojovat. Máme Emu a neumím so představi, že bych o ní psala jako o Emmičce. Nemám ráda tyhle světové móresy v tom našem českém rybníčku 🙂 Můj kamarád má Nelly, kamarádka Izabellu a přijde mi to prostě uhozené. Asi jako Emma Smetana a Petra Svoboda 😀
MY máme Stellu. Zas dobře nechápu proč by měla být s jedním- Latinský originál je se dvěma, Zázvorková byla se dvěma, a co je v kalendáři mě nezajímá- to není oficiální ale píše si to vydavatel kalendáře.
No jedna věc je co je hezčí a druhá věc je praktičnost 🙂 Bála bych se, že ji stejně budou všude psát jen s jedním, takže špatně, ale tak i tak je to hezké jméno i mně se líbí 🙂
To záleží čistě na tobě, my máme Isabellu s německým pravopisem - s dvěma L, protože manželova rodina pochází z německa a vybírali jsme pro obě děti jména z německého kalendáře.
Stella - Stela je zrovna jedno ze jmen, u kterého vypadají obě podoby dobře. Ale třeba zrovna u jména Emma (které zmínila pindruse76) mi připadá podoba Ema stejně zpotvořená, jako by někdo dal jméno Ana místo Anna.
Náhodou se dvěma L problém nebude, jelikož jak říkám, my Stellu máme, a naopak se všude ptají jestli se dvěma L.... U tohoto jména je to vžité, nevidím v tom problém....
Takže Jan by měl být Jochanan podle hebrejského originálu, nebo místo Honza Hans zase podle německého? Máme oficiální český občanský kalendář (žádný vydavatel si ty jména nevymýšlí) a buď se ho někdo držet chce, nebo nechce, každého věc.
😀
Zkuste se podívat do knížky od Miloslavy Knappové: Jak se bude vaše dítě jmenovat. Třeba Vám to pomůže v rozhodování. Jsou tam vždy u jména uvedeny všechny jeho podoby u nás i v zahraničí a na konci je seznam jmen, která jsou schválená pro zapsání dle zákona o matrikách... , tzn. bez papírování zapíší do rodného listu. Také tam je, jak jméno vzniklo a co znamená...
U nás bylo jasné, že manžel musí mít Kačenku, ale přemýšleli jsme, jak ji zapsat. Může být i Katy, Kathy apod. Nakonec máme zapsáno Katka a všichni se strašně diví, že to jde, že nemáme Kateřinu... 🙂
Mimochodem, holky jsou vždy nejisté, takže pro jistotu jsem měla z této knížky tipy na jméno kluka, např. místo Tomáš, můžete zapsat Tomy apod. (Pro pobavení - jde zapsat i Pepíno ... 🙂)
U Stely tam je kromě Stelly také Estel, Estell, Estella, Estelle, Stelia...
@zamilovanadonej Tak to mi vysvětli, proč když si koupím sto různých kalendářů, všude budou stejná jména ve stejné dny? Proč říkají ve zprávách, že se pracuje na zařazení těchto a těchto jmen do kalendáře, když záleží jen na rozhodnutí jednoho podniku? Není to trochu blbost? 🙂
Ač se těmto tématům vyhýbám a říkám si, že každému, co jeho jest, kolikrát se pousměju nad těžce origo jmény.. nebo když někdo nutně musí psát v jménu "C" místo "K" atp, jsem vlastenka (nejen během hokeje a fotbalu, které mimochodem nikdy nesleduju😀)..ale nějak mi to téma utkvělo🙂 a tentokrát bych se klonila ke Stelle.
@lrg Jestli to říkají na tv Nova 😀 Záleží co je povoleno,ne? Ať si každý dá co se mu líbí. Manžel se například jmenuje Egon a nikterat netrpí tím, že není v kalendáři (českém).
@martasek84 Hezké je oboje, ale upřednostnila bych variantu Stella.
@lrg Kalendář není úředně vůbec směrodatný. Je na výrobci, jaká jména zařadí a jaká ne. Máme doma tři kalendáře a všechny tři se něčím liší. Ta notorická jména typu Tereza, Jan, Jakub, Marie atd tam jsou samozřejmě vždy na stejný den, ale novější jména jsou v každém jinak a v některém je více jmen, v některém méně. Např v jednom Eliáš má svátek v červenci s Iljou tuším, ve druhém spolu s Eliškou a ve třetím není uvedený vůbec. Ve dvou je Sebastian na leden, ve třetím není vůbec. A takhle bych mohla pokračovat dál a dál. Rozhodující je, co uznají úředně na matrice, ne co je v kalendáři 😉 My dali první dceři jméno, které není v českém kalendáři (je tam podobné jméno, ale ne přímo ta podoba, co jsme chtěli my), paní na matrice mrkla do databáze, řekla, že tahle varianta jména je v ČR povolená a bylo. A bylo úplně jedno, že v kalendáři to jméno není.
děkuji všem za reakce, jste hodné! o knížce M. Knapové vím, ale myslím, že i kdybychom nakonec vybrali variantu s dvěma LL, tak tato varianta nepotřebuje zvláštní souhlas... asi to nechám uzrát a rozhodnu to až v den D 🙂 je fakt, že varianta STELLA se mi napsaná líbí víc.... uvidíme, každopádně díky
hlasuju pro Stella 🙂
Ahoj maminko 🙂 v prvni rade musim rict,ze je to moc pekny jmeno a me osobne by se vic libilo se dvema ell 🙂