Maminky jak to máte Vy?
Věříte na Vánoční pověry?
Já ano, jeden nikdy neví…..
Nie ani asi žiadne nepoznám 🤣
@gdpr já znám akorát, že na Štědrý den nemá viset na sušáku vyprany pradlo😀
@me_druhe_ja vidíš a to jsem zrovna myslela, že se říká na Nový rok. Ale máme sušičku ve které suším i nemožné, tak neřeším 😁
@nikis97 Jasně že jo, a všechno dodržuju 😊
A musím dodat, že Štědrý den považuju za tajemný den...
@pipi_puncocha to taky znam s Novym rokem
Na pověry nevěřím, co se má stát, stane se...bohužel jsme měl smutný rok, oběsil se nám kamarád a ano, prádlo jsme měli pověšené (protože jsme měli doma měsíční miminko a nešlo to jinak). Ale myslím, že kvůli našemu prádlu se to určitě nestalo...přeji všem krásné Vánoce a pokud možno klidný rok 2024 prožitý ve zdraví a se všemi, které máte rádi. A pokud jste někoho už dlouho neviděli, ozvěte se mu, ať není pozdě jako u nás.
@me_druhe_ja Prádlo je na Nový rok, ne?
@klokanka31 Co vlastně? Já nic neznám.
@merope Já to znám se štědrým dnem 🤷
Každopádně v noci se mi vypere pračka, takže zítra stejně bude viset. 😀 já naštěstí na nic nevěřím. 🙂
@merope Na Štědrý den nesmí viset prádlo (to samé na Nový rok a 28.prosince). Nesmí se vstávat od stolu během večeře, nesmí se chodit přes pole, nevynášet odpadky, nesmí se zametat, nic stříhat...
@klokanka31 proč 28.12 ? Já to slyšela na ty Vánoce a Nový rok
@klokanka31 Nezametat? To je asi nějaká historická záležitost s hliněnou podlahou - protože jinak si to v domácnosti s dětmi neumím představit.
To o vstávání vlastně znám.
Proč nesmí viset prádlo zrovna 28.12.?
@dendy88
@merope Protože to je svátek Mláďátek. https://living.iprima.cz/bydleni-ostatni-svatek...
snažím se to dodržovat. Nevím, ale asi pro nic za nic to nevniklo.
Věřím - nevěřím, ale dodržujeme - nesmí viset prádlo a nevstává se od stolu, Zlaté prase nevyhlížíme, v tomto počasí máme jedno bílé chlupaté a to stačí 🙂
my dali dedovi prkynko s nozem, a vubec jsem nevedela, ze kdyz darujes nuz tak ti ten druhy musi dat korunu 🙂
Ne, nevěřím na žádné pověry.
@merope zametat se nesmí, aby sis nevymetla štěstí z domu. Nebo takhle to aspoň znám. Nicméně si říkám, že nezametam, nýbrž vysavam vysavačem a bordel zůstane ve vysavači v domě. Jen jsem včera opravdu nestihla ani vysát, taky dodrženo 😁. Jinak vydávám každý den
@kubesovaadelka A prý se nesmí na Štědrý den ani vynášet smetí.
@kubesovaadelka Takže se vlastně může i zametat, pokud to smetí nevyneseš ven 😀. Já teda včera zametala, s malými dětmi v domě je to nutnost, ale binec šel ze smetáčku do koše a ten vynesu až dnes 😀
@klokanka31 to jsem taky slyšela, ale s košem plným plen, bych to další noc nedela 🤭🤣. Nicméně, popelnice jsou částečně taky ještě pod střechou 🤣
Samozřejmě pak jsou tu ještě další věci, jakože nesmíš celý den jíst maso a kdo ví, kolik toho ještě je
U nás je známé akorát, vynášení koše, zametání, nejedeni masa (až na večeři), věšení prádla
@somalicats tak si myslím, že je to cajk😁
Podle mě to vzniklo tak,aby se ženy odpočinuli od domácích prací,jinak já na Vánoce neperu a vstávání jsem dodžovala s mými rodiči,teď to tak neděláme, protože prostřední dcera stejně nevydrží celou dobu sedět
@kubesovaadelka Houby že se nesmí jíst maso, nesmí se jíst všechno, abys viděla zlatý prasátko 😃
@martinka0209 Já se letos bála u naší tříleté, ale vysvětlila jsem jí že se prostě nesmí vstát ať se děje co se děje, a zvládla to na jedničku 😊
Ne. Ja jsem to úplně nesnasela jako malá. Strašně mi to vadilo. Zvláště "nesmí se vstávat od stolu". Z toho jsem měla úplně trauma. První co jsem udělala když jsem slavila první vánoce sama s "novou" rodinou - vstala jsem a sla pro nášup uprostřed večeře. Zatím jsem furt tady - krásný patnacty vánoce kdy vstávám od stolu jak je libo :D. Ne, fakt je nedodrzuju a jsou mi z duše protivný.
@klokanka31 moje bude mít dva, ale do židličky ji necpu od léta (přes 15kg, do vozíku v obchodě mám co dělá 🤣) no takže jí buď u sebe na židličce u stolečku nebo ji nahráním všude možně,ale na štědrovečerní večeři seděla na velké židli a byla jak přibitá a to jsem 2 noci k tomu nemohla usnout z nervozity, jak nebude chtít sedět a budu ji nahánět a nemají se ve finále nikdo. Děti to beztak vycítily
@odula My to naštěstí doma neměli, ale nedovedu si představit "násilím" děti držet u stolu kvůli tomu, ze ja jsem pověrčivá. A ještě abych se kvůli tomu stresována. 🙈 Sice je to protivný, ale nikomu se tim neubližuje. 🙂
Ne.